e-sigaret


e-sigaret 1.0

afbeelding

Bron: Wikimedia Commons
( Disclaimer )

(neologisme)

op een sigaret lijkend elektronisch rookapparaatje waarmee iemand de damp van een verhitte vloeistof uit een ampul kan inhaleren; elektronische sigaret; vape
Hoewel we spreken over 'een e-sigaret roken' is er geen sprake van rook maar van damp.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een e-sigaret…

is een sigaret; is een rookartikel; is een genotmiddel

  • [Deel] bevat een mondstuk met een ampul (patroon) met vloeistof (e-vloeistof), een chip en batterijen, en een lampje dat rood opgloeit bij elk trekje; heeft soms een oplaadbare batterij
  • [Ingrediënt] kan nicotine bevatten; bevat geurstoffen en smaakstoffen; bevat geen tabak
  • [Ongewone of afwijkende eigenschap of hoedanigheid] is soms maar voor eenmalig gebruik geschikt; is soms navulbaar met een navulvloeistof; is soms heroplaadbaar
  • [Gelijkenis] lijkt soms op een gewone sigaret; lijkt soms op een vulpen

Algemene voorbeelden


De Indiase regering verbiedt elektronische sigaretten. Minister Nirmala Sitharaman van Financiën heeft dit aangekondigd. Ze zei dat de productie, de in- en uitvoer, en de koop of verkoop worden verboden net als reclame voor de e-sigaret. In de VS hebben twee staten de e-sigaret ook al in de ban gedaan. Sitharaman zei tegen Indiase media dat het besluit mede een gevolg is van de ervaringen die in de VS zijn opgedaan en waar geconcludeerd is dat e-roken, ook dampen genoemd, een bedreiging is voor de gezondheid van vooral jongeren.

Amigoe,

De Stichting Volksgezondheid en Roken noemt de E-sigaret vooralsnog niet baanbrekend. "Er is nog geen onderzoek gedaan of de sigaret ook echt helpt bij het stoppen met roken", zegt Stivoro-directeur Lies van Gennip. "Ik zie het als een nicotinevervanger, net als de pleisters en kauwgom. Die kunnen helpen, maar alleen in combinatie met gedragsmatige hulp."

Haarlems Dagblad,

Freund richtte met zijn partners een Vapor Lounge in, een plek waar je bij een koffie verschillende elektronische sigaretten en e-vloeistoffen kunt proberen. Volgens een recente schatting zouden eind dit jaar ongeveer een miljoen Fransen elektronisch roken. De museumdirecteur lacht als ik vertel dat ze in Nederland bezorgd zijn dat elektronische sigaretten met fruitsmaakjes jongeren aanzetten tot roken. "Rond je veertiende wil je experimenteren, dat is normaal. En dat kun je beter doen met een e-sigaret dan met een echte".

NRC Handelsblad,

Praktijkondersteuners krijgen steeds vaker vragen over de e-sigaret. Is elektronisch roken minder schadelijk dan het roken van tabak? Kan elektronisch roken wellicht helpen bij het stoppen met roken? De fabrikanten en vele gebruikers claimen van wel.

https://link.springer.com/article/10.1007/s12503-015-0021-z,

Zeven jaar na de laatste update brengt de Hoge Gezondheidsraad (HGR) een nieuwe stand van zaken uit over de elektronische sigaret. Bij gebruik van een e-sigaret, ook vapen genoemd, wordt een vloeistof door elektronische verhitting verdampt en die damp wordt vervolgens geïnhaleerd. De algemene conclusie blijft dezelfde: de e-sigaret is minder schadelijk dan de klassieke sigaret, maar heeft wel risico's.

Het Belang van Limburg,

"E-sigaretten zijn enorm populair. Op schoolpleinen staat iedereen te vapen."

Algemeen Dagblad,

Toen eind 2019 in de VS een aantal sterfgevallen gerelateerd werd aan het gebruik van de e-sigaret, met ook een overlijden in België, stond onze telefoon roodgloeiend."

Gazet van Antwerpen,

De e-sigaret bevat geen tabakswaar en brandt niet, waardoor er geen schadelijke stoffen zoals teer en koolmonoxide in het lichaam komen. De elektronische sigaret bevat wel de schadelijke en verslavende stof nicotine. Volgens critici geeft de e-sigaret ook te hoge concentraties nicotine af.

https://www.parool.nl/nieuws/who-elektronische-sigaret-giftig~b6bb6b24/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F,

Volgens Stivoro kunnen meerokende astmapatiënten last hebben van de waterdamp die de e-sigaret afscheidt, omdat die smaakstoffen bevat.

de Volkskrant,

Van de e-sigaretten is het nicotinegehalte onduidelijk. In België zijn de e-sigaretten al aangemerkt als medicijn. Klink neemt volgens zijn woordvoerder later deze maand een besluit. Kyriakopoulos maakt zich nog geen zorgen. Sinds bekend werd dat de e-peuk mogelijk geneesmiddel wordt, loopt het storm. 'Als je zegt dat iets niet mag, willen mensen't juist.' Ook andere fabrikanten zeggen dat er de laatste maand een run op de e-sigaret is ontstaan. Dat zou ook komen door het nieuwe jaar, omdat veel rokers dan proberen te stoppen.

de Volkskrant,

Hoe gevaarlijk is de elektronische sigaret? [...] Er zitten veel haken en ogen aan de e-sigaret. Wegen de voordelen op tegen de nadelen, of juist niet, zoals de staatssecretaris meent? Hij kondigt extra maatregelen aan om de veiligheid van deze 'dampers' te verhogen. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) opent de aanval op de elektronische sigaret.

Volkskrant,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • e-sigaretten afraden
  • een e-sigaret roken

'We willen e-sigaretten absoluut afraden voor niet-rokers', zegt professor (en kankerspecialist) Filip Lardon (UAntwerpen).

De Standaard,

Is elektronisch roken wel gezond? In Nederland is de elektronische sigaret niet erg populair, anders dan in landen als Frankrijk, Italië en Polen waar je de e-sigaret vaak ziet op straat. Eén procent van de Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder rookte in 2012 wel eens een e-sigaret.

NRC Handelsblad,

met adjectief ervoor


  • een stijlvolle e-sigaret

De e-sigaret - oftewel vape - is erg populair onder jongeren. Op feestjes en sociale media kom je veel zoomers tegen met een stijlvolle e-sigaret in hun hand.

NRC,

met ander, nevengeschikt substantief


  • de e-sigaret oftewel vape

De e-sigaret - oftewel vape - is erg populair onder jongeren. Op feestjes en sociale media kom je veel zoomers tegen met een stijlvolle e-sigaret in hun hand.

NRC,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Etymologie


Aard herkomst inheems of leenvertaling
Vroegste datering 2007
Brontaal Engels
Vorm in brontaal e-cigarette
Samenhangende woorden (betekenis) dampen; e-roken; vapen