eenliterauto


eenliterauto 1.0

(vervoer en transport, auto's)

auto die slechts één liter brandstof verbruikt per 100 kilometer; zeer zuinige auto

Semagram


Een eenliterauto…

is een auto; is een motorvoertuig; is een voertuig

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een auto die slechts één liter brandstof verbruikt per 100 kilometer; is een zeer zuinige auto

  Hoofdsemagram: auto


  Algemene voorbeelden


  De éénliterauto is een volwaardige automobiel: vier wielen, twee zitplaatsen, een motor en de tegenwoordig onontbeerlijke airbag. De benzinetank bevat slechts 6,5 liter brandstof en de cilinderinhoud bedraagt 0,3 liter. De motor is gecombineerd met een automatische versnellingsbak. Het vermogen bedraagt 6,3 kilowatt bij vierduizend toeren per minuut. Twee mensen kunnen in het voertuig plaatsnemen, een voorin en een achterin. Een smalle, aerodynamische, voornamelijk glazen koepel bevindt zich bovenop het chassis.

  http://www.nwtonline.nl/00/nt/nl/49_65/nieuws/1244/Zuinigste_auto_ter_wereld.html

  De eenliterauto is een droom van Ferdinand Piëch, voorzitter van de raad van toezicht van de Volkswagen-groep. Al in 2002 werd een eerste visie voorgesteld (L1), gevolgd door een tweede L1-concept in 2009 en deze XL1 in 2011.

  http://www.vroom.be/nl/autonieuws/volkswagen-xl1-eenliterauto-komt-echt,

  Degeen die de acceleratiemogelijkheden door veel en goed schakelen gaat uitbuiten, moet wel op een voor een één-literauto niet onaanzienlijk brandstofgebruik rekenen. Meestal zal dat tussen 1:10 en 1:12 terechtkomen.

  https://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBPERS01:002811009:mpeg21:a00142,

  Combinatiemogelijkheden


  in voorzetselgroep


  • inzetten op de eenliterauto
  • een prototype van een eenliterauto

  Een beetje automobilist met een lichte voet rijdt in zijn familie-hatch tegenwoordig ook 3l/100km met zijn gezinnetje en de hond in de bak. Tijd dus om de bakens nog verder te verzetten. Al was het maar om de ongebreidelde stijging van de benzineprijzen in onze streken. En dus zet VW in op de eenliterauto. Een opmerkelijk ding met vleugeldeuren dat in productievorm moet zorgen voor een revolutie in autoland.

  http://auto.blog.nl/autonieuws/2012/07/09/op-weg-naar-een-op-honderd,

  In 2002 onthulde Volkswagen een rijdend prototype van een eenliterauto, die was ontwikkeld op instigatie van Piëch, die destijds CEO was van Volkswagen. De torpedovormige tweezitter met 0,3-liter dieselmotor verbruikte tijdens een 230 kilometer lange testrit van Wolfsburg naar Hamburg slechts 2,1 liter diesel. Door het gebruik van bijzonder lichte materialen woog het prototype maar 290 kilo.

  http://www.wassinkopgenoort.nl/kia/nieuws/detail.html?id=9055&list=11875735,

  met substantief ervoor


  • benaming 'eenliterauto'

  Volkswagen wil benaming 'eenliterauto' eer aandoen. Volkswagen is bezig met intensieve tests met de plug-inhybride XL1. Een van de hoofddoelen is om een verbruik van minder dan 1 liter per 100 km te realiseren. Volgend jaar wil de Duitse autofabrikant de auto in beperkte oplage in productie nemen.

  https://www.debeterewereld.nl/vervoer/de-eenliterauto-van-volkswagen-getest/,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  • eenliterautootje