elektricien


elektricien 1.0

iemand die zich voor zijn beroep bezighoudt met de installatie, het onderhoud en de reparatie van elektrische toestellen; iemand die voor zijn beroep elektrische toestellen installeert, onderhoudt en repareert; iemand die voor zijn beroep elektriciteitsinstallaties aanlegt; monteur van elektrische installaties; vakman die is gespecialiseerd in elektriciteit, elektra

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een elektricien…

is een persoon

  • [Activiteit of handeling] houdt zich bezig met de installatie, het onderhoud en de reparatie van elektrische toestellen
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie uit voor zijn beroep
  • [Legitimiteit] heeft doorgaans een relevante vakopleiding gevolgd

    Algemene voorbeelden


    Tijdens een verbouwing heeft u al genoeg aan uw hoofd. U zit soms weken in de rommel. Dan is het een geruststellend idee dat de dagelijkse controle van de bouw in vertrouwde handen is. Dat de aannemer een oogje in het zeil houdt. Een belangrijke taak, want bij de bouw zijn veel mensen betrokken. Mensen die allemaal hun eigen taak hebben: de timmerman, de metselaar, de dakdekker, de schilder, de stukadoor, de loodgieter, de elektricien etc. De aannemer regisseert.

    http://www.cannenburgh.nl/ned/home.htm

    Het groeiend gebruik van domotica doet imers de vraag naar specialisten toenemen. Het beroep van elektricien evolueert naar een uitgebreider terrein van elektronica in de binneninstallatie van een woning. De gelabelde elektricien-domoticus kent veelal verschillende merken en types die op de markt voorhanden zijn, en weet welk systeem het beste aan de behoeften van de klant voldoet.

    http://www.vei.be/Frameset.htm

    Bij aannemers sleept het tekort aan metselaars, vloerders, loodgieters en glazenmakers al jaren aan. Daar komen nu ook beroepen als dakbedekkers en elektriciens bij. Maar ondanks de zwakke bouwactiviteit blijken bouwbedrijven ook voor andere functies meer dan vroeger op zoek naar nieuwe werknemers.

    De Standaard,

    Zestienduizend Australische elektriciens worden bijgeschoold om een web van koperbedrading in nieuwe huizen aan te kunnen leggen. Het netwerk moet er onder meer voor zorgen dat in zogenaamde slimme huizen bewoners via de koelkast, in bed en zelfs in de badkamer internet op kunnen.

    Haarlems Dagblad,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een elektricien bellen

    Toen Edu vanachter zijn bureau met het energiebedrijf belde, bleken alle lijnen bezet. Geen van de medewerkers was telefonisch bereikbaar. Weer vloekte hij. Jaja, klantvriendelijkheid, dacht hij. Net toen hij overwoog direct een particuliere elektricien te bellen, zag hij dat het licht in het terrarium voor het raam van de overburen uit was. Zijn kaken ontspanden zich. Godzijdank. De hele buurt was getroffen door een stroomstoring.

    Blauwbaard, Pauline Slot,

    met koppelwerkwoord


    • zijn

    Richard groeide op in Stein. Pa was elektricien, ma huisvrouw. Samen met zijn oudere zus een eenvoudig arbeidersgezin.

    http://www.volumia.com/

    Wat mij betreft, eindigde de zondag er in die tijd dikwijls mee dat ik met mijn broers teevee ging kijken voor het uitstalraam van onze overbuur, die een elektricien was. In het zomerse avondduister zagen we de eerste, trillende beelden van de Ronde van Frankrijk of een show uit een nightclub.

    De baan van gaan en gissen, Bruno Bartels,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • een gediplomeerd elektricien

    Roberto D'Orazio, 42, mijnwerkerszoon met de Italiaanse nationaliteit, gediplomeerd elektricien van Saint-Luc in Mons.

    De Standaard,

    Ietwat aangeschoten mengde Sasja zich in een urenlang gesprek met de maker over kunst, hoewel hij daar als gediplomeerd elektricien eigenlijk geen idee van had. Bedwelmd door de wijn gaf Sasja zelfs zijn lezing van een artikel uit Focus, dat hij bij de kapper fragmentarisch tot zich had genomen en waarin de balans werd opgemaakt van de cultuur van het afgelopen jaar.

    Russendisco, Wladimir Kaminer,

    voorafgegaan door als


    • als elektricien

    "Aan een profcontract denk ik voorlopig niet", zei hij. "Ik werk als elektricien in de zaak van mijn vader en heb dus buiten de sport ook mijn bezigheid. Als jeugdrenner kan ik bovendien nog een jaartje profiteren van de begeleiding van Eric De Vlaeminck."

    De Standaard,

    De voormalige Poolse president Lech Walesa (52) hoeft niet langer te werken als elektricien op een scheepswerf in Gdansk. Het Poolse parlement heeft vrijdag een wet aangenomen die voormalige staatshoofden levenslang pensioen toekent.

    De Standaard,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • de metselaar, stukadoor, loodgieter en elektricien

    Een woning wordt meestal met vijf man opgezet, vertelt de uitvoerder, waarna twee man het karwei afmaken. Daarna volgen nog de metselaar, stukadoor, loodgieter en elektricien voor de afbouw. Al met al staan er vijfhonderd manuren voor de bouw van een woning.

    http://www.bouwenhoutbondfnv.nl/,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen