enquêteren


enquêteren 1.0

iemand of een groep mensen door middel van een enquête ondervragen over hun meningen, gewoonten enz.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Enquêteren…

is een handeling

      Algemene voorbeelden


      Alle bewoners van de Putstoel en Het Kasteel krijgen deze maand een vragenlijst toegestuurd. In totaal worden zo'n 44 huishoudens geënquêteerd. Wanneer de resultaten van het onderzoek bekend zijn, wordt nog dit najaar bekeken of er bepaalde punten zijn die aangepakt moeten worden of meer aandacht moeten krijgen.

      Meppeler Courant,

      Ze kwamen tot de bevinding dat er maar weinig gevallen zijn waarin mensen weten wat ze willen, ook al zeggen ze dat ze het weten, en dat enquêtes bijgevolg niet deugen. Mensen liegen immers onbewust over hun verlangens en afkeren, omdat ze verstandig willen lijken in de ogen van de enquêteur. Dat komt doordat men nooit een huisvrouw, een bouwvakker of een bankbediende enquêteert. Men enquêteert altijd een huisvrouw, een bouwvakker of een bankbediende die geënquêteerd wordt. Zoals men met een thermometer nooit de temperatuur van een emmer water meet, maar altijd de temperatuur van een emmer water waar een thermometer in steekt.

      Verdwaalde post, Walter van den Broeck,

      Combinatiemogelijkheden


      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: over

      • iemand enquêteren over iets

      Bij zo'n onderzoek gaan we uw klanten en leveranciers enquêteren over hun beleving van uw bereikbaarheid. Hoe beoordelen zij de kwaliteit van uw telecommunicatie? Dit levert niet zelden waardevolle informatie op voor de sturing van uw beleid op dit gebied.

      http://www.erbeko.nl/index.html

      met bijwoord


      • steekproefsgewijs enquêteren
      • telefonisch enquêteren

      Het Instituut voor Ontwikkelingsvraagstukken (IVO) van de Katholieke Universiteit van Brabant voerde in het Leijpark een publieksonderzoek uit tijdens de twee dagen van het slotweekend. Ongeveer 1200 bezoekers [...] werden steekproefsgewijs geënquêteerd. Het onderzoek is bedoelt om meer inzicht te krijgen in het profiel van de bezoeker, redenen van bezoek, de waardering voor het festival en de bekendheid met de sponsoren.

      http://www.xs4all.nl/~mundial/frvogel.htm

      voltooid deelwoord als adjectief gebruikt


      ( Frequent aangetroffen)
      • de geënquêteerde groep
      • geënquêteerde ondernemers
      • geënquêteerde ouders
      • geënquêteerde vrouwen
      • geënquêteerde werkgevers

      Na vergelijking bleek dat de geënquêteerde groep dubbel zoveel webpagina's had bezocht dan toen ze nog een modemaansluiting hadden.

      Gazet van Antwerpen,

      Liefst 86 procent van de geënquêteerde ondernemers duidt de hoge Belgische loonkosten aan als een bezwaar voor een goed ondernemingsklimaat in Vlaanderen.

      De Standaard,

      In het onderzoek, dat in het aprilnummer verschijnt, is rekening gehouden met het soort vragen, zodat de geënquêteerde ouders niet alleen sociaal wenselijke antwoorden geven, aldus Anderiesen.

      ANP,

      De geënquêteerde vrouwen vermelden zeer veel klachten in verband met hun borstprothesen; door 75% van deze vrouwen worden 1478 klachten en aandoeningen genoemd.

      http://www.uu.nl/wetenschapswinkels//geneesmiddelen/index.html

      Volgens de geënquêteerde werkgevers ligt de reden van de arbeidsongeschiktheid slechts in 24 procent van de gevallen mede aan het werk.

      NRC,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding