er warmpjes bij zitten


er warmpjes bij zitten 1.0

het behoorlijk warm hebben, vooral in huis, door maatregelen tegen de kou te nemen (bv. door te stoken, warme kleding te dragen of te zorgen dat het niet tocht)

Algemene voorbeelden


Bij koud weer doet iedereen er meestal van alles aan om er binnen warmpjes bij te zitten. Soms met meer gevolgen dan het warmer worden in huis. Elk jaar weer levert het stoppen van kieren en gaten met oude kranten en handdoeken in combinatie met slecht onderhouden gastoestellen dodelijke slachtoffers op.

http://brandweerinfo.nl/regio/brabant/zuid-oost/indexnl.htm

Hoewel verkoper Loek Brinkman er in zijn geïmproviseerde plantentent van parasols en tentdoek en met een hoog opgestookte potkachel best warmpjes bij zit, is hij op het Kerkplein minder tevreden dan veel van zijn collega's.

Meppeler Courant,

er warmpjes bij zitten 2.0

rijk, vermogend, welgesteld zijn; meer dan genoeg geld hebben

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Algemene voorbeelden


Vergeleken met de rest van de Amerikanen zitten de ouderen er warmpjes bij. Gepensioneerden hebben de minste armoede van alle bevolkingsgroepen (6 procent).

NRC,

Gelukkig hoeft Ron er geen boterham minder om te eten. Hij heeft lekker kunnen sparen in de bijna 30 jarige tv-carrière en als erfgenaam van de Sony-topman, zit hij er warmpjes bij.

ANP,

Veel mensen hebben betaald werk en verdienen een goed inkomen. Ook het groeiende bezit van huizen en aandelen is een teken dat Nederland er warmpjes bij zit.

http://www.e-stem.nl/,

Je zou verwachten dat een dergelijke vermindering van koopkracht onvrede oproept onder studenten, zeker gezien de overvloed waarop het aangename economische klimaat de rest van Nederland onthaalt. Maar de overgrote meerderheid (90%) meent er voldoende warmpjes bij te zitten.

Mare,

Hoe komt het dat de grote banken, met marktleider ASLK op kop, deze rentedaling gedwee volgen, terwijl kleinere financiële instellingen solo durven gaan en betere voorwaarden bieden? Is een daling van de rente echt noodzakelijk voor die grote spelers, die er toch relatief warmpjes bijzitten?

De Standaard,