ereconsul


ereconsul 1.0

((vooral) in België)

iemand die is aangesteld om zijn land ergens te vertegenwoordigen maar die daar niet voor betaald wordt; honorair consul

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ereconsul…

is een consul; is een vertegenwoordiger; is een persoon

      Algemene voorbeelden


      De effectieve consulaire hulp dankte hij aan het feit dat hij in Casablanca werd veroordeeld en opgesloten. In die stad is een Belgisch consulaat-generaal gevestigd met beroepskrachten. In Tanger maakte tot voor kort een ereconsul de dienst uit, met alle gevolgen vandien voor Belgen in de problemen.

      De Standaard,

      Vijf Belgen werden vrijdag met het Griekse fregat Kavaloedis van de Albanese havenstad Dürres naar het Griekse eiland Korfu gebracht, waar ze 's avonds door de ereconsul werden opgewacht.

      De Standaard,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • de Belgische ereconsul
      • de Grieks-Cypriotische ereconsul

      T.H., de Grieks-Cypriotische ereconsul in Den Haag en oorlogsvluchteling uit Famagusta, verzamelt met veel geduld en volharding bewijsmateriaal dat D. voorgoed de strop zal omdoen.

      Een studie van de hand; Op reis in Noord-Cyprus, Maryse Vincken,

      Intussen maakte minister van Buitenlandse Zaken Erik Derycke een einde aan de opdracht van de Belgische ereconsul D.K. in Sri Lanka. De maatregel heeft te maken met de weinig kritische manier waarmee de man visa regelde voor Srilankanen die naar de Benelux willen reizen.

      De Standaard,