eschatologie


eschatologie 1.0

leer over het lot na de dood en over het einde van de wereld; leer van het einde der tijden; leer van het einde van alle dingen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Eschatologie…

is een leer

  • [Geheel] maakt meestal deel uit van een religie (zoals christendom, jodendom, islam, hindoeïsme) of ideologie (zoals new age, socialisme, etc.)
  • [Object betroffen] houdt zich bezig met het einde van de wereld of datgene dat komt na de dood (eindtijdverwachting)
  • [Onstoffelijke inhoud] doet voorspellingen over het einde der tijden (zoals de dag des oordeels, de komst van god op aarde, de terugkeer van een profeet of het vergaan van de wereld) en over datgene dat komt na de dood (hiernamaals, reïncarnatie)
  • [Waardering] speelt met name een rol in religies en in ideologieën

Algemene voorbeelden


Ook in de bijbel is er een duidelijke verbinding tussen protologie en eschatologie, tussen de leer van de eerste dingen en die van de laatste dingen.

http://www.studiebijbel.nl/

Volgens Van Dale en de klassieke teologie staat "eschatologie" voor leer van de laatste dingen of van het einde van alles.

De Standaard,

Net zoals Nostradamus een poging schijnt te hebben gedaan om 20ste-eeuwse oorlogvoering te beschrijven in termen van de materiële zaken en de militaire technologie die hij kende, zo zal hij ook hebben geprobeerd de morele houdingen en daden die daaruit voortvloeien te beschrijven, die veel van ons zouden bestempelen als absoluut onmenselijk en slaand op het principe van eeuwig kwaad in termen van de 16de-eeuwse eschatologie dat wil zeggen religieus geloof en lering betreffende het eind van de wereld.

http://www.dsv.nl/~moonen/hst15.html

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • christelijke eschatologie
  • historische eschatologie
  • kosmische eschatologie
  • persoonlijke eschatologie
  • posthistorische eschatologie
  • socialistische eschatologie
  • Vedische eschatologie

Later raakt de auteur zijn fiducie in de clerus helemaal kwijt en noemt de christelijke eschatologie "een geducht wapen in de handen van de geestelijkheid, die tot taak had de ongeletterden aan de Kerk te binden".

De Standaard,

De persoonlijke, de historische en de kosmische eschatologie krijgt in de goddelijke haar volle betekenis.

De Standaard,

Omdat men het begrip 'eindtijdverwachting' al te gemakkelijk associeert met posthistorische eschatologie, is dit begrip in dit boek slechts met terughoudendheid gehanteerd.

http://www.xs4all.nl/~folkerts/open.html

Deze socialistische eschatologie, die veel gelijkenis vertoont met de wereldvisie van mystieke sekten uit de late middeleeuwen, worstelt echter met een belangrijk probleem, namelijk de confrontatie met de realiteit van strijd en tegenstelling onder de mensen.

http://www.libertarian.nl/artikelen/nationalisme%20en%20socialisme.htm

De vedische eschatologie was paradijselijk, maar niet van ethische aard.

http://www.google.be/search?q=cache:Vf3DZ985dqEC:www.kuleuven.ac.be/icrs/Niemand%2520is%2520van%2520de%2520dood%2520niet%2520teruggekeerd.doc+allintitle:+dood=nl=lang_nl=UTF-8

Ook in een latere reeks als 'weggegooid voedsel op weg naar het bal', in Aardes deuren, is er een dergelijke identificatie met voedsel, maar nu gekoppeld aan de christelijke eschatologie, aan de idee van dood en wederopstanding. Die koppeling van beelden, ontleend aan de spijsvertering, met de idee van dood en wederopstanding staat overigens niet op zichzelf.

De Jacht op Proteus, Piet Meeuse,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen