etsinkt


etsinkt 1.0

inkt waarmee men etsen afdrukt

Semagram


Etsinkt…

is inkt; is een stof

 • [Functie] dient om etsen mee af te drukken
 • [Wijze] wordt aangebracht op de etsplaat

  Algemene voorbeelden


  In een metalen plaat (zink of koper) wordt een groef gemaakt d.m.v. een zuur. Dan smeert men de plaat in met inkt en vult de groef zich met inkt. Vervolgens wordt etspapier op de plaat gelegd. Plaat en papier worden onder hoge druk (± 850 kg) door de etspers gehaald. Hierdoor zal de etsinkt uit de groeven van de plaat door het papier worden opgezogen en ontstaat er een afdruk.

  http://www.artizon-vakantieakademie.nl/cursussen.htm

  In een zinken plaat kerfde zij met een etsnaald de afbeelding. De plaat werd met etsinkt bedekt, afgeslagen en vervolgens op papier afgedrukt.

  http://www.vierstroom.nl/index.aspx?FilterId=974&ChapterId=2154&ContentId=73478,

  Omdat etsinkt vers het prettigste werkt leveren we de meeste kleuren op bestelling. Levertijd ongeveer 1 week. De gangbare zwarten, witten en sepia zijn gewoonlijk uit voorraad leverbaar.

  http://www.breugelartsupplies.com/etsen.htm

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • gele etsinkt
  • gekleurde etsinkt
  • transparante etsinkt

  Koperetsen hebben als voordeel, dat ze ook kunnen worden verstaald (dun chroomlaagje van enkele micron) waardoor de plaat niet zo snel slijt, maar vooral de inkt en gekleurde etsinkt, zal niet van kleurtoon veranderen. bv gele etsinkt zal op een zinkplaat heel snel 'oxideren' = bruinig worden.

  http://www.etskunst.nl/?page=information&page_id=4

  Door [...] transparante etsinkten te gebruiken, kun je vervolgens prenten drukken die het karakter van een aquarel hebben.

  http://frankporcelijn.woutervroege.nl/,

  met substantief ervoor


  • tube etsinkt

  Noodzakelijk voor de cursus: tube goede etsinkt zwart; tubes etsinkt gekleurd; (voor wie in kleur wil drukken); etspapier voor goede afdrukken of een oplage.

  http://www.atelierjannaezer.nl/materialen.htm