eugenetica


eugenetica 1.0

wetenschap van de genetische verbetering van de menselijke soort

Semagram (extra betekenisinformatie)


De eugenetica…

is een wetenschap

  • [Onstoffelijke inhoud] heeft als voorwerp de genetische verbetering van de menselijke soort
  • [Waardering] is controversieel, onder andere omdat ze sommige levensvormen als minderwaardig lijkt te beschouwen

    Algemene voorbeelden


    De stelling dat IQ-verschillen tussen etnische groepen of sociale klassen erfelijk zijn, ligt gevoelig. In één veeg wordt zo een klasse onaanraakbaren geschapen. De stap naar eugenetica is gauw gezet, hoewel er nooit genen zijn gevonden voor intelligentie.

    NRC,

    De koppeling van deze ideeën met de eugenetica van Joseph Arthur de Gobineau en Houston Stewart Chamberlain de-individualiseerde deze denkwijzen door ze te transponeren op toekomstige generaties. Zo werd het racisme vanuit een 'wetenschappelijk' standpunt omgezet in een voor velen aanvaardbaar en zelfs noodzakelijk te volgen politiek project.

    Pleidooi voor individualisme, Dirk Verhofstadt,

    Verder zou het kunnen dat we dankzij stamcelmanipulatie in staat zullen zijn elk weefsel te regenereren, waardoor de levensverwachting tot ver boven de honderd zal komen te liggen. Met alle gevolgen van dien: een niet alleen fysiek, maar ook geestelijk aanmerkelijk strammer wordende samenleving. En ten slotte is het denkbaar dat we zulke vorderingen in genetische manipulatie maken dat eugenetica mogelijk wordt -- iets waarvan heel waarschijnlijk alleen de rijken zich de zegeningen zullen kunnen permitteren.

    De Standaard,