ever


ever 1.0

afbeelding

Bron: Frank Vincentz
( CC BY-SA 3.0 )

zoogdier dat sterk op het varken lijkt, maar dat daarvan verschilt door zijn donkere borstelige vacht en de twee naar boven gekromde slagtanden die het mannetje heeft, en dat in grote delen van de wereld in het wild leeft, vooral in bosrijke omgevingen; everzwijn; wild zwijn; zwijn; wildzwijn

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ever…

is een zoogdier; is een dier

      Hoofdsemagram: zwijn


      Wetenschappelijke naam: Sus scrofa

      Rijk Animalia; Dieren
      Stam Chordata; Chordadieren
      Klasse Mammalia; Zoogdieren
      Orde Artiodactyla; Evenhoevigen
      Familie Suidae; Varkens
      Geslacht Sus; Echte zwijnen
      Soort Sus scrofa

      Algemene voorbeelden


      Een wild zwijn, genaamd "Chirac", mag bij zijn baas blijven in de Ardèche. Hoera! Chirac is twee jaar oud, intelligent en zo aardig als een gewone hond. Er is grote vriendschap ontstaan tussen de baas en zijn wild zwijn. Maar waarom heeft de man deze ever Chirac genoemd? Omdat hij een hekel of juist een grote voorliefde voor Jacques Chirac, de burgemeester van Parijs, koesterde?

      NRC,

      Vanaf de eerste dag begonnen zij de broers te pesten. "De maïsoogst van 1976 werd gedeeltelijk vernield", zegt Jakobus. "Door wilde zwijnen", klinkt het honend. Al snel hadden de broers evenwel door dat de dieren niet toevallig hun akkers uitkozen. "Ze werden gelokt met een oude jachttruuk". Enkele dorpsbewoners strooiden voedsel en een bepaald luchtje tussen het gewas. De evers vernielden zo'n vijf hektare maïs.

      De Standaard,

      Ik had ondertussen mijn jachtgebied op mijn duimpje leren kennen en begon ook beter en beter de bewegingen, verplaatsingen, gewoontes en uren van de dieren te onthouden. Vooral wat de evers betreft wist ik weldra waar ik op elk uur van de dag de meeste kans had er te treffen.

      De ark en de ratten, Erik Van Ruysbeek,

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • evers schieten

      Reebokken en hinden waren moeilijk te treffen en met hen moest men geluk hebben [...]! Doch de evers waren het gemakkelijkst te schieten. Ze zagen niet zo goed als de reeën of hinden, die je al vanop verre afstand in de kijker hadden, zelfs al stond je stil.

      De ark en de ratten, Erik Van Ruysbeek,

      met adjectief ervoor


      • jonge evers
      • kleine evers

      Tijdens mijn ziekte had hij mijn jachtbeurten op zich genomen en een paar jonge evers geschoten, doch nu ik genezen was vierde hij de gebeurtenis door een schaap te slachten!

      De ark en de ratten, Erik Van Ruysbeek,

      De everbiggetjes van de zomer waren kleine evers geworden en begonnen zo zwaar te wegen dat het bijna niet meer mogelijk was voor een man om ze uit het woud te slepen, zelfs al ging het bijna steeds bergaf.

      De ark en de ratten, Erik Van Ruysbeek,

      in voorzetselgroep


      • jagen op evers

      Volgens de gemeenteraadsleden is het wilde zwijnenbestand sinds enkele jaren op het grondgebied van de gemeente zo drastisch toegenomen dat maatregelen nodig zijn [...]. Heel het jaar door mogen jagen op evers en ook 's nachts zoals dat vroeger mocht kan een oplossing zijn. Maar daartoe moet de jachtwetgeving worden gewijzigd.

      De Standaard,

      Boter en margarine konden we niet bewaren en met de vetstoffen zou het dus niet lang duren. Er was wat kaas, maar hoe snel zou hij beschimmelen? Dan maar op evers en reebokken jagen. We hadden veel mineraalwater en bier, maar dit laatste zou in deze hitte snel bederven.

      De ark en de ratten, Erik Van Ruysbeek,

      ( In het enkelvoud zonder voorafgaand lidwoord is ever een verzamelnaam.)
      • drijfjacht op ever
      • jacht op evers

      Jachtgeweren met een gladde loop worden overwegend gebruikt voor de jacht op kleinwild en waterwild en het verschieten van hagelpatronen. Bij drijfjacht op ever of wildzwijn worden ze ook sporadisch ingezet.

      http://www.hunting.be/index.php/Hagelgeweren/nl/

      De meeste aanwezigen hebben geen kennis van de biologie van de evers en de jacht op evers.

      http://www.natuurenbos.be/nl-BE/Natuurbeleid/Wildbeheer/Beheervisie_everzwijn/~/media/Files/Themas/Wildbeheer/Everzwijn/Resultaten_Proefproject_everzwijnen%20Limburg-Overzicht.ashx

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      ever 2.0

      (sport en recreatie; verouderend)

      relatief klein platbodemschip met zijzwaarden en een of twee masten

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een ever…

      is een schip; is een vaartuig

      • [Omvang concreet] is relatief klein
      • [Deel] heeft zijzwaarden; heeft een of twee masten

        Algemene voorbeelden


        Een ever is een platbodemschip met zijzwaarden van zeven tot vijfentwintig meter bestemd voor de ondiepe delta's van de Elbe en de Weser. De zee-ever is een rondspantschip met een sterk gepiekt achterschip en heeft een midzwaard.

        http://www.koh-i-noor.nl/

        De ever werd in het algemeen als tweemaster getuigd zoals bij onze schoeneraak gebruikelijk was.

        http://www.koh-i-noor.nl/

        De Hollandse schippers van de koftjalken en schoeners spraken over deze scheepjes enigszins neerbuigend, omdat de ruim-inhoud zeer gering was en er relatief weinig vracht kon worden vervoerd. De oorzaak hiervan was de prachtige lijn van het onderwaterschip. Hierdoor liepen de evers aanzienlijk sneller en konden langer zee houden dan de wat plompere en zwaarder gebouwde Hollandse schepen.

        http://www.koh-i-noor.nl/

        Woordfamilie


        Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


        Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen