ex ante


ex ante 1.0

(formeel)

van tevoren (gedaan, verricht, gesteld e.d.); voorafgaand; vooraf
In combinatie met een substantief vaak ook in postpositie, zoals in "evaluatie ex ante" (naast "ex ante evaluatie").

Algemene voorbeelden


Concurrentie om de markt biedt mogelijkheden om ex ante middels contractvoorwaarden natuur- en milieuwaarden te waarborgen.

http://www.rmno.nl/,

Juist omdat partijen zich niet van te voren behoeven te binden, zullen zij bereid zijn te participeren. Ex ante binding kan hen het idee geven in een fuik te zwemmen, wat hen huiverig zal maken.

http://www.rmno.nl/,

Maar door haar ongewoon sterke veronderstellingen over de aard en de kenbaarheid van de subjectieve lust- en onlustbelevingen zet het utilitarisme zich toch buiten die traditie. De nadruk ligt immers op de ex ante berekenbaarheid van het nut of onnut van de gevolgen van een handeling, eerder dan op de concrete lust- en onlustbelevingen zelf.

http://allserv.rug.ac.be/~frvandun/Texts/Rechtsfilosofie/RFgent-0.htm,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • ex ante coördinatie

Als door een onzichtbare hand geleid, maar zonder centrale of ex ante coördinatie, verschijnt in de samenleving die de natuurlijke rechten respecteert een flexibele orde.

http://allserv.rug.ac.be/~frvandun/Texts/Rechtsfilosofie/RFgent-0.htm,

  • (een) evaluatie ex ante

Een evaluatie ex ante is ruimer dan een consequentieanalyse, omdat evaluatie ex ante niet alleen een inventarisatie, maar ook een beoordeling of waardering van de gevolgen van een beleidsmaatregel omvat.

http://www.bestuurskunde.nl/bestuurskunde/jg5/nr7/1996,,5,7,1.php,

Evaluatie ex ante: Aanvragen van de wetenschappelijke gemeenschap worden door de Wetenschappelijke Commissies, samen met adviezen van externe referenten, waarbij leden van de Wetenschappelijke Commissies en de Raad van Bestuur alsook co-auteurs van publikaties van de postulanten zijn uitgesloten, volgens objectieve criteria, eigen aan de betrokken interventiecategorie en toegepast op de specifieke wetenschapssector, geëvalueerd.

http://sun.fwo.be/index.php?lang=

Dergelijke effectenonderzoeken kunnen een opstap vormen voor een maatschappelijke kosten-batenanalyse, een multi-criteria-analyse, of een 'score- card' (en vormen dan te zamen een evaluatie ex ante).

http://www.bestuurskunde.nl/bestuurskunde/jg5/nr7/1996,,5,7,1.php,

Een evaluatie ex ante van beleidsvoorstellen leidt aldus tot de identificatie van één of meer veelbelovende alternatieven of een eliminatie van slecht scorende alternatieven.

http://www.bestuurskunde.nl/bestuurskunde/jg5/nr7/1996,,5,7,1.php,

Een inventarisatie van de mogelijke gevolgen van een beleidsmaatregel is één van de fasen in een evaluatie ex ante.

http://www.bestuurskunde.nl/bestuurskunde/jg5/nr7/1996,,5,7,1.php,

De Wetenschappelijke Commissies stimuleren en begeleiden het basisonderzoek in Vlaanderen met een permanente procedure van ex ante, intermediaire en ex post evaluatie.

http://sun.fwo.be/index.php?lang=

  • ex ante evaluatie

Het Centraal Planbureau heeft in zijn ex ante evaluatie van de stedelijke programma's onder meer gewezen op de noodzaak van versterking van de regionale afstemming en inbedding van het Grote Stedenbeleid.

http://www.vinex-locaties.nl/Infocorner/VijfdeNotaH1.PDF,

  • ex ante normering

De onzekerheid waarmee elke poging tot ex ante normering van de loonontwikkeling behept is, doet niets af aan het feit dat – zeker voor een zo open economie als de Belgische – de relatieve loonkostenontwikkeling ten opzichte van het buitenland één van de cruciale gegevens blijft, waar het loonoverleg niet kan of mag aan voorbijgaan.

http://www.bnb.be/Sg/Nl/Produits/publication/Pdf/reveco/REjan03n.pdf,

  • ex ante onderzoek

Toegepast wetenschappelijk beleidsonderzoek is de 'core business' van ITS. We onderscheiden: - Surveys en kwantitatieve onderzoeksrapportages gericht op probleemverheldering. - Ex ante beleidsonderzoek gericht op afweging van beleidsalternatieven [...]. - Kwantitatief onderzoek gericht op evaluatie van (de effectiviteit van) beleidsmaatregelen.

http://www.its.kun.nl/web/its-profiel/Frame-its-profiel.htm

  • selectie ex ante

De besteding van de gelden wordt gewaarborgd door de aard van de selectie ex ante van de aanvragen door de Wetenschappelijke Commissies en door hun intermediaire en ex post evaluatie, die zelfs stopzetting van mandaten of kredieten ten gevolge kan hebben en uiteraard invloed heeft op de beoordeling van nieuwe aanvragen van de betrokkenen.

http://sun.fwo.be/index.php?lang=

  • (een) toezicht ex ante

Een toezicht "ex ante", via het formuleren van doelstellingen en de benoeming van bestuurders, wordt aangevuld met de verantwoordingsplicht.

http://www. bnb. be/sg/Nl/Produits/Pdfrevec/0108econl. pdf,

  • ex ante vragen

De vooruitzichten van de binnenlandse aardgasvraag voor de periode 2001-2011 tonen een groei van 27,2% aan ofwel een gemiddeld jaarlijkse groei van 2,44%. Dit zijn ex ante vragen (incl. onderbreekbare volumes) die genormaliseerd zijn voor weersomstandigheden op basis van het gemiddeld aantal graaddagen 1965-1995 (verwarmingsdrempel van 16,5°C gemiddelde buitentemperatuur) en die het resultaat zijn van het besproken referentiescenario.

http://www.creg.be/pdf/PI/creg-ipg2001nl.pdf,

In Tabel 11 worden de ex ante piekvragen voorgesteld die verkregen worden met de beschreven benadering, zonder rekening te houden met eventueel onderbreekbare vragen.

http://www.creg.be/pdf/PI/creg-ipg2001nl.pdf,

In feite zijn deze vraaggegevens ex ante vragen en slechts na een schatting van het volume van de aardgasvraag dat onderbroken kan worden, kan men de ex post (daadwerkelijke) vraag afleiden.

http://www.creg.be/pdf/PI/creg-ipg2001nl.pdf,

met werkwoord


  • ex ante bepalen
  • ex ante berekenen
  • ex ante evalueren
  • ex ante uitspraken doen
  • ex ante een schatting maken

Op basis van deze schets en de probleemanalyse uit het beleidsvormingsproces wordt het beleid ex ante geëvalueerd, waarbij de vragen zijn of het geformuleerde beleid aansluit op (problemen in) de lokale leefsituatie van de jeugd en of het geformuleerde beleid voortvloeit uit de analyse van de lokale situatie die ten grondslag ligt aan het beleid.

http://www.scp.nl/boeken/cahiers/cah161/nl/samenvatting.htm,

Hij meende blijkbaar dat mensen, en in het bijzonder de wetgevers, in staat zouden zijn alle relevante gegevens voor de toepassing van de calculus te verzamelen: dat zij ex ante de intensiteit van alle lusten en onlusten die zullen optreden als gevolg van een handeling zouden kunnen bepalen.

http://allserv.rug.ac.be/~frvandun/Texts/Rechtsfilosofie/RFgent-0.htm,

Bij Bentham wordt het nutsbeginsel echter de basis voor een "wetenschappelijke calculus", een methode om ex ante te berekenen wat objectief het beste is, en dat niet alleen met betrekking tot één individu, maar ook met betrekking tot een gehele gemeenschap.

http://allserv.rug.ac.be/~frvandun/Texts/Rechtsfilosofie/RFgent-0.htm,

Hume en Smith blijken niet te geloven dat men ex ante uitspraken kan doen over het nut van voorgenomen handelingen of praktijken, tenzij in volstrekt stabiele en routineuze contexten.

http://allserv.rug.ac.be/~frvandun/Texts/Rechtsfilosofie/RFgent-0.htm,

Aan de hand van uit de wetenschappelijke literatuur bekende prijselasticiteiten kan ex ante een schatting worden gemaakt van huishoudelijke energiebesparing als gevolg van de REB.

http://www.vu.nl/english/o_o/instituten/IVM/nme/index.htm