excuusbrief


excuusbrief 1.0

brief waarin men zijn excuus maakt voor iets; brief waarin men zich excuseert

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een excuusbrief…

is een brief; is een geschrift

  • [Functie] dient om zijn excuus te maken voor iets; dient om zich te excuseren voor iets

    Algemene voorbeelden


    Een beroemde schrijver als Ernesto Sabato bleek een gedemoraliseerde man, volkomen overstuur van de ontwikkelingen in zijn land. Zijn vrouw stuurde me maanden later een excuusbrief waarin ze begrip vroeg voor de zwijgzame, norse houding van haar man.

    NRC,

    Beneden dringt pas goed tot je door wat er is gebeurd. Ik knalde ballen het stadion uit. Luisterde niet meer. Schold scheidsrechter Van Swieten uit voor alles wat lelijk was. Later schreef ik hem een excuusbrief: "Ik vind nog steeds dat u het verkeerd zag, maar ik gaf op een foute manier uiting aan mijn mening".

    NRC,

    Ozzy zou zijn Europese tour later deze maand beginnen in Dublin. Die data zijn inmiddels verplaatst naar 2004. De andere, kleinere, optredens kregen een handgeschreven excuusbrief van de rockster en een cheque van 30.000 pond.

    ANP,

    Als ik jou was, zou ik Hondsdal morgen even bellen of een excuusbrief schrijven! Zo stom, wat je hebt gedaan. Iedereen weet nu hoe tactloos je bent, met je godvergeten gezeur over eerlijkheid.

    Mensen met een hobby, Désanne van Brederode,

    Franklin de dader? Dan konden zijn zus en zwager dik gaan betalen en de politie moest Franklin verhoren en hém excuusbrieven schrijven.

    Franklin, Thomas Lieske,

    De nieuwbakken minister Wijers van EZ kon ook op z'n gramschap rekenen met de opmerking dat 'Nederland technologisch geen Staphorst is'. Plomp ging op de barricaden en veroorzaakte in z'n eentje een positieve publicitaire lawine voor z'n gemeente. Hij trad op in alle denkbare media en kreeg vorige week zelfs een excuusbrief van de minister.

    Meppeler Courant,

    Als zij akkoord gaan, nodigt HALT degene(n) om wie het gaat uit, voor een gesprekje over wat er gebeurd is en wat STOP voor hen in houdt. Een STOPreactie kan bijvoorbeeld bestaan uit het schrijven van een excuusbrief of het aanbieden van mondelinge excuses, het meedoen aan een leerzaam spel of leeropdrachtjes, het bekijken van een videoband of combinaties daarvan.

    http://www.haltweert.tmfweb.nl/stopreactie.htm

    De brief aan de Rabobank Alkmaar met een onschuldig poeder, doch het woord "miltvuur" op de envelop geschreven, zal de justitie waarschijnlijk weinig juridische moeilijkheden bezorgen. Het Utrechtse ICT-bedrijf dat een relatiegeschenk verstuurde met een wierookstokje dat in de postsorteermachines onverhoopt werd verpulverd, zal er daarentegen wel met zijn excuusbrief van afkomen.

    NRC,

    De commissaris van de koningin in Gelderland, J. Terlouw, heeft de afgelopen dagen moeten bemiddelen tussen de waterschappen en Van Dijkhuizen. De excuses van de gedeputeerde hebben nogal wat voeten in aarde gehad. Een eerste excuusbrief die hij schreef naar onder meer de ministerraad en de Unie van Waterschappen werd niet goedgekeurd door de Gelderse dijkgraven.

    NRC,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding