familiehypotheek


familiehypotheek 1.0

(business, economie en financiën; bouw, gebouwen en huisvesting; neologisme)

hypotheek waarbij familieleden van de koper, bijvoorbeeld de ouders, de aankoop (deels) financieren

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een familiehypotheek…

is een hypotheek; is een lening; is een transactie

  • [Betrokkene] is een hypotheek waarbij familieleden van de koper, bijvoorbeeld de ouders, de aankoop (deels) financieren

    Algemene voorbeelden


    Konden ouders hun kind vorig jaar nog belastingvrij 106.671 euro schenken voor aankoop van een huis, dit jaar werd die vrijstelling verlaagd tot een kwart. „Er is de laatste tijd zeker meer interesse voor de familiehypotheek gekomen", constateert Oscar Noorlag van hypotheekadviseur Van Bruggen Adviesgroep. Maar zet het ook zoden aan de dijk? Niet per se. Als de starter ook nog geld van de bank nodig heeft, zijn beide leningen niet zomaar op te tellen. De verstrekker van de hypotheeklening kijkt naar bestedingsruimte en neemt de familielening bij de berekening daarvan mee.

    NRC,

    Dan is de vraag: hoeveel rente kan een ouder rekenen aan zijn kind? Beide partijen hebben belang bij een hoge rente. De inkomsten zijn voor de ouder onbelast, terwijl het kind de rente kan aftrekken van de belastingen. De ouder kan – los van de hypotheek – het kind jaarlijks bijna 5.300 euro belastingvrij schenken. Dan wordt het kind er ook beter van. Een acceptabele rente bij een familiehypotheek is maximaal 6 procent per jaar. Dat is hoog, maar daar is een reden voor. U komt als schuldeiser later aan bod dan de bank. Verder kunt u in het contract de rente lang vastzetten, geen boeterente rekenen en geen overlijdensrisicoverzekering verplicht stellen.

    de Volkskrant,

    Wat bedoel je met onderhands? Is het een familiehypotheek? Als je bij een bank een verhoging doet, een extra geldlening aangaat betaal je daar niet de 4% voor maar de huidige rentetarieven zoals ze die momenteel hanteren.

    Fok!,

    In 2020 maakten 645.000 huishoudens gebruik van zo'n privé- of familiehypotheek, meestal in combinatie met een hypotheek bij een bank of verzekeraar. De totale waarde van familiehypotheken is 70 miljard euro. Dat is zo'n 10 procent van de totale hypotheekschuld in Nederland.

    https://nos.nl/artikel/2500678-geld-lenen-van-familie-voor-een-huis-populair-maar-kan-prijzen-opdrijven,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2011
    Samenhangende woorden (betekenis) jubelton