familieportret


familieportret 1.0

portret, vervaardigd met behulp van de beeldende kunsten of fotografie, dat leden van een familie of een gezin afbeeldt; portret van familieleden of gezinsleden

Semagram


Een familieportret…

is een portret; is een afbeelding

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] maakte vroeger vaak een statische indruk door de symmetrische opstelling van personen
 • [Betrokkene] beeldt de leden af van een familie of van een gezin

  Hoofdsemagram: portret


  Algemene voorbeelden


  Vóór de komst van de fotografie ging je voor een familieportret naar een schilder. Je moest lang model zitten en soms kreeg je pas na maanden het resultaat in handen. Hoe ging dat in zijn werk en hoe werd de familie verbeeld? In deze rondleiding gaat u met de conservator Fotografie langs een paar fraaie voorbeelden in het Rijksmuseum: schilderijen en foto's van de 17de tot de 20ste eeuw tonen het familieportret dwars door de eeuwen heen.

  https://www.rijksmuseum.nl/nl/nu-in-het-museum/rondleidingen/rondleiding-familieportretten-van-alle-tijden,

  En ten slotte het meisje dat ik in Brussel op een negentiende-eeuws familieportret zag afgebeeld. Ze bevindt zich vooraan in het midden. Haar moeder staat links achter haar en in plaats van de vader, die niet is afgebeeld (maar wel de opdracht tot het maken van het schilderij gegeven heeft) portretteerde de schilder zichzelf, met het palet in de hand.

  Hij zegt dat ik niet dansen kan, Manon Uphoff,

  Het oudste bekende familieportret is van de Heilige Familie [...]. In de loop van de tijd gaan belangrijke families zichzelf ook af laten beelden [...]. Met het ontstaan van de fotografie wordt het familieportret een gewild onderwerp.

  http://www.anjavanrijen.nl/een-familieportret-is-niet-burgelijk/,

  Een familieportret maken wij van kleine groepen maar ook van grote groepen. In onze studio wordt vooraf besproken wat de mogelijkheden zijn voor een familieportret.

  http://www.guidopelgrim.nl/familieportret/familieportret.html

  Op het dressoir van mijn oma staat een ingelijste foto [...]. Het is een echt familieportret: iedereen staat netjes in rijen opgesteld op de tuintrap, lachend in de camera, mijn oma trots en tevreden in het midden. Eigenlijk kan die foto niet meer. Niet alleen omdat mijn broertje het soort idiote wijde broek droeg waar alternatieve jongens destijds niet uit te roken waren, of omdat mijn achterneef toen nog haar had en mijn neven en nichten nog een moeder. Het anachronistische zit 'm vooral in het feit dat niemand op de foto nog steeds dezelfde partner heeft, afgezien van mijn ouders. Niemand.

  http://www.psychologiemagazine.nl/web/Artikelpagina/Familieportret.htm?tag=Column,

  Aan een van de planken muren hangt een familieportret achter glas. Een man in het uniform van een Amerikaanse soldaat, zijn petje vrolijk achter op het kort geknipte haar. Een jonge vrouw met een breed gestifte mond heeft een baby op de arm. Our Lady of Good Voyage. Een meisje met vlechten houdt haar rechterhand vast, de hak van haar ene lakschoentje op de neus van de andere gezet. Ze kijken mij aan met een vrolijk manende blik.

  Hersenschimmen, J. Bernlef,

  Het officiële familieportret, dat uit 1989 dateert, toonde in de oorspronkelijke versie Saddam en zijn vrouw, liefdevol omringd door hun twee zonen, drie dochters en twee schoonzonen, Kamel Hassan en zijn broer Saddam Kamel.

  De Standaard,

  familieportret 2.0

  karakteriserende beschrijving van een gezin of familie in woord of bewegend beeld; uitbeelding in woord of bewegend beeld die een gezin of familie typerend voorstelt

  Betekenisbetrekking


  metafoor
  Betrokken betekenissen1.0 : 2.0

  Semagram


  Een familieportret…

  is een portret; is een beschrijving

  • [Betrokkene] heeft betrekking op een familie of gezin

   Hoofdsemagram: portret


   Algemene voorbeelden


   Onlangs was in De Korre het Nederlandse gezelschap Stella Den Haag te gast met het autobiografische toneelstuk van O'Neill Lange dagreis naar de nacht. Via een ontluisterend familieportret gaat de auteur op zoek naar de wortels van zijn wezen, als mens en kunstenaar. Het drama is de vivisektie van een gezin, aangevreten door alkoholverslaving, drugs, schuld, cynisme, ziekte en dood.

   De Standaard,

   Ze is te gast op het filmfestival van Berlijn, waar ze buiten kompetitie haar jongste film Home for the Holidays voorstelde. Met dit bitterzoet familieportret oogstte ze flink wat bijval.

   De Standaard,