fietsbel


fietsbel 1.0

bel die binnen handbereik van de fietser, doorgaans op het stuur van een fiets, gemonteerd is en die een rinkelend geluid maakt om medeweggebruikers zoals voetgangers en andere fietsers te waarschuwen; bel van een fiets

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een fietsbel…

is een bel; is een voorwerp

  • [Geluid] maakt meestal een rinkelend geluid
  • [Kleur] kan de meest uiteenlopende kleuren hebben, maar is in zijn traditionele vorm metaalkleurig
  • [Vorm] kan verschillende vormen hebben, maar bestaat in zijn meest traditionele vorm uit een ronde dop die als klankkast fungeert en een klepeltje
  • [Materiaal] is in zijn meest traditionele vorm gemaakt van metaal
  • [Functie] dient om medeweggebruikers zoals voetgangers en andere fietsers te waarschuwen
  • [Plaats] bevindt zich binnen handbereik van de fietser en is doorgaans op het stuur bevestigd
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een verplicht onderdeel van een fiets waarmee op de openbare weg gereden wordt
  • [Ongewone of afwijkende eigenschap of hoedanigheid] wordt ook wel als alternatief muziekinstrument gebruikt
  • [Behandeling of bewerking] wordt met de hand, doorgaans met de duim of wijsvinger, bediend

Hoofdsemagram: bel


Algemene voorbeelden


De vogels zwegen. Een enkele hommel zoemde voorbij. Alleen de wind was hoorbaar in de grote leegte en nu en dan een fietsbel.

Hokwerda's kind, Oek de Jong,

Met een fietsbel laat je andere fietsers weten dat je ze wilt inhalen. Een accessoire die niet alleen de veiligheid in het verkeer verhoogt, maar je fiets ook opfleurt als je kiest voor een fietsbel in een vrolijke kleur of met een leuke print.

https://www.internet-bikes.com/fietsbellen/

Je bent verplicht om een fietsbel op je fiets te hebben. Zonder een fietsbel ben je strafbaar en maak je zelfs kans op een boete. Gelukkig zijn er fietsbellen in alle soorten, maten, vormen en kleuren.

https://nederlandersfietsen.nl/fiets-onderdelen/fietsbellen/

In het fietsenrek beneden op straat was een kleine storm opgestoken. IJzeren frames tikten elkaar aan, sturen sloegen tegen de fietsbellen op andere sturen, kettingkasten kraakten.

Mensen met een hobby, Désanne van Brederode,

De ROAM driewieler is een grote driewieler voor volwassenen, degelijke uitvoering met een verstevigd frame en versterkte voorvork. Het standaarmodel is uitgevoerd met een dichte kettingkast, bagagemandje en fietsbel.

http://www.roam.nl/r3306a.htm

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • rinkelen

Ik ging dus op mijn eentje stappen langs de smalle veldwegen even buiten mijn parochie, het begon al goed te duisteren en ik moet zeggen dat ik me eigenlijk niet zo op mijn gemak voelde zonder mijn hond. 't Is niet dat het zo'n gevaarlijk beest is maar een mens is toch altijd wat geruster met een hond, dacht ik. Op dat moment hoorde ik achter mij een fietsbel rinkelen.

De wekker, André Janssens,

In mijn verbeelding hoor ik ergens achter mij vrolijk een fietsbel rinkelen.

De Standaard,

Op de rijwielpaden rinkelden fietsbellen en lachten onzichtbare meisjes overdreven.

Heeresma helemaal, Heere Heeresma,

als object bij een werkwoord


  • zijn fietsbel gebruiken
  • de fietsbel horen
  • zijn fietsbel rinkelen

Als racefietser moet je heel lang van te voren je fietsbel gebruiken om fietsers voor je te waarschuwen. Als je fietsbelt kijken ze namelijk eerst achterom om te zien of ze het echt goed gehoord hebben dat iemand zijn fietsbel gebruikt, en om te zien wie dat dan wel niet doet.

https://www.weerman.nu/anekdote1.html

Ik loop weer naar voor omdat ik de fietsbel hoor. Als het zo'n slecht weer is laten wij onze Pa zijn sleutels niet zoeken. Een plasje water pletst uit zijn zeil en hij draagt blazend zijn fiets binnen, zet hem tegen de deur, waarlangs Bonzo daarstraks de voorkamer is binnengekomen.

Danny, Clem Schouwenaars,

Ik rinkelde met mijn fietsbel. Niemand glimlachte. Ze keken eerder bezorgd alsof ik zichtbaar iets onder de leden had.

Een lichtgevoelige jongen, Walter van den Broeck,

met adjectief ervoor


  • een alternatieve fietsbel
  • een kapotte fietsbel
  • een kleine fietsbel
  • een leuke fietsbel
  • hun oude fietsbel
  • grappige fietsbellen
  • leuke fietsbellen

Als extraatje geeft Encore... Bruxelles een kleine Knight-monografie uit die voornamelijk zijn in 1993 in Den Haag gerealiseerde Kikkerbel-project belicht. De kunstenaar liet toen een alternatieve fietsbel ontwerpen die geen tingelend geluid maakte, maar de lokroep van een kikker nabootste. Het project verbond op een ludieke wijze twee uiteenlopende culturen en economische systemen. De Hagenaars konden hun oude fietsbel omruilen voor een nieuwe. De oude werden naar Cuba verscheept. Daar lenigden ze de noden van de door benzinetekort noodgedwongen fietsende eilandbewoners.

De Standaard,

Kinderen brengen hun eigen "instrument" mee. De gekste dingen eerst: van kapotte fietsbel tot kookpot, van fietspomp tot tuinslang. Ze proberen alles uit en produceren een massa klanken.

http://www.west-vlaanderen.be/upload/klankenkoorts/default.html

Een leuke fietsbel op je fiets vrolijkt je fiets helemaal op. Er zijn heel veel verschillende kleuren zoals pastel kleuren en felle kleuren. Maar ook fietsbellen met leuke grafische motieven of een bloemen motief. Er zijn bellen met snoepjes erop en met watermeloenen. Er zijn grote bellen en hele kleine bellen. Kinderbellen en volwassenene bellen. Dus er zit altijd wel een bel bij die past op jouw fiets of gewoon past bij jou.

https://www.fiets-stoeltje.nl/onderdelen-en-accessoires-voor-uw-fiets/fietsbellen/

Er is een vingerbel op de markt waardoor de skater een andere weggebruiker kan laten weten dat hij in de buurt is. De bel kan worden gedragen als een ring en ziet eruit als een kleine fietsbel.

http://www.skatebond.nl/

Er zijn een hoop grappige en leuke fietsbellen te vinden.

https://nederlandersfietsen.nl/fiets-onderdelen/fietsbellen/

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • een goed functionerende fietsbel
  • een goed werkende fietsbel

In de wetgeving staat dat er op elke fiets een goed functionerende fietsbel aanwezig moet zijn. Indien dit niet het geval is kan je een boete krijgen van € 35. In de wetgeving staat niet wat voor fietsbel het moet zijn of welk geluid dit moet produceren, hier ben je dus helemaal vrij in.

https://nederlandersfietsen.nl/fiets-onderdelen/fietsbellen/

Zoals hierboven al aangegeven, ben je verplicht om goede verlichting op je fiets te hebben, evenals goede reflectoren op de daarvoor aangewezen plekken. Voor het ontbreken daarvan krijg je ook een bon voor een bedrag van 35 euro (bedrag vanaf 1 januari 2013). Evenals voor het ontbreken van iets simpels als een goed werkende fietsbel (35 euro), niet goed werkende remmen (50 euro) en een stuur wat niet naar behoren werkt (90 euro). Is de staat van je frame daarnaast ook nog slecht, dan kost je dat 50 euro.

https://nederlandersfietsen.nl/wetgeving-fietsers/

in voorzetselgroep


  • bellen met je fietsbel

"Weet je wat jij moet doen? Je moet je fiets pakken en iedere dag een uur voor haar deur gaan staan bellen met je fietsbel. Gewoon stoïcijns gaan stalken tot ze niet meer om je heen kan."

De Telegraaf,

  • een stuur met fietsbel

Daar naast ligt de "tuin van de geschrokken kinderen". Het betreft hier een speelplaats bestaande uit sculpturen van fietsonderdelen, zoals een trapper, een stuur met fietsbel, een zadel en een fietswiel, die levensgroot, half boven het maaiveld uitsteken. Het zadel functioneert als glijbaan.

http://www.homepages.hetnet.nl/~ridmrt55/Inlnew.htm

  • het geklinkel van fietsbellen
  • het gerinkel van fietsbellen
  • het getinkel van fietsbellen

Er heerst [...] een onwerkelijke stilte in de straten, die alleen wordt doorbroken door het geklingel van fietsbellen.

NRC,

Dan deed het driftige gerinkel van fietsbellen iedereen omkijken. Soepvandekar en Lowie! Achter op hun fietsen hadden ze allebei een bak bier gebonden, en onder hun arm klemden ze twee sloffen sigaretten.

Een lichtgevoelige jongen, Walter van den Broeck,

Ook de wondermooie tai chi, de collectieve gymnastiek die duizenden en duizenden Chinezen 's ochtends van 6 tot 8 beoefenen, hebben G&G tot hun spijt niet gezien. Wel hebben ook zij de vreemde slow-motion-stroom van het verkeer opgemerkt, begeleid door het getinkel van ontelbare fietsbellen.

NRC,

met bezittelijk voornaamwoord


  • mijn fietsbel
  • je fietsbel
  • haar fietsbel
  • zijn fietsbel
  • hun fietsbel

Hij stak zijn hand uit naar mijn fietsbel en haakte zijn vinger om de pal.

De gelukkige, Mensje van Keulen,

"Weet je wat jij moet doen? Je moet je fiets pakken en iedere dag een uur voor haar deur gaan staan bellen met je fietsbel. Gewoon stoïcijns gaan stalken tot ze niet meer om je heen kan."

De Telegraaf,

Door het glas heen hoorde ik het dikke buurmeisje rinkelen met haar fietsbel.

Alle verhalen, Manon Uphoff,

Dina stak haar klauw uit naar zijn fietsbel. Ze draaide de dop los en weer vast, los en vast, almaar door.

De hangende man, Koos van Zomeren,

Ze fietsen langzaam, laten hun fietsbel rinkelen, kletsen honderduit met elkaar.

Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

met ander, nevengeschikt substantief


  • een stuurstang, remmen, een ketting en (twee) fietsbellen

Een volle week duurde het voor ik doorhad dat hier met behulp van spaken, een verwrongen stuurstang, remmen, een ketting en twee fietsbellen een bekend werk van Michelangelo werd uitgebeeld.

Sterk water, Marijke Libert,

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen