fietsframe


fietsframe 1.0

frame van een fiets, waaraan de diverse onderdelen bevestigd zijn, zoals de wielen, het stuur, het zadel en de kettingkast; dragend geraamte, dragend constructiedeel van een fiets

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een fietsframe…

is een frame; is een constructiedeel; is een deel

  • [Constructie] bestaat uit een stelsel van buizen, waaraan de verschillende fietsonderdelen bevestigd zijn
  • [Materiaal] is vaak gemaakt van aluminium of staal, maar ook van carbon of titanium
  • [Geheel] maakt deel uit van een fiets
  • [Functie] dienmt als dragend geraamte van een fiets

Hoofdsemagram: frame


Algemene voorbeelden


Fietsframes zijn vrijwel altijd gemaakt van staal, aluminium, carbon of titanium. Staal en aluminium zijn de meest gebruikte en voordeligste materialen. Staal werd in het verleden gebruikt, omdat de producenten nog niet in staat waren om een fiets te maken met een aluminium frame dat stijf genoeg was om ook grotere klappen op te vangen. Dat is nu niet meer nodig. Een frame van aluminium kan minstens de stijfheid en stevigheid garanderen die ook een stalen frame kan geven.

https://nederlandersfietsen.nl/fiets-onderdelen/fietsframe/

Wanneer er wordt gevraagd 'Op wat voor soort fiets rijd je?' zullen de meesten de naam noemen die op het fietsframe is aangegeven. Hoewel iedere fiets bestaat uit een verzameling aan onderdelen van verschillende fabrikanten, krijgt de framebouwer meestal de credit voor het maken van de fiets. Dat is niet helemaal onterecht, omdat de details van iedere frameconstructie meer dan ieder ander los onderdeel bepalen of de fiets standhoudt.

https://www.bicycling.com/nl/onderhoud/g23003240/zorg-fietsframe/,

Toen ik nog pas dook, had ik angstige momenten. Niet dat ik in allerlei netten vastzat, of in veenwanden zwom die daardoor over me heenklapten, of ruggelings van de kant af op een fietsframe sprong, of onder het ijs het wak niet wist. Nee, net als kleine kinderen die niet in het stikkedonker willen slapen, maar een klein nachtlichtje aan willen hebben, of een deur op een kier, zodat ze nog bekende stemmen in de huiskamer kunnen horen, zo ging ik de eerste keren de sloterplas in, waarbij ik over de bodem kroop, zonder iets herkenbaars te zien, waar ik mij op kon oriënteren.

http://www.aquadiving.nu/

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een kromgebogen fietsframe
  • het stugge fietsframe

Verward kijk ik de pick-up na. De achterklep bungelt omlaag. In de laadbak liggen drie volle plastic zakken, een kromgebogen fietsframe en een autoband.

De open plek; Verwoesting, Willem Janssen Steenberg,

Iedere hobbel of put in het wegdek, trilt door in het frame van een fiets. Gedeeltelijk vangen de banden en de zadelvering de schokken wel op. Maar vooral het stugge fietsframe transporteert de oneffenheden van het wegdek naar de onderrug van de fietser. Een Duitse fabrikant introduceert voor dat euvel een verende zadelpen-adapter. Daarmee kan het zadel onafhankelijk van de framebuis circa 4 centimeter in- en uitveren.

http://www.halfords.nl/

met adjectivisch voltooid deelwoord


  • geblakerde fietsframes

De jachtvliegtuigen werden steeds voorafgegaan door verkenners, die laag over het land scheerden. Over het land dat deze lente gescheurd was door ploegijzers die gloeiend uit de lucht kwamen neerdalen. Over het land met kapotgeschoten huizen, uitgebrande autowrakken, geblakerde fietsframes, verschroeide motorkarkassen, uiteengereten koeien en paarden, verkoolde hompen vlees in resten uniform, langs de weg waar verlamde tanks voorgoed tot stilstand waren gekomen.

De Hunnen. Dl. 2: Bevrijding, Jan Cremer,

in voorzetselgroep


  • een chip in het fietsframe
  • postcodes in fietsframes

TWB werkt sinds 2000 mee aan een anti-diefstalproject waarbij een gecodeerde chip in het fietsframe wordt gezet.

http://www.bovag.nl/

De Nationale Fietsregistratie, het graveren van postcodes in fietsframes, is nooit iets geworden.

NRC,

  • een kettingslot om een fietsframe leggen

In bed luisterde ze naar de geluiden van de straat: de stemmen van spelende kinderen, het gerinkel van een kettingslot dat om een fietsframe werd gelegd, het ruisen van de iepen en op de achtergrond het zachte en monotone dreunen van de autostroom in de Wibautstraat.

Hokwerda's kind, Oek de Jong,

  • de hoogte van het fietsframe
  • de vorm van het fietsframe

Een comfortabele fiets is een fiets op maat. En daarbij is niet alleen de hoogte van het fietsframe belangrijk, maar ook de afstelling van het zadel en het stuur.

http://www.oomkens.nl/page3.html

De meest gebruikelijke vorm van het fietsframe is het diamantframe, dat sinds de ontwikkeling van de safety bicycle aan het einde van de 19e eeuw in hoofdzaak niet meer veranderd is. Sommige bijzondere fietsen, zoals ligfietsen of tandems, hebben frames van een andere vorm.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Frame_(fiets),

met bezittelijk voornaamwoord


  • haar fietsframe
  • zijn fietsframe
  • hun fietsframe

2016 blijkt, naast het jaar van de stervende muziekidolen, vanaf februari ook het jaar te zijn van de mechanische doping sinds de Belgische veldrijdster Femke Van den Driessche verdacht wordt van het gebruik van een in haar fietsframe verborgen hulpmotor. Onbegrijpelijk, maar waar.

https://issuu.com/uitgeverij/docs/gb_20160427,

Hoe streng de aanpak in Amerika is, ondervonden de sprinters vorige maand al rondom de wereldbekerwedstrijd in Salt Lake City. Jan Bos werd 'ziek van het gezeik'. Zijn fietsframe, koffers, schaatsen: alles werd uitvoerig onderzocht. "Het kostte uren. Je werd als een vod behandeld. Ik weet wat me te wachten staat." Waar de schaatsers zich vooral druk over maken is hun belangrijkste gereedschap. De scherpe ijzers gingen voorheen altijd mee in de handbagage. Dat mag sinds 11 september niet meer.

Trouw,

Dat krijg je er dus van: niet alleen veldrijders spelen vals met een geheim minimotortje in hun fietsframe. 'Meer en meer deelnemers aan fietsvierdaagsen gebruiken mechanische doping', berichtte het AD. Schokkend: 'In Sint-Oedenrode zat dit keer 78 procent op een e-bike.'

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/het-gaat-goed-met-de-e-bike-en-dat-is-de-schuld-van-anita-witzier~b3056217/,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen