filmhuis


filmhuis 1.0

(filmkunst en fotografie)

bioscoop waar over het algemeen alternatieve en niet-commerciële films of films die hun ronde in het commerciële circuit al achter de rug hebben, op een projectiescherm vertoond worden aan een betalend publiek

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een filmhuis…

is een huis; is een gebouw

      Algemene voorbeelden


      Hadders is als distributeur verbonden aan het Filmmuseum en mede verantwoordelijk voor het programma. De andere samenstellers zijn MGM (als commerciële vertoner), de filmhuizen (niet-commerciële vertoner) en Meteor (commerciële distributeur).

      Meppeler Courant,

      Movie Meppel heeft geen eigen filmhuis maar heeft prima onderdak in het Threantcollege.

      Meppeler Courant,

      Naast de benodigde ruimten voor de Regionale School voor Musische Vorming is het denkbaar ook andere voorzieningen in het nieuwe gebouw onder te brengen, zoals een filmhuis, de kunstuitleen, een expositiecentrum, een kleine gehoorzaal.

      Meppeler Courant,

      Wanneer in deze tekst sprake is van 'filmtheaters' gaat het om bioscopen en filmhuizen waar de kunstzinnige film als zojuist omschreven wordt geprogrammeerd.

      http://www.rks.nl/,

      Hij liep die ochtend met ons mee naar de universiteitsbibliotheek, en de volgende weken voegde hij zich bij ons, waar wij ook waren: in cafés, in het filmhuis, in de botanische tuin, in mijn kamer, in de hare.

      Zuiderkruis, Pauline Slot,

      Dit filmhuis kruist de betere film met een knusse sfeer.

      http://www.use-it.be/ned/film.htm

      Een grote bioscoop kan bijvoorbeeld sportwedstrijden vertonen of een optreden van een band, terwijl een filmhuis een dvd van de andere kant van de wereld kan laten komen voor vertoning.

      http://www.filmkrant.nl/av/org/filmkran/home.html,

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen