finishlijn


finishlijn 1.0

(sport en recreatie; politiek en bestuur)

lijn die bij verschillende sporten het einde van een parcours of traject aangeeft; aankomstlijn; eindstreep

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een finishlijn…

is een lijn

  • [Constructie] is een met krijt of verf op de grond getrokken streep of een over de breedte van de baan of weg gespannen lint
  • [Functie] geeft bij verschillende sporten het einde van een parcours of traject aan
  • [Plaats] bevindt zich aan het eind van een parcours of traject
  • [Gebruikswijze] moet door de sporters gepasseerd worden om de wedstrijd te beëindigen
  • [Omstandigheid] wordt onder meer gebruikt bij hardlopen, wielrennen, schaatsen, roeien, zeilen, en paardensport

Hoofdsemagram: lijn


Algemene voorbeelden


De 33-jarige Friese assurantieman bleek uiteindelijk op het Steenwijkerdiep de sterkste van die vier. Evert van Benthem beaamde dat meteen na de finishlijn volmondig: 'Shit! Ik had laatste stukje geen macht genoeg'.

Meppeler Courant,

De organisatoren in Atlanta gingen door de knieën voor een klacht van Hein Verbruggen. De voorzitter van de Internationale Wielerunie (UCI) zag dat ze zich niet aan afspraken hadden gehouden bij de opbouw van het parkoers voor de wegwedstrijden. Televisiecamera's op de finishlijn, grote sponsorruimten er pal achter en de officiële ontvangstruimten voor UCI en IOC ergens weggedrukt.

De Standaard,

Gerrie Knetemann zag ik voor het eerst in 1973 in een wedstrijd voor amateurs in Ouderkerk aan de Amstel. Na een boeiende strijd ging hij de laatste ronde in met een beslissende voorsprong, samen met één andere renner wiens rugnummer ik in het programma opzocht. Het was H. Jacobs uit Ouderkerk aan de Amstel. Door de wol geverfd als ik toen nog was voelde ik al hoe dat zou aflopen. Maar in de mensenhaag bij de finishlijn werden de kansen ongedwongen besproken. 'Jacobs heeft een goede kans, die Knetemann is niet zo vreselijk rap', hoorde ik iemand zeggen. 'Dat is wel waar', zei een ander, 'maar in de sprint à deux is hij niet te kloppen.'

43 Wielerverhalen, Tim Krabbé,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • liggen
  • zich bevinden

De finishlijn bevindt zich op de Eijmerspoel. Men dient tussen de twee gele boeien door te varen, met de steiger van Restaurant Eijmershof aan bakboordzijde.

http://www.kaagsezeilmarathon.nl/index.htm

De finishlijn zal op dezelfde plaats liggen als de startlijn.

http://www.hwsv-harlingen.nl/index2.html

als object bij een werkwoord


  • de finishlijn overschrijden
  • de finishlijn passeren

Net als vorig jaar overschreed Fabrizio del Monte ook nu als winnaar de finishlijn.

http://www.autosport.be/shownews.awm?id=3302,

Het mocht allemaal de pret niet drukken, want de 55-jarige Wiebren Boersma uit Havelte was zojuist als derde de finishlijn gepasseerd van de alternatieve elfstedentocht in het Oostenrijkse Weissensee.

Meppeler Courant,

in voorzetselgroep


  • over de finishlijn gaan
  • over de finishlijn rijden
  • over de finishlijn zijn

De elektronische registratie van het wedstrijdverloop gebeurd met behulp van transponders die aan de modelwagens bevestigd worden. Een AMB telsysteem registreert de wagen iedere maal deze over de finishlijn rijdt.

http://users.pandora.be/mrg/

In de eerste eliminatieronde stuitte Meihuizen daarmee op de ervaren Engelsman Andy Robinson. Hoewel de Nederlander met 6,64 seconden opnieuw goed scoorde en zelfs sneller was dan Robinson (6,68 seconden) ging de Engelsman op basis van zijn snellere reactietijd als eerste over de finishlijn.

http://www.autosport.nl/2004/hotnews.php?id=4014=4013=5,

De tijd tussen het moment dat het paard met zijn neus over de startlijn is, en het moment dat zijn neus over de finishlijn is, wordt gemeten met behulp van een electronisch oog (mits beschikbaar).

http://www.paardennieuws.be/index.html

met ander, nevengeschikt substantief


  • startlijn en finishlijn

Op de start- en finishlijn liggen zware, tartan matten met een magnetisch veld.

NRC,