flamingantisch


flamingantisch 1.0

((vooral) in België)

overeenkomstig het flamingantisme, neigend naar het flamingantisme, (als) van een flamingant; pro-Vlaams in (Vlaams) België

Algemene voorbeelden


Het stuk werd vaak opgevoerd en heeft ongetwijfeld veel bijgedragen tot de vroege flamingantische sfeer in Vlaanderen.

De Standaard,

De Christene Volkspartij was flamingantisch en kan in vele opzichten beschouwd worden als de kiem van het solidarisme in Vlaanderen.

http://yvespernet.wordpress.com/2008/09/20/daens-de-eerste-solidarist/,

Ik ben opgegroeid in een flamingantisch gezin. En ook mijn talenopleiding heeft ertoe geleid dat ik gevoelig ben voor de homogeniteit van een taal, voor de logica van het systeem. Maar vergeleken met de strijd tegen het Frans is die tegen het Engels uitzichtloos.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • de flamingantische beweging
  • een flamingantische groep
  • een flamingantische partij
  • een flamingantisch milieu
  • flamingantische kringen

Zij behoorden tot de rebellen die onder de leiding van Zannekin tegen de overheersers zijn opgetrokken [...]. Dank zij de negentiende-eeuwse literatuur, van Conscience tot Gezelle, van Rodenbach tot De Clercq, groeiden zij tot zinnebeelden van de flamingantische beweging.

De Standaard,

Onder invloed van een kleine, flamingantische groep in Overijse treden de Vlaamse partijen zeer aarzelend op, wat een strategische vergissing kan zijn, tenzij de partijen federaal ingrijpen.

De Standaard,

In 1924 ondertekende hij als een der eersten een manifest van het Katholiek Vlaams Nationaal Verbond, een poging om een echte flamingantische partij op te richten.

De Standaard,

Dat is onze maatschappelijke inzet: door het uitschakelen van het Belgische immobilisme normale besluitvorming mogelijk maken. Steeds bredere kringen in Vlaanderen beginnen dat in te zien, ook, en dat is van groot belang, buiten het flamingantische milieu.

De Standaard,

Volgens Dehaene verandert er met deze overeenkomst principieel niets aan het statuut van Voeren als puur Vlaamse gemeente (met een Franstalige meerderheid). Maar in flamingantische kringen wordt daar heel anders over gedacht.

NRC,