fotojournalistiek


fotojournalistiek 1.0

journalistiek die bestaat uit het maken van foto's, vooral voor dag- en weekbladen en tijdschriften, maar ook wel voor websites, weblogs e.d.; persfotografie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Fotojournalistiek…

is journalistiek

  • [Belanghebbende of begunstigde] wordt vooral bedreven ten behoeve van dag- en weekbladen en tijdschriften, ook wel voor websites, weblogs e.d.
  • [Onstoffelijke inhoud] bestaat uit het maken van foto's

    Hoofdsemagram: journalistiek


    Algemene voorbeelden


    Tegenover de machinale stroom van quasi-objectieve flarden wereldnieuws lijkt er steeds meer behoefte aan het onderscheiden van kwalitatief betere beelden, die het nieuwsfeit verslaan, maar zich ook laten lezen als een toegang tot sociale en morele dilemma's achter de feiten en hun verslaggeving. Het toenemend prestige, het groeiend aantal inzendingen en steeds groter aantal plaatsen waar de winnende foto's van de World Press Photo competitie getoond worden, zijn daar tekens van. De van oorsprong Nederlandse stichting is uitgegroeid tot de organisator van de grootste en belangrijkste wedstrijd voor fotojournalistiek ter wereld. Het is jaarlijks aan een negenkoppige internationale jury om door onderscheidingen in 17 categorieën de stand van zaken in de fotojournalistiek op te maken.

    NRC,

    World Press Photo heeft de laatste jaren de gewoonte haar eigen records te breken en bij de veertigste editie was het niet anders: 35.650 foto's kwamen er binnen - twintig procent meer dan vorig jaar - gemaakt door 3.663 fotografen uit 119 verschillende landen. Maar de prijzen gingen, op een enkele uitzondering na, naar Westerse fotografen. "Dat is helaas zo. Wij selecteren zonder de namen van de fotografen te kennen. Voor ons telt alleen de kwaliteit. En die ligt in landen waar de fotojournalistiek op een hoog niveau staat, vanzelfsprekend hoger", zegt Roberto Koch, directeur van het Agenzia Contrasto en jurylid.

    De Standaard,

    Het verbindende thema van de presentaties is de verandering in de zogeheten documentaire fotografie. Terwijl die vroeger sterk journalistiek en politiek gericht was, zou men het tegenwoordig dichtbij huis zoeken. Onderwerp is nu vaak het eigen leven of dat van de familie, en de makers hebben dikwijls een kunstopleiding gehad en komen niet meer voort uit de traditie van de geëngageerde fotojournalistiek.

    NRC,

    World Press Photo is een poging tot zelfreflectie en een ernstig getoonzette opwaardering van de persfotografie. Dat werd dit jaar nog eens extra benadrukt door het dinsdag gehouden debat over de toekomst van de fotojournalistiek: ligt haar toekomst in de schokkende beelden of in complexere verslaggeving?

    NRC,

    Zijn foto's van de verontreiniging van Paleis Soestdijk zijn inderdaad niet erg duidelijk, maar dat is het fotowerk van de paparazzi eigenlijk zelden. Ontegenzeggelijk getuigt Doeve van de juiste instelling - in figuurlijke zin - en het doorzettingsvermogen om een onthullend resultaat te bereiken en dat zijn de eerste eigenschappen van deze hardvochtige cowboys van de fotojournalistiek.

    NRC,

    In de tentoonstellingen komen alle soorten fotografie aan bod: documentaire, kunst- of reclamefotografie, fotojournalistiek etc.

    http://www.nfi.nl/

    In de fotojournalistiek worden schokkende, maar afstandelijke foto's steeds minder belangrijk, blijkt op de tentoonstelling van World Press Photo. De fotograaf mag zich niet meer afzijdig houden, zijn betrokkenheid moet uit de beelden spreken.

    NRC,

    fotojournalistiek 2.0

    behorend tot de fotojournalistiek; kenmerkend voor de fotojournalistiek; voortspruitend uit de fotojournalistiek

    Algemene voorbeelden


    Veel patiënten leven zelfstandig in de stad en komen alleen nog naar het centrum voor verpleging. Lieve Blancquaert, die als freelance fotografe werkt voor onder meer Knack en De Standaard Magazine, portretteerde een aantal van hen. Ze mochten poseren zoals het hun best uitkwam. Het resultaat zijn eenvoudige, integere portretten van mensen die frontaal in de lens kijken. Verwondering roepen ze niet op. Daarvoor zijn ze te vrijblijvend, ontberen ze een werkhypothese die ruimer is dan een pretentieloos fotojournalistiek gebaar.

    De Standaard,

    Het 4th Queens werd ingezet bij de Mohmand-blokkade in november 1917 en - vlak voor het bataljon terugkeerde naar Engeland - bij de Derde Afghaanse Oorlog in 1919, inclusief de opstand in Peshawar. Charlesworth legde beide gebeurtenissen vast in welhaast fotojournalistieke reportages.

    http://www.noorderlicht.com/nl/archief/edward-fitzgerald-charlesworth/

    Is het wel terecht dat er aan de integriteit van een fotograaf wordt getwijfeld die foto's heeft bewerkt om bijvoorbeeld slachtoffers niet herkenbaar in beeld te brengen? Worden nieuwsfoto's veel vaker gemanipuleerd dan wij denken en moeten andere fotojournalistieke awards daar ook beter op gaan selecteren?

    http://www.pf.nl/standpunt-vooraf-controleren-op-manipulatie-is-noodzakelijk-bij-fotojournalistieke-awards/,

    Van den Broek heeft dan al gewonnen in de categorie 'Binnenland documentair Serie' - over jonge asielzoekers, 'Kunst, cultuur en entertainment Enkel' - Gouden Kalf-winnaar Nasrdin Dchar en zijn trotse ouders en 'Binnenlands nieuws Enkel' - boze buren bij het huis van pedoseksueel Uittenbogaard. Dat is ook de foto waarmee hij de Zilveren Camera wint, de prijs voor de beste fotojournalistieke foto van 2011. In 2006 en 2008 werd hij Fotojournalist van het Jaar; het is de eerste keer dat hij de meest begeerde fotojournalistieke prijs krijgt.

    http://www.volkskrant.nl/archief/-glashelder-beeld-van-nederland~a3133492/,

    Nee, het was direct tijd voor Grote Conclusies en de talrijke fotojournalistieke weblogs droegen daar graag hun steentje aan bij.

    http://www.denieuwereporter.nl/2008/01/naar-een-beroepscode-voor-fotojournalisten/,

    Combinatiemogelijkheden


    in voorzetselgroep


    • op (een) fotojournalistieke manier
    • op (een) fotojournalistieke wijze

    Ik ben een trouwfotograaf en familiefotograaf in Rijssen, gepassioneerd over het vertellen van het levensverhaal op een fotojournalistieke manier.

    http://alineroosink.nl/info.html

    Nico Kramer was een professionele Arnhemse fotograaf [...]. Aanvankelijk beperkte hij zich tot fotoportretten en studio-opnamen. Later fotografeerde hij ook sportevenementen en stadsbeelden. Hij maakte vlak na de bevrijding een fotoreportage van het verwoeste Arnhem en omgeving. Dit leidde tot een unieke fotocollectie, waarin de oorlogsellende op fotojournalistieke wijze is vastgelegd.

    http://www.geldersarchief.nl/nieuws/2012/aanwinst-collectie-van-fotograaf-die-oorlogsverwoesting--van-arnhem-en-omgeving-vastlegde,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding