futloosheid


futloosheid 1.0

(Gezegd van personen (en dieren) of hun handelingen)
het zonder fut zijn; het geen energie, kracht en lust hebben (om iets te doen); gebrek aan energie, kracht en lust (om iets te doen); het energieloos, krachteloos, lusteloos zijn; energieloosheid; krachteloosheid; lusteloosheid

Semagram


Futloosheid…

is een toestand

   Algemene voorbeelden


   Veel mensen met een depressie hebben last van futloosheid, vermoeidheid en motivatieproblemen.

   http://www.eetstoornis.be/

   Bij een depressie kan het zijn dat iemand niet alleen last heeft van somberheid, maar ook van klachten zoals slecht slapen, minder eetlust, futloosheid en vergeetachtigheid.

   http://www.geocities.com/levenslang/

   Het begrip Burn-out heeft betrekking op een werkgerelateerde vorm van depressie. Ernstige en langdurige neerslachtigheid en futloosheid zijn belangrijke kenmerken.

   http://www.psychologiemagazine.nl/show

   Veel mensen hebben een depressie zonder dat ze dit zelf beseffen. Als de somberheid niet op de voorgrond staat, wordt bij klachten als slaapstoornissen, verminderde eetlust, futloosheid en vergeetachtigheid eerder aan een lichamelijke ziekte dan aan een psychische ziekte gedacht.

   http://www.seksueel-misbruik.netmenu.nl/

   Futloosheid, groot gewichtsverlies en de nachtrust die vaak wordt verstoord door nare dromen, zijn andere tekenen die kinderen kunnen vertonen als ze aan een depressie lijden.

   http://nl.psychiatrie.be/bgdisplay.jhtml?itemname=nonprofbackpaed017,

   Harry had geen zin om zich te laten inpakken. Toch verzette hij zich niet. Futloosheid zat in hem als een vleugellamme vogel. Het was de storm, dacht hij, dat aldoor maar doorrazen, geen seconde rust, dat matte af, een verlamming die zowel lichamelijk als geestelijk was, een vermoeidheid die kwam na normale vermoeidheid - het soort uitputting dat je voelt als je 's nachts uren hebt wakker gelegen en daardoor te moe bent geworden om nog te kunnen slapen.

   Het samenzijn, Jan Meyers,

   In haar tweede roman, die een welbewuste tegenstelling demonstreert tussen de futloosheid van een verarmend bourgeois-geslacht en een buitenechtelijke halfbroer die nog vol enthousiasme is en het beeld vormt van de jonge arbeider met zijn vooruitstrevende levenshouding, geeft de schrijfster blijk van een onuitroeibaar vertrouwen in de krachten die van onder op uit de klasse der werkers naar de eenvoudige wet van "survival of the fittest" kenbaar worden.

   Wie ik tegen kwam, C.J. Kelk,

   Waarom zich dik maken! Daartoe ontbreekt het hem aan lust. 'Slecht geslapen. Slecht geslapen!' moppert Spek onsamenhangend. Zijn smal gelaat vertoont een grondige futloosheid.

   De verdwazing, Andreas Roels,

   futloosheid 2.0

   (Gezegd van zaken)
   het van geen of weinig fut getuigen; slapheid

   Betekenisbetrekking


   metonymie
   Betrokken betekenissen1.0 : 2.0

   Semagram


   Futloosheid…

   is een toestand

     Algemene voorbeelden


     Het cultuurbeleid in Amsterdam mist visie en ambitie. Het wordt gedomineerd door algehele malaise, futloosheid en stagnatie. Internationaal telt de stad niet meer mee en een proces van verdorpsing sloopt de positie van de culturele hoofdstad van weleer.

     Het Parool,

     De verslechtering van de internationale omgeving, het afgezwakte vertrouwen van de ondernemers, de sombere vooruitzichten over de omvang van het verwachte herstel, de heropflakkering van de werkloosheid die zwaar doorweegt op het consumentenvertrouwen en dus onrechtstreeks op de gezinsconsumptie zijn stuk voor stuk factoren die bijdroegen tot de futloosheid van de investeringen.

     http://www.mineco.fgov.be/barometers/belgian_economy/belgian_economy_2001_nl.pdf,

     De moreel geïnformeerde afkeer van Judt van een materialistische levensstijl steekt schril af bij de aspiraties van inwoners van China, India en Brazilië. Het consuminderen van Judt ademt de futloosheid van de verveelde, vergrijsde en verwende samenlevingen die de lidstaten van de Europese Unie zijn geworden.

     http://www.wbs.nl/forum/6/discussie_over_tony_judts_ill_fares_the_land/reactie/4/nostalgie_van_de_wanhoop,

     'Samen symboliseren wij perfect de schrikbarende futloosheid van de Franse cultuur en intelligentie waar Time Magazine onlangs streng doch rechtvaardig melding van maakte.'

     http://www.humo.be/tws/boeken-reviews/6031/michel-houellebecq-bernard-henri-levy-publieke-vijanden.html,

     Tegenover de vermeende decadentie en futloosheid van de parlementaire democratie, prees het fascisme vitalisme, activisme, geweld, wilskracht en zelfopoffering.

     http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1800057/2010/12/04/Waarom-Wilders-geen-fascist-is.dhtml,

     futloosheid 3.0

     (Gezegd van haar)
     het niet veerkrachtig zijn; het slap zijn

     Semagram


     Futloosheid…

     is een toestand

       Algemene voorbeelden


       Als je zwanger bent kan je haar onder invloed van de hormonen heel erg veranderen. De meeste vrouwen krijgen dikker en voller haar, maar sommigen kunnen ook last krijgen van haaruitval of futloosheid.

       http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/beauty/71699-hoe-voorkom-je-een-bad-hair-day.html,

       Doelgerichte conditioners helpen de statische futloosheid van het haar tegen te gaan.

       http://www.choosebeauty.nl/index.php?option=com_jreviews&task=listcategory&section=37&cat=223&dir=10&Itemid=256

       Blinkt je haar uit in futloosheid? Een paar minuten föhnen maakt het verschil. Het geeft je coupe body en glans en maskeert beschadigd haar en gespleten punten.

       http://www.missevie.nl/2009/10/fohn-tricks.html,