galon


galon 1.0

afbeelding

Bron: Effeietsanders
( CC licensed )

lint of koord van gouddraad, zilverdraad, zijde e.d. waarmee kledingstukken, vooral uniformen, of andere voorwerpen als versiering zijn afgezet
Als voorwerpsnaam.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een galon…

is een lint of koord; is een voorwerp

  • [Kleur] is vaak goudkleurig of zilverkleurig
  • [Lichtreflectie] is vaak glanzend
  • [Vorm] heeft de vorm van een lint of een koord
  • [Materiaal] is vaak van gouddraad, zilverdraad of zijde
  • [Functie] dient als versiering van kledingstukken en m.n. bij de krijgsmacht, in het zeewezen en bij ridderorden ter aanduiding van iemands rang
  • [Plaats] zit vaak op kledingstukken, in het bijzonder op onderdelen van een uniform, maar ook wel op andere voorwerpen

Algemene voorbeelden


De krullen op de galons van de opperschipper en de officieren zijn bewust niet rond uitgevoerd om verwarring met de galons van de Koninklijke marine en de koopvaardij te voorkomen.

http://www.zkk.nl/nederlands/index.html

Pierre was haar betovergrootvader, een vervaardiger van linten, koorden en galonnen in Parijs, die ca. 1640 was geboren.

http://www.xs4all.nl/~jquispel/lande_nl.html

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een brede galon
  • een gouden galon
  • een halve galon

Het rangonderscheidingsteken van de Zeekadetofficier der eerste klasse (ZKO1 of ZKOFF1) bestaat uit twee brede galons met daartussen een halve galon.

http://www.zkk.nl/nederlands/index.html

De aflossing van de wacht voor het presidentiële paleis op het stemmige pleintje in de schaduw van Zagrebs Sint-Markuskerk, gebeurde met groot ceremonieel. De garde leek zo weggelopen uit Kuifjes "Scepter van Ottokar": hoge laarzen, zwarte rijbroek, en daarover een helrode, met gouden biezen en galons afgezette huzarencape.

De Standaard,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


galon 1.1

weefsel van gouddraad, zilverdraad, zijde e.d. in de vorm van een lint of koord als versiering van kledingstukken, vooral uniformen
Als stofnaam.

Algemene voorbeelden


Hij ging haar gebruiken als standaard […]. Als hulpmiddel bleek ze handiger dan hij gedacht had en tegen dat gebruik protesteerde ze niet. Hij knipte de jas uit de rode fluwelen stof en drapeerde de kostbare stof over haar schouders. Hij begon te naaien, zij werd door steeds meer rode jas bedekt […]. Hem restten het galon en de guirlandes.

Franklin, Thomas Lieske,

Bij de graden hoger dan officier wordt er onder deze rozet een stukje galon gedragen, aan beide zijden van de rozet 5 millimeter uitstekend.

http://www.onderscheidingen.nl/nl/batons/batons.html,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • galon opzetten

Het opzetten van galon was gemakkelijker wanneer iemand de jas droeg.

Franklin, Thomas Lieske,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


galon 2.0

strook van wol, zijde of andere stof, ofwel in de stof geweven streep van andere kleur, die dient als belegsel of versiering langs de naad van een broek; strook langs broeknaad
Als voorwerpsnaam.

Betekenisbetrekking


generalisering
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Algemene voorbeelden


Ik zit daar in de voortrijdende wagen, als klaar voor een sprong, de handen geklauwd boven mijn knieën. En zo voel ik de galons van mijn smokingbroek.

Liliane, of De spiegelingen van leugen en liefde, Clem Schouwenaars,

galon 2.1

weefsel van wol, zijde of andere stof als belegsel of versiering langs de naad van een broek
Als stofnaam.

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • zijden galon

Een smoking bestaat uit een zwarte of zeer donkerblauwe colbert met zijdegevoerde, smalle revers. Soms ziet men ook een sjaalkraag. Het jasje kan zowel een- als tweerijig zijn. De pantalon is zwart en heeft zijden galon op de zijnaden.

http://www.mcgregor.nl/content/nl/1.asp?page=4