ganglion


ganglion 1.0

afbeelding

Bron: Anatomist90
( CC BY-SA 3.0 )

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

knoopvormige verdikking in het verloop van een zenuw op de plaats waar zenuwbanen samenkomen, die bestaat uit een opeenhoping van zenuwcellen en zenuwweefsel en zich bevindt buiten het ruggenmerg of de hersenen; zenuwknoop

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ganglion…

is een lichaamsdeel; is een deel

      Hoofdsemagram: zenuwknoop


      Algemene voorbeelden


      Mijn arts adviseert voor typische trigeminus neuralgie wel een Sweet, maar geen Jannetta-operatie [...]. Bij een Sweet worden radiofrequente impulsen gegeven in het ganglion, zodat er minder ontladingen in de zenuwbanen plaatsvinden. Bij een Jannetta wordt er een gaatje in de schedel gemaakt en plaatst men een sponsje achter het bloedvat. Deze operatie is veel ingrijpender dan een Sweet.

      http://people.zeelandnet.nl/vdwindt/migraine.htm,

      Nicotine heeft tal van schadelijke gevolgen voor het lichaam [...]. In minder dan 14 seconden bereikt ze de hersenen en andere specifieke receptoren (chemische receptoren, synapsen van het centrale zenuwstelsel, autonome gangliën van de medulla van de bijnieren en de neuronmusculaire knooppunten).

      http://www.olympic.be/NL/pub/olhartnl/hn1.htm,

      Combinatiemogelijkheden


      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: van

      • ganglion van Gasser

      Voor het gevoel in het gelaat is de nervus trigeminus (drielingzenuw) verantwoordelijk [...]. De zenuw ontspringt uit de Pons (brug); dit deel dat de wortel heet, gaat dan naar de schedelbasis waar zich de zenuwknoop (zoals alle gevoelszenuwen die hebben) bevindt, het zogenaamde ganglion van Gasser, en waar de zenuw zich verdeelt in 3 takken.

      http://www.nvvn.org/

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      ganglion 2.0

      afbeelding

      Bron: James Heilman, MD
      ( CC BY-SA 3.0 )

      (gezondheid, geneeskunde en zorg)

      uitwendig zichtbaar, vooral op de handen, vingers of pols voorkomend gezwel dat ontstaat vanuit een gewrichtskapsel of peesschede en met een geleiachtig vocht is gevuld

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een ganglion…

      is een gezwel; is een aandoening

      • [Omvang concreet] variëert in grootte van enkele millimeter tot enkele centimeter
      • [Waarneembaarheid] is uitwendig zichtbaar als een zwelling
      • [Plaats] doet zich vaak voor bij de gewrichten van handen en voeten of bij een peesschede
      • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is goedaardig
      • [Stoffelijke eigenschap algemeen] is gevuld met een geleiachtige stof

      Algemene voorbeelden


      Een ganglion is een goedaardige zwelling die vaak voorkomt op de bovenkant of onderkant van de pols maar soms ook op de vingers. Een ganglion is te herkennen aan een kleine, stevige, gevoelige massa die voelbaar is in de plooi aan de basis van de vinger. Het bultje is gevuld met een geleiachtige vloeistof.

      http://www.xpertclinic.nl/hand/ganglion/

      Een ganglion is een veel voorkomende, goedaardige uitstulping (cyste) aan de hand en pols, gevuld met geleiachtig vocht. De meest gebruikelijke plaats van een ganglion is bovenop de pols. Soms bevindt een ganglion zich aan de palmzijde van de pols, bij het eindgewricht van een vinger (dan ook wel slijmcyste genoemd) of aan de basis van een vinger [...]. Een ganglion gaat meestal uit van een naburig gewricht of peesschede. Er is geen duidelijke oorzaak voor het ontstaan van een ganglion.

      http://www.plastisch-chirurgie.nl/index.php?page=763,

      Bij klachten wordt behandeling overwogen. In principe wordt als eerste behandeling het ganglion leeggezogen en wordt een corticosteroïdpreparaat met verdovingsvloeistof of een ander preparaat ingespoten om de holte te laten verkleven. Bij deze behandeling wordt het ganglion dus aangeprikt. Als het ganglion niet verdwijnt of weer terug komt bestaat de keuze tussen een tweede punctie of een operatie.

      http://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/ganglion.htm,

      Een ganglion is een onschuldige aandoening die meestal geen klachten geeft. Wanneer de ganglion tegen een zenuw aandrukt, kan dit wel pijn opleveren.

      http://www.werkendlichaam.nl/aandoeningen/pagina/2231,