gebiedsgericht


gebiedsgericht 1.0

gericht op een bepaald gebied, op een gebiedsdeel, een streek, een bepaald stuk land, een stuk grond; afgestemd op een bepaald gebied; toegespitst op een bepaald gebied
Vooral in ambtelijk taalgebruik.

Algemene voorbeelden


De regulering van de distributieactiviteit van elektriciteit vereist een Vlaamse sturing (wetgeving – elektriciteitsdecreet en uitvoeringsbesluiten en -controle) en overstijgt zodoende het provinciaal en lokaal belang. Het betreft geen gebiedsgerichte opdracht waarbij een differentiatie per gebied mogelijk is.

http://www.binnenland.vlaanderen.be/kerntakendebat/economie%20tabel%20_1_.pdf

Een belangrijke prioriteit van het beleid is dan ook de verhoging van de watersysteemkennis. Gebiedsgericht is verdroging wel grondig gedocumenteerd.

http://home01.wxs.nl/~necov/wintersymposium2000.html

Sinds 1996 vaart de Provincie West-Vlaanderen een gebiedsgerichte koers. Naast een algemeen geldende centrale beleidsvorming vanuit het provinciehuis Boeverbos, wordt een "beleid op maat" ontwikkeld waarin de problemen en kansen in specifieke gebieden of streken centraal staan.

http://www.west-vlaanderen.be/xca/pwv/_NL/Bestuur%26Regio/provinciebestuur/provinciebestuur?$SESSIONID$=34455138198194381,

De gebiedsgerichte uitwerking van het beleid is in de eerste plaats een zaak voor de besturen van provincies, gemeenten en kaderwetgebieden.

http://www.vinex-locaties.nl/Infocorner/VijfdeNotaH1.PDF,

Het gebiedsgericht uitwerken van acties en maatregelen om op lange termijn te komen tot een maximale scheiding van de afvoerwegen voor afvalwater en voor hemelwater.

http://viwc.lin.vlaanderen.be/wbpinfo.html

In het kader van de Gebiedsgerichte Bestrijding Verdroging (GEBEVE) wordt aan de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij door de provincie geadviseerd een bedrag van fl. 1.750.000 voor dit heel belangrijke project toe te kennen.

Meppeler Courant,

"De uitvoeringsbesluiten gaan in belangrijke mate de werkbaarheid van het Map bepalen", zegt de Boerenbondleiding in Boer en Tuinder. Het gaat onder meer om het vastleggen van de vergoedingen, de afbakening van de zones met gebiedsgerichte verscherping en uitbreidingsmogelijkheden voor gezinsveeteeltbedrijven.

De Standaard,

De bevoegdheid krijgen, de verantwoordelijkheid nemen en politiek aanspreekbaar zijn voor de verdelingsvraagstukken, zowel met publieke als private actoren [...]; het realiseren van gebiedsgerichte afstemming van programma's en projecten.

De Standaard,

Voor de centrale departementen en afdelingen is hier vooral de vraag of de gebiedsgerichte bewegingen ook kunnen leiden tot grotere differentiatie, meer flexibiliteit, tot groter rechtstreeks engagement in onderhandelingen, tot het overbruggen van de tegenstellingen tussen Vlaamse diensten via deze gebiedsgerichte onderhandelingen.

http://www.thuisindestad.be/html/witboek/downloads/Derynck.pdf

Vanuit hun gebiedsgerichte terreinkennis, hun contacten met gemeentebesturen en administraties, de belangrijke verweving natuur, landschap en recreatie zijn de Regionale Landschappen geknipt voor de promotie van een actieve landschapszorg.

http://www.google.be/search?q=cache:Rb1KACYUK_kJ:www2.vlaanderen.be/ned/sites/regering/beleidsnota/monumenten_en_landschappen.doc+%22militair+erfgoed%22=nl=lang_nl=UTF-8,

Voorbeelden van gebiedsgerichte afstemming tussen ruimtelijke ordening en milieu zijn de ondersteuning van de afbakening van stiltegebieden, de afbakening en realisatie van beschermingsgebieden voor grond- en oppervlaktewater en van bodembeschermingsgebieden.

http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/ruimtelijk/,

Het plattelandsbeleid is dus gebiedsgericht, functioneert binnen het markteconomisch kader en houdt rekening met de multifunctionaliteit en de dynamiek van het buitengebied.

http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/ruimtelijk/,

Gebiedsgericht dienen prioriteiten voor de sanering van overstorten en de saneringswijzen te worden opgesteld.

http://viwc.lin.vlaanderen.be/wbpinfo.html

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een gebiedsgerichte aanpak
  • een gebiedsgerichte benadering
  • een gebiedsgerichte invulling van iets

Om de effectiviteit van het milieubeleid te vergroten is een gebiedsgerichte en integrale aanpak nodig.

http://www.e-stem.nl/

Het Waterbeleidsplan Vlaanderen moet beschouwd worden als het plan waarin het generieke waterbeleid wordt uitgestippeld en dat de voorwaarden stelt voor de gebiedsgerichte invulling in de bekkenbeheerplannen.

http://viwc.lin.vlaanderen.be/wbpinfo.html

Een bekkenbeheerplan is een gebiedsgerichte invulling van het Waterbeleidsplan en een verdere verfijning van het betreffende internationale stroomgebiedsbeheerplan.

http://viwc.lin.vlaanderen.be/wbpinfo.html

Cultuurlandschappen hebben een zelfstandige waarde, die het beste in stand wordt gehouden door een offensieve gebiedsgerichte aanpak.

http://www.e-stem.nl/

Dit onderzoek kadert in de onderzoeksnoden aan het Instituut zoals geformuleerd in het Actieplan Bosbouw, waar de kennis van de waterbalansen van bossen de basisinformatie moet aanreiken voor een meer gebiedsgerichte benadering van de waterhuishouding.

http://www.ibw.vlaanderen.be/ned/instituut/ibwprodukten/text/op2001.pdf

Gezien de kwetsbare situatie van de vlindersoorten, worden momenteel initiatieven genomen voor een soort- en gebiedsgerichte aanpak.

De Limburger,

Waar mogelijk moet bij waterlopen een natuurlijk stromingspatroon bevorderd worden. Telkens als verschillende gebruiksfuncties om voorrang strijden, is maatwerk vereist. Dat kan het best via een gebiedsgerichte benadering worden ingevuld.

http://viwc.lin.vlaanderen.be/wbpinfo.html

In het ontwerp grondwaterplan uit 1996 is de zogenoemde 'gebiedsgerichte aanpak' het aanbevolen beleidsalternatief.

http://www.water.amsterdam.nl/live/index.jsp?nav=414=17693=11508,

  • gebiedsgerichte acties
  • gebiedsgerichte maatregelen

D66 wil voor de bestrijding van de uitdroging van natuurgebieden aanvullende gebiedsgerichte maatregelen stellen: geen verdere verlaging van het waterpeil, eventueel verhoging van het peil in natuurgebieden, selectieve grondwateronttrekking en beperking van beregening.

Meppeler Courant,

Als op langere termijn op grote schaal emissievrije stallen beschikbaar komen, wordt gebiedsgericht beleid minder effectief: de locatie van dergelijke stallen is dan immers niet relevant. Hoe sneller gebiedsgerichte maatregelen worden getroffen, hoe groter dus het potentiële effect.

http://www.vu.nl/english/o_o/instituten/IVM/nme/index.htm

Al met al heeft dit Europees project, inclusief deze gebiedsgerichte compensatiemaatregelen, zeer grote consequenties voor de ruimtelijke kwaliteit.

http://www.minaraad.be/2001/2001-17.pdf,

Deze intermediair moet zorgen voor betere afstemming en meer samenwerking tussen de Vlaamse diensten in hun gebiedsgerichte acties.

http://www.thuisindestad.be/html/witboek/downloads/Derynck.pdf

De acties worden onverdeeld in 13 categorieën en worden genummerd volgens de categorie waartoe ze behoren [...]: hindersituaties (HS); sluiten van overeenkomsten (O); sensibilisering (S); subsidies en premies (SUB); gebiedsgerichte acties (GA); interne acties (IA); GNOP-acties (algemene, gebiedsgerichte en elementgerichte acties).

http://www.gent.be/

Gebiedsgerichte milieumaatregelen - die weliswaar een weerslag hebben op de ruimtelijke ordening of de bodembestemming (zoals dat ook het geval is met veel maatregelen inzake afvalstoffenbeheer), doch die niet kunnen beschouwd worden als eigenlijke maatregelen van ruimtelijke ordening of bodembestemming, wel volgens de procedure van de gekwalificeerde meerderheid en de medebeslissing kunnen worden getroffen.

http://www.emis.vito.be/EMIS/Media/syllabus_milieurecht.pdf

( In deze combinatie zeer frequent aangetroffen.)
  • gebiedsgericht beleid

De ruimte voor bedrijfsvergroting is vooral bedoeld voor vormen van landbouw die passen binnen de landschapsstructuur van een gebied. Vanuit de kwaliteitsdoelen kunnen instrumenten van gebiedsgericht beleid worden ingezet die het combineren van functies bevorderen.

http://www.vinex-locaties.nl/Infocorner/VijfdeNotaH1.PDF,

Vermits het hier gaat om uitzonderingen op de regel lijkt een strikte interpretatie aangewezen, waardoor enkel werkelijke maatregelen van ruimtelijke ordening en bodembestemming onder de uitzondering vallen en niet de maatregelen van gebiedsgericht milieubeleid.

http://www.emis.vito.be/EMIS/Media/syllabus_milieurecht.pdf

De kleine kernen, die vallen binnen het gebiedsgerichte beleid voor Noordwest-Overijssel, vinden de voorwaarden voor overleg dat de bestuurlijke overleggroep wilde aangaan, onvoldoende.

Meppeler Courant,

Riet Vosjan is zich er terdege van bewust dat ze in een hectische periode in IJsselham belandt. Het gebiedsgericht beleid is immers het gesprek van de dag en boerenproblemen zijn de actualiteit van anno 1994.

Meppeler Courant,

Een combinatie van generiek en gebiedsgericht milieubeleid. De ambitie in het NMP4 is om uiteindelijk 95% van de natuur in Nederland duurzaam te beschermen, door inzet van een combinatie van zowel generiek als gebiedsgericht beleid en waar nodig aangevuld met effectgerichte beheersmaatregelen.

http://www.vu.nl/english/o_o/instituten/IVM/nme/index.htm

Ondanks de veranderingen die het gebiedsgericht beleid met zich meebrengt mag de eigenheid van Brederwiede, die de leefbaarheid van ons gebied beïnvloedt, niet wezenlijk veranderen, aldus de burgemeester.

Meppeler Courant,

Termen als gebiedsgericht beleid en moerasplan werden door de paarse coalitie omgevormd tot plattelandsvernieuwing.

Meppeler Courant,

Ergens een fietspad aanleggen is te duur. Daarnaast is de kans groot, dat door de plannen van het gebiedsgericht beleid het fietspad binnen vijftien jaar daar geheel moet verdwijnen.

Meppeler Courant,

  • gebiedsgerichte bescherming

Normering is soms gebiedsafhankelijk en biedt dus een gebiedsgerichte bescherming. Voorbeelden hiervan zijn milieukwaliteitsnormen voor oppervlaktewater (naargelang de bestemming van het oppervlaktewater) en lucht (voor specifieke beschermingszones en kwetsbare zones).

http://www.minaraad.be/2001/2001-14. pdf,

  • gebiedsgerichte controle

Het project heeft als doel het terugdringen van het percentage zwartvissers onder de sportvissers. De gebiedsgerichte controle wordt gecombineerd met een intensieve voorlichtingscampagne.

http://www.aid.nl/index2.html

  • gebiedsgerichte instrumenten
  • een gebiedsgericht instrumentarium

In zijn advies van 7 september 2000 pleitte de Raad ervoor om via ruimtelijke uitvoeringsplannen waar nodig de inzet van gebiedsgerichte instrumenten van andere beleidsdomeinen - in het bijzonder van het milieubeheer, inclusief natuur - te coördineren.

http://www.minaraad.be/2001/2001-07.pdf,

Tenslotte zal voor de ruimtelijke component en de reconstructie aansluiting worden gezocht bij de inzet van het gebiedsgerichte instrumentarium en het in ontwikkeling zijnde investeringsprogramma voor de ruimtelijk economische structuurversterking in ons land.

http://www.minlnv.nl/infomart/parlemnt/1997/par97013.htm,

  • het gebiedsgericht karakter van iets

In die zin hoeft het gebiedsgericht karakter van de Edufora geen betoog en is het een concreet initiatief dat past in de globale strategie inzake streekontwikkeling.

http://www.west-vlaanderen.be/xca/pwv/_NL/Bestuur%26Regio/provinciebestuur/provinciebestuur?$SESSIONID$=34455138198194381,

  • een gebiedsgerichte normering

De waterkwaliteitsbeheerders bezinnen zich momenteel op de vraag in welke delen van hun beheersgebieden zeezand met ontziltingsniveau 3, in bepaalde mate uiteraard, kan worden toegepast. Binnenkort wordt in bestuurlijk overleg een mogelijke gebiedsgerichte normering besproken.

http://212.0.231.50/~hslzuid/algemeen/trace/tbnvt.pdf

Uit de stroomgebiedsanalyse volgen onder andere aanbevelingen voor effluentdoelstellingen, voorstellen voor gebiedsgerichte normering, voor aanpassing van de monitoring.

http://veltenvecht.vertis.nl/

  • een gebiedsgerichte organisatie

Doel moet zijn om een antwoord te geven op de vragen: 'Wat willen we zijn en hoe willen we dat bereiken?'. Voor Ahold is dat meer service bieden tegen lagere kosten, voor de provincie Gelderland is het een klantgerichte, gebiedsgerichte, probleemoplossende organisatie te zijn.

NRC,

  • gebiedsgerichte plannen
  • gebiedsgerichte beleidsplannen
  • gebiedsgerichte studies

In de gebiedsgerichte plannen en de stedelijke waterplannen wordt op basis van een analyse bezien of, en zo ja in hoeverre, de bestaande situatie afwijkt van de doelstellingen die voor de toegekende functies zijn geformuleerd.

http://www.iwbp.nl/zhew/index_zhew.html

Het informatieve gedeelte bevat de bestaande ruimtelijke structuur, de problemen, de potenties, de trends en de prognoses. Dit gedeelte is opgemaakt in het tijdsperspectief van 2007 en op basis van sectorale en gebiedsgerichte deelstudies.

http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/ruimtelijk/,

'De minister moet prioriteit geven aan de landinrichting en grondaankoop in Noordwest-Overijssel, met het oog op de gebiedsgerichte beleidsplannen die voor dit gebied bestaan', vinden Gedeputeerde Staten.

Meppeler Courant,

  • een gebiedsgerichte planning

Meer en meer wordt een beroep gedaan op specifieke deskundigheden binnen de diverse beleidsdomeinen om vanuit de Provincie een toegevoegde waarde te creëren op het vlak van geïntegreerde ontwikkeling. Een meer geïntegreerde gebiedsgerichte planning is daarom aan de orde.

http://www.west-vlaanderen.be/xca/pwv/_NL/Bestuur%26Regio/provinciebestuur/provinciebestuur?$SESSIONID$=34455138198194381,

Bij de gebiedsgerichte planning moet ervoor gezorgd worden dat voldoende zoet water beschikbaar blijft voor de instandhouding van waterlopen, stilstaande wateren, moerassen en ander water.

http://viwc.lin.vlaanderen.be/wbpinfo.html

  • gebiedsgerichte planologie

Er wordt een gebiedsgerichte ontwikkelingsplanologie bedreven, waarbij rode investeringen worden gekoppeld aan groene investeringen.

http://www.leidenuniv.nl/ics/studiumgenerale/lezingen/20011120.htm,

  • gebiedsgerichte projecten

De opdeling in drie gebiedsgerichte projecten, te weten Willem de Zwijgerlaan/Kooilaan (sociaal en economisch hart in de wijk), Willem de Zwijgerlaan/Gooimeerlaan (bedrijfsmatige ontwikkeling Groenoordhallen) en de ontwikkeling van het EWR-Slachthuisterrein.

http://www.leiden.nl/gemeente/actueel/index.html

Uit de beantwoording van de vorige vragen heeft u reeds op kunnen maken dat op 23 november jl. de stuurgroep Wijkontwikkelingsplan Leiden Noord waarin, zoals wij reeds aangaven ons College is vertegenwoordigd, de visie op de voorgenomen ontwikkeling van de drie gebiedsgerichte projecten in grote lijnen heeft vastgesteld.

http://www.leiden.nl/gemeente/actueel/index.html

  • gebiedsgerichte samenwerking

Gebiedsgerichte interorganisatorische samenwerking. De toenemende complexiteit van de samenleving en de beleidsproblemen die ermee gepaard gaan, maakt het de overheden bijzonder moeilijk, zoniet onmogelijk, om deze alleen aan te pakken.

http://www.soc.kuleuven.ac.be/sbov/onderzoek/spoor1.htm

De bedoeling van de streekplatforms is voornamelijk om op basis van overleg te komen tot een efficiënte taakverdeling binnen elke regio. Naast een landelijke ondersteuning is er immers ook behoefte aan een meer gebiedsgerichte samenwerking.

http://www.wvc.vlaanderen.be/cultuurbeleid/werkteksten_decreten/memotoebib.pdf,

  • een gebiedsgerichte visie
  • gebiedsgerichte visies

Elke functiewijziging en de dynamiek van elke nieuwe functie moeten getoetst worden aan een gebiedsgerichte visie op de gewenste ruimtelijke ontwikkeling van de externe landbouwstructuur in het betrokken gebied.

http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/ruimtelijk/,

De overheidssector maakt een ruimtelijk afgewogen gebiedsgerichte visie op per hydrografisch bekken waarin de reële behoefte aan bijkomende rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI's) wordt aangetoond en waarin de locaties in overleg met alle betrokken overheidssectoren worden gekaderd in het ruimtelijk beleid voor het gebied.

http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/ruimtelijk/,

Het opmaken van gebiedsgerichte visies gebeurt in overleg met alle betrokken overheidssectoren en wordt gekaderd in het ruimtelijk beleid voor het gebied.

http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/ruimtelijk/,

  • gebiedsgerichte voorwaarden

Enkel veldproeven toelaten waarvoor geen alternatief bestaat en gekaderd in wetenschappelijk onderzoek dat verder strekt dan strikte economische belangen van fabrikanten of landbouwers. Strikte en gebiedsgerichte voorwaarden opleggen om verspreiding in de natuur, besmetting van andere teelten of aantasting van de biodiversiteit te vermijden.

http://www.agalev.be/programma2003/index.html

  • gebiedsgerichte werking

In een eerste stap zouden blootstellingsbiomerkers bekeken worden, die, zeker in het geval van de gebiedsgerichte werking, verschillend kunnen zijn afhankelijk van de gekende milieudruk.

http://www.minaraad.be/2001/2001-14. pdf,

Bij de gebiedsgerichte werking die de streekplatforms moeten ontwikkelen is een wederzijds engagement van de provinciebesturen en de Vlaamse overheid van het grootste belang.

http://www.wvc.vlaanderen.be/cultuurbeleid/werkteksten_decreten/memotoebib.pdf,

De gebiedsgerichte werking van de provincie wordt vanuit twee invalshoeken gevoed. Enerzijds worden bepaalde sectorale prioriteiten op een gebiedsgerichte manier ingevuld. Anderzijds worden behoeften en kansen gesignaleerd vanuit de regio's waarop specifieke maatregelen worden geënt.

http://www.west-vlaanderen.be/xca/pwv/_NL/Bestuur%26Regio/provinciebestuur/provinciebestuur?$SESSIONID$=34455138198194381,

met bijwoord


  • meer gebiedsgericht

In de nota Kracht en Kwaliteit (1998), het beleidsprogramma voor de periode 1999-2002 van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, wordt aangegeven dat sterker en meer gebiedsgericht ingezet zal worden op de koppeling van natuur- en waterbeleid.

http://www.dubo-centrum.nl/

met werkwoord


  • iets gebiedsgericht aanpakken
  • iets gebiedsgericht tegengaan

Grondwateroverlast gebiedsgericht en integraal aanpakken.

http://www.water.amsterdam.nl/live/index.jsp?nav=414=17693=11508,

In de AWP-2's en de bekkenbeheerplannen moeten acties worden opgenomen om de diffuse verontreiniging gebiedsgericht tegen te gaan.

http://viwc.lin.vlaanderen.be/wbpinfo.html

In het ontwerp grondwaterplan uit 1996 is de zogenoemde 'gebiedsgerichte aanpak' het aanbevolen beleidsalternatief. Deze aanpak houdt in: de problemen gebiedsgericht en integraal aanpakken met alle actoren om tot een optimale mix van maatregelen te komen.

http://www.water.amsterdam.nl/live/index.jsp?nav=414=17693=11508,

( In een speciale toepassing ook als verbinding in gebruik.)
  • gebiedsgericht werken
  • gebiedsgericht werkend

Er moet een instrument ontwikkeld worden voor een nieuwe manier van gebiedsgericht werken in het landelijk gebied: een doorzichtig instrument, niet eenzijdig door de overheid bepaald maar een kader vormend voor afspraken tussen uiteenlopende partijen in een gebied.

http://www.rlg.nl/adviesframe.html,

VenM werkt gebiedsgericht en richt zich vooral op de bedrijven in Nieuwegein, Woerden en Utrecht.

http://www.regioutrecht.nl/

Om het gebiedsgericht beleid te concretiseren, werd een contingent van gebiedsgericht werkend personeel aangeworven.

http://www.west-vlaanderen.be/xca/pwv/_NL/Bestuur%26Regio/provinciebestuur/provinciebestuur?$SESSIONID$=34455138198194381,

Wanneer gebiedsgericht wordt gewerkt, verbindt de provincie zich ertoe de gemeentebesturen hierbij te betrekken via overleg en samenwerking.

http://www.provant.be/Kennismaking/Provincieraad/bestuursakkoord.htm

In het licht van recente evoluties inzake ruimtelijke ordening en mobiliteit, het nieuwe milieuconvenant, de opdrachten inzake Europese programma's, plattelandsbeleid [...], is het duidelijk dat de Provincie haar pioniersrol inzake gebiedsgericht werken verder moet onderbouwen.

http://www.west-vlaanderen.be/xca/pwv/_NL/Bestuur%26Regio/provinciebestuur/provinciebestuur?$SESSIONID$=34455138198194381,

met ander, nevengeschikt adjectief


  • soortgericht en gebiedsgericht

Gezien de kwestbare situatie van de vlindersoorten, worden momenteel initiatieven genomen voor een soort- en gebiedsgerichte aanpak.

De Limburger,

  • wijkgericht en gebiedsgericht

Als politie en justitie wijk- en gebiedsgericht te werk gaan en als wijkteams of buurtagenten worden ingezet, kan de betrokkenheid van de burger bij de openbare veiligheid enorm worden vergroot.

http://www.e-stem.nl/

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als deel van een afleiding