gefundenes Fressen


gefundenes Fressen 1.0

( Gezegd van gebeurtenissen, maatregelen, methoden, ontdekkingen, omstandigheden, conclusies, teksten, onderwerpen, ideeën, motieven, argumenten e.d.)
(Duits) letterlijk 'gevonden aas, gevonden voedsel', alleen in figuurlijk gebruik voor: kans, uitgelezen mogelijkheid die men niet voorbij mag laten gaan, omdat er direct voordeel uit behaald kan worden (al dan niet tegenover anderen, andersdenkenden); iets waar met plezier en gretigheid op ingegaan wordt, omdat het precies in het straatje past van iemand of iets; kolfje naar de hand van iemand of iets; buitenkansje; hapklaar brokje; gemakkelijke prooi
Heel vaak met een voorzetsel-bepaling ingeleid door voor.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Gefundenes Fressen…

is een buitenkansje

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] komt alleen in figuurlijk gebruik voor
  • [Belanghebbende of begunstigde] wordt door een persoon, een groep van personen of iets aangegrepen, omdat het in het belang van die persoon, groep van personen of zaak is

    Hoofdsemagram: buitenkansje


    Algemene voorbeelden


    Rampen met onderzeeërs waren al lang voor de "Koersk" natuurlijk ook "gefundenes Fressen", zo b.v. "Grey Lady down" van David Greene uit 1978 met in de hoofdrol de onvermijdelijke Charlton Heston.

    http://ronnydeschepper.wordpress.com/2010/03/23/na-de-echte-storm-van-gisteren-is-er-nu-ook-de-film-storm/,

    Veel van wat we willen weten van burgers is dus gratis van het net te halen. En dat zonder ruis van de opdrachtgever, sturing van de enquêteur of beroepsdeformatie van de onderzoeker. Gefundenes Fressen!

    http://www.tns-nipo.com/pages/nieuws-pers-vnipo.asp?file=persvannipo%5Cartikel_edata_en_research_smm_1209.htm,

    Ik denk dat ik na tien jaar actief participeren in een oud-kath. parochie en enige theologische studie inzake de oud-kath. Kerk toch niet helemaal blanco ben - ook ik spreek zo nu en dan wat geestelijken, ook over deze zaken. Derhalve heb ik de indruk dat Laodicea voornamelijk wil lezen wat hij lezen wil - een soort gefundenes Fressen dus.

    http://forum.refoweb.nl/viewtopic.php?f=2&t=21330&start=45,

    De inlichtingendienst benadrukt op zijn beurt dat het, in de gevallen waar het mis is gegaan, niet om de extra gegevens heeft gevraagd. Het was 'gefundenes Fressen', of zoals de AIVD het zelf zegt: 'bijvangst'.

    http://webwereld.nl/nieuws/58991/aivd-kan-onrechtmatige-sms-taps-niet-vernietigen.html,

    Tonino Slaatje. Nee, deze column is geen recept. Maar soms is de actualiteit 'Gefundenes Fressen'. Justitie wist er al een slaatje uit te slaan.

    http://www.tvopjepc.nl/column/060808_column_toninosalade.php,

    Combinatiemogelijkheden


    met dat-zin


    • gefundenes Fressen zijn dat (iets zo is)

    Veelvuldig heeft Hrabal beschreven hoe het bij hem werkt. Meestal vergelijkt hij zijn werkwijze met die van bepaalde schilders. Met Dalí, of, net zo erg, met Jackson Pollocks action painting, een methode die wij beter kennen van Karel Appels' 'Ik rotzooi maar wat aan'. Maar als hij zich met zijn eigen papierpletter zou vergelijken, ben ik het helemaal met hem eens. (In dit verband is het gefundenes Fressen dat 'Bohumil Hrabal' in het Tsjechisch iets als 'de godgevallige grabbelaar' betekent - een woordspeling waarvan hij in Al te luide eenzaamheid dan ook dankbaar gebruik maakt).

    NRC,

    Vaste verbindingen