gelaarsd


gelaarsd 1.0

voorzien van laarzen; laarzen dragend; met laarzen aan

Algemene voorbeelden


Hij wandelde over de Nieuwe Uitleg alsof hij daar woonde of panden bezat, altijd, zomer en winter: sportief, diep uitgesneden, hier en daar geborduurd en meestal gelaarsd.

Gesprekken in huizen aan zee, Willem Brakman,

We liepen een keer samen bij het ochtendkrieken naar het rorate, gelaarsd, door de knarsende sneeuw, met bontmuts, als in een sprookje.

Hongarije, Lieve de Boeck (ed.),

'Wie zou bij het lezen van zoiets zijn tranen kunnen bedwingen', zou Vergilius gezegd hebben bij het lezen van de machteloze wanhoop van Jaffe Vink, die aan zijn dochter moet bekennen dat hij ook niet meer weet in wat voor wereld we tegenwoordig leven. De angst slaat hem om het hart als vier grote gelaarsde Arabieren door zijn treincoupé kuieren en hij vermoedt een complot van wetenschappers, politici en journalisten om de criminaliteit en het geweld door allochtonen te verzwijgen.

http://www.filosofiemagazine.nl/

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • gelaarsd zijn

Sprookje van de gelaarsde kat. De zoon van de molenaar werd het minst bedeeld bij de dood van zijn vader, hij kreeg een kat, maar wel een bijzondere. Het was een slim dier. Ze slaagde erin haar meester tot Markies van Carabas te maken en tenslotte tot prins. Wat opvalt is dat de kat hier geen specifieke kattenrol speelt. De kat is gelaarsd en haalt kunststukje uit om de publieke opinie te beïnvloeden.

http://www.volkoomen.nl/dieren/katten.htm

met substantief


  • gelaarsde benen
  • haar gelaarsde voet
  • zijn gelaarsde voet
  • zijn gelaarsde voetje
  • gelaarsde voeten

De man spreidde zijn gelaarsde benen en plantte zijn handen in zijn zij. Eduard liet zijn blikken razendsnel van de SA-man naar Tresckow gaan.

Het overspelige gras, Louis Ferron,

Ze gaf hem zijn eenzelvigheidsbewijs, salueerde luchtigjes aan haar kwartiermuts als afscheidsgroet en legde haar gelaarsde benen weer op het bureau.

De nymfentrein en andere verhalen, Herman Pieter de Boer,

Opeens zat Peter met een schok overeind, zo plotseling gebeurde het: twee kerels, met grote touwen aan elkaar gebonden, werden vanuit de coulissen het toneel opgeschopt door gelaarsde benen.

De nymfentrein en andere verhalen, Herman Pieter de Boer,

Haar ogen weer openend in het bos, zag Katrien dat haar gelaarsde voet tegen een bijna vergane stronk had getrapt, een zwam afbrekend die als een zwart schoteltje uit het hout had gestoken.

Het goddelijke monster, Tom Lanoye,

Hij haalde uit met zijn gelaarsde voet en schopte keihard tegen de zijkant van de auto.

Crisis four, Andy McNab,

Hij zegt: 'Ik wil dat mama terugkomt.' 'Mama komt niet meer terug. Maar ze is ook niet echt weg.' 'Mama is dood!' zegt hij boos en schopt met zijn gelaarsde voetje tegen de duivenveren.

De passievrucht, Karel Glastra van Loon,

Je schreeuwt Radar Love van Golden Earring in de microfoon en zeer verleidelijke meisjes van 16 in strakke pants heupwiegen aan je gelaarsde voeten.

Meppeler Courant,

  • een gelaarsde man
  • het gelaarsde meisje
  • een gelaarsde vrouw

Toen de stappen een cadans kregen en de buren zich naar het einde van de gang bewogen, viel het Viktor op hoe langgerekt de vrouwenstap klonk. Misschien betrof het een grote vrouw met lijzige tred. Evengoed kon het een man zijn, een tot zijn enkels gelaarsde man op halfhoge hakken.

Blanco, Peter Terrin,

Wat er in werkelijkheid gebeurt is echter veel erger dan ik heb durven vrezen: 't gelaarsde meisje zit nog altijd gehurkt en streelt nu mijn haren, mijn oren en wangen; spijts de klemtonen die zij plaatst, klinkt zij wrevelig noch streng, maar nieuwsgierig en zelfs bezorgd als zij vraagt: 'Maar wat is er toch met je?'

Wees maar niet bang, Christophe Vekeman,

'Wat ik u sméééken mag!' snerpte Pino, en uit de coulissen trad een zwart gemaskerde en gelaarsde vrouw in een strakke, vuurrode maillot.

De nymfentrein en andere verhalen, Herman Pieter de Boer,

  • gelaarsde beulsknechten
  • gelaarsde militairen
  • gelaarsde varensgezellen
  • het gelaarsde volk

Hij moest aan oom Oscar denken, die ergens in een cel zat en hardhandig ondervraagd werd door gelaarsde beulsknechten.

Het overspelige gras, Louis Ferron,

De Duce, aap van Napoleon, rijdt te paard onder een triomfboog door, langs een dubbele haag van gelaarsde militairen in opgeblazen pofbroeken, de buik vooruit, het geweer in de lucht geheven.

Tussen tuin en wereld, Paul De Wispelaere,

Daar in de buurt gingen we naar een café op een kruispunt van twee waterwegen. Volgens mijn gastheer was het er niet zonder gevaar omdat daar de zeerovers van de binnenvaart 's avonds vergaderden. Het zat er vol verweerde, bier en berenburger drinkende, gelaarsde varensgezellen, een vettig mutsje diep in hun ogen getrokken, en ik kon me voorstellen dat de vreemdeling daar goede maatjes met de stamgasten moest blijven.

NRC,

De volgende dag werd hij ten tweede male de politieburcht binnengeleid en moest ten aanschouwe van de Duitsers en de bruut Van Wijnen laten zien hoe hij had kunnen ontsnappen. Toen het gelaarsde volk even niet keek, kon de politiekapitein niet nalaten om deze Meppeler drukker danig te mishandelen.

Meppeler Courant,

met ander, nevengeschikt adjectief


  • gelaarsd en geüniformeerd

Vanop zijn hoge troon kijkt de paus neer op een kleurrijke massa. Er zijn de vlaggen van de katholieke arbeiders en andere kerkelijke gemeenschappen. De rode en witte gewaden van honderden jonge misdienaars. Gelaarsde en bont geuniformeerde afgevaardigden van katholieke studentenclubs.

De Standaard,

  • gemaskerd en gelaarsd

'Wat ik u sméééken mag!' snerpte Pino, en uit de coulissen trad een zwart gemaskerde en gelaarsde vrouw in een strakke, vuurrode maillot.

De nymfentrein en andere verhalen, Herman Pieter de Boer,

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


gelaarsd 1.1

( Gezegd van een tocht)
waarvoor laarzen gedragen moeten worden; met laarzen af te leggen

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Algemene voorbeelden


Kruidig Romantisch Weekend. In hotel Oostereind, midden in het Limburgse groen, maak je een onvergetelijk 'geurig' weekend mee. Geniet van een gelaarsde tocht doorheen de 'Vallei van de Zwarte Beek' waarna je verwacht wordt in de Theepot voor een weldoende geurige kruidenthee en pannenkoeken.

http://www.toervl.be/script/common/00.00.html

gelaarsd 1.2

( Gezegd van voetstappen)
door laarzen (van militairen) veroorzaakt; door laarzen (van soldaten) achtergelaten

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.2

Algemene voorbeelden


Vanouds heeft de kerk van Nederland via haar missionarissen uitbundig in verre, onbekende gebieden geopereerd. Ze noemde dat haar missie en trad daarmee dikwijls in de gelaarsde voetstappen van het kolonialisme. Maar niet zelden wisten de vrouwen en mannen die als missionarissen naar 'ginds' trokken zich aan de verblinding van het kolonialisme te onttrekken.

http://www.acht-mei.nl/