geluidsarm


geluidsarm 1.0

( Gezegd van apparaten, toestellen, installaties e.d., maar ook van tal van andere zaken)
weinig geluid voortbrengend; nauwelijks of relatief weinig geluid producerend; slechts geringe geluidshinder veroorzakend

Algemene voorbeelden


De nieuwe fabriek is wel geluidsarm en bij de oude fabriek is de vermindering van de geluidshinder inmiddels een feit.

De Standaard,

De motor is geluidsarm en is zelfs volkomen stil gedurende de tijd dat de deur geopend is.

http://www.besam.com/

De sectionaldeur kan worden beschouwd als het paradepaardje onder de garagedeuren. Hij neemt heel weinig ruimte in beslag, is geluidsarm en eventueel voorzien van uitstekende isolatie.

http://www.garagedeur.com/

Autorijden wordt wat duurder, maar praktisch geluidsarm kan het verkeer dan door Europa schuiven.

NRC,

Ook heeft de absorptiewarmtepomp een lange levensduur en is ze geluidsarm.

http://users.pandora.be/schevenels/pieter/eindwerk.pdf,

De installaties zijn geluidsarm: het geluid komt niet boven het normale verkeerslawaai uit.

http://www.noordzuidlijn.amsterdam.nl/default.htm,

De nieuwe centrales van Brugge en Drogenbos zijn geluidsarm.

De Standaard,

Het enige punt van kritiek is dat de motor, zodra die in hoger toerental is, duidelijk te horen is. De turbodiesel (nog altijd van Italiaanse makelij) is zuinig én pittig, maar is evenmin geluidsarm.

De Standaard,

De luchtvaartmaatschappij zal bij het vergeven van de miljardenopdracht vooral kijken of een toestel de geluidsoverlast weet te beperken. Voor Fokker kan dat een voordeel zijn, de nieuwe machines van de Fokker-jetline zijn immers geluidsarm.

Meppeler Courant,

Onze dakpannen zijn geluidsarm door de dempstrippen aan de onderzijde.

http://www.prefa.nl/text.php?section_id=2

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • geluidsarme autobanden

Ook geluidsarme autobanden leveren een bijdrage aan de bestrijding van geluidsoverlast.

http://www.sp.nl/partij/theorie/program/eerste_weg_links.pdf

  • een geluidsarme landingsbaan

Van de beschikbare banen wordt de meest 'geluidsarme' en bruikbare landingsbaan gekozen, zodat het naderende verkeer zo min mogelijk over woonbebouwing vliegt.

http://www.schiphol.nl/schiphol/main/home.jsp

  • een geluidsarme luchthaven

Luchthavenbeheerder BIAC werkt constructief mee aan de uitvoering van deze maatregelen. BIAC is er immers van overtuigd dat de enige juiste weg voor de toekomst, de weg is van de duurzame ontwikkeling: de ontwikkeling die ook rekening houdt met andere waarden dan de louter economische en een juist evenwicht nastreeft. BIAC heeft strategische doelstellingen bepaald die hieraan beantwoorden en haar organisatie aangepast om die te verwezenlijken. Een volledig geluidsarme luchthaven is echter onmogelijk.

http://www.brusselsairport.be/environment/,

  • een geluidsarme motor
  • een geluidsarme straalmotor
  • een geluidsarme vliegtuigmotor
  • een geluidsarm aggregaat
  • een geluidsarme pomp
  • een geluidsarme transformator
  • een geluidsarme ventilator

Met het woord prehistorisch doel ik dan vooral op de geschiedenis van de ontwikkeling van de geluidsarme vliegtuigmotor.

NRC,

Het geluidsniveau van deze unit is verlaagd door een nieuw ontwerp van de unit en het toepassen van een nieuw geluidsarm type ventilator.

http://www.altenakoelservice.nl/html/Alt_def_Profiel.htm

Ook heeft de absorptiewarmtepomp een lange levensduur en is ze geluidsarm.

http://users.pandora.be/schevenels/pieter/eindwerk.pdf,

Méér dan twee accu's kan de truck niet aan en die zijn toch redelijk gauw leeg bij konstant hoge temperaturen, zodat binnenkort geëxperimenteerd wordt met een verbeterde stroomvoorziening: een geluidsarme en zo min mogelijk vervuiling gevende aggregaat.

http://www.postduiven.com/promotie/duivenbase/index.htm

Het is overigens verheugend om vast te stellen dat Sabena zich sterk bewust is van de geluidsproblemen, en kiest voor een snelle vervanging van haar oudere toestellen door nieuwere types met geluidsarme motoren.

http://www.cvp.be/Standpunt/standpunt/1999-03/ de_luchthaven_van_zaventem_.htm,

Pas in 1994 bestelde Electrabel een nieuwe, geluidsarme transformator.

De Standaard,

De vliegtuigindustrie heeft de voorbije jaren veel geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling van nieuwe, meer geluidsarme straalmotoren.

http://www.brusselsairport.be/environment/,

  • een geluidsarm remsysteem

De afstand tussen beide steden is 380 kilometer en die lengte is ideaal voor een uitgebreide proef met een trein die wordt voorzien van een geluidsarm remsysteem (er wordt kunststof gebruikt in plaats van gietijzer) en geluidsdempers bij de wielen.

Metro,

  • een geluidsarm spoor

Nu zal alles nader worden uitgewerkt tot een (ontwerp-)tracébesluit (OTB) en binnen de financiële kaders zal worden bezien: hoe de vormgeving van het tracé verder kan worden geoptimaliseerd, welke aanvullende maatregelen (bijv. geluidsarm spoor, de aanleg van geluidsschermen) worden getroffen wat de gevolgen en mogelijkheden voor zelfredzaamheid en rampenbestrijding zullen zijn.

http://www.hattem.nl/

  • geluidsarm transport
  • geluidsarm goederentransport
  • geluidsarme distributie

Zuinig omgaan met energie en water en een schoon, zuinig en geluidsarm CA goederentransport horen ook bij dit onderdeel van ons milieubeleid.

http://www.c-and-a.com/nl/about/values/

Naast dit onderzoek wordt bovendien een geluidsarm nachtdistributie-concept ontwikkeld en getest door DTV Consultants.

http://www.psd-online.nl/

  • geluidarme vliegtuigen
  • geluidsarme toestellen
  • geluidsarmere toestellen
  • een geluidsarme helikopter

De tarieven werden zodanig gedifferentieerd, dat een bijdrage wordt geleverd aan het vliegen met geluidsarme en grotere vliegtuigen.

http://www.schiphol.nl/schiphol/main/home.jsp,

Eric Kirsch, afgevaardigd bestuurder van de Regie der Luchtwegen en tevens voorzitter van Brussel Airport International (BAI), dat de promotie voert van de luchthaven, gaf toe dat er nog altijd serieuze moeilijkheden bestaan met het lawaai ingevolge de nachtvluchten. De luchtvaartmaatschappijen zullen daarom verder worden aangespoord geluidsarmere toestellen in te zetten.

De Standaard,

De rijkswacht heeft donderdagnacht een nieuw type geluidsarme helikopter boven het grondgebied van Wezembeek-Oppem uitgetest.

De Standaard,

Op basis van een inventarisatie van ervaringen op de 22 grootste Europese luchthavens, blijkt weliswaar dat op veel luchthavens systemen in gebruik zijn om geluidsarme vliegtuigen aan te trekken en geluidsrijke vliegtuigen te ontmoedigen, maar zoals deze systemen momenteel zijn vormgegeven, zijn zij niet ingericht om vaste geluidsnormen te reguleren.

http://www.vu.nl/english/o_o/instituten/IVM/nme/index.htm

Om het publiek en individuele bezoekers te observeren tijdens het Huwelijk gebruikt de politie voor het eerst een nieuwe, geluidsarme helikopter. In deze zogeheten 'teleheli' zitten geavanceerde (video-)camera's, waarmee zelfs vanaf honderden meters hoogte details op de grond kunnen worden waargenomen.

de Volkskrant,

Lufthansa vliegt al jaren met geluidsarme toestellen, Sabena blijft zich vastklampen aan de luidruchtige 737-200.

De Standaard,

Tegen 1 mei 1996 sturen deze gemeenten op een boetesysteem aan dat het overschrijden van de toegelaten geluidsniveaus bestraft en dat zich minder streng opstelt tegenover geluidsarme vliegtuigen.

De Standaard,

De financiële 'bestraffing' van luidruchtige vliegtuigen is een stimulans om luidruchtige toestellen (sneller) te vervangen door geluidsarme vliegtuigen.

http://www.brusselsairport.be/environment/,

Een maatschappij die geluidsarme vliegtuigen inzet (die een kleiner deel van het quotum opgebruiken) zal meer vluchten kunnen uitvoeren dan een maatschappij die luidruchtige toestellen inzet.

http://www.brusselsairport.be/environment/,

  • geluidsarme vrachtauto's

Het aantal geluidsarme vrachtauto's is sinds 1989 met 60 procent toegenomen.

NRC,

  • een geluidsarm wegdek
  • geluidsarme bestrating

De gemeente wil de gehorige klinkers in de laan vervangen voor een nieuw geluidsarm wegdek.

Meppeler Courant,

Bij de ontwikkeling van de woonwijk Triangel en van het nieuwe centrum staat de duurzaamheid centraal. Dit betekent onder meer oriëntatie op de meest voorkomende zonnestand (zonnepanelen en andere vormen van duurzame energie, bijvoorbeeld biomassa), centrale inzet voor verwarming/koeling in combinatie met warmte/koude opslag in de bodem, gescheiden watersystemen en geluidsarme bestrating.

http://www.kiespcw.nl/docs/pcwprogramma.doc

met bijwoord


  • allesbehalve geluidsarm
  • zeer geluidsarm

Zodra het buiten donker werd, sprong de buitenverlichting aan en sloten de gordijnen. 'Een heel gepruts om dat alles aan elkaar te koppelen, zeker, en de Renault 4-motor die de gordijnen aandreef, was allesbehalve geluidsarm.'

de Volkskrant,

Gisteravond pas is besloten 100 miljoen extra uit te trekken om het meest schadelijke effect, de geluidshinder, sterk te beperken met een zogeheten M-baan, een zeer 'geluidsarme' oplossing.

NRC,

Volautomatische formaline-verdunner. De formaline-verdunner heeft als functie om geconcentreerde formaline reukloos te verdunnen en op te slaan in een buffervat. De enige handeling die verricht moet worden is het vullen van de voorraadtank geconcentreerde formaline of het plaatsen en aansluiten van een nieuw vat [...]. Eigenschappen: zeer groot gebruiksgemak [...], zeer geluidsarm eigen drukverhogingssysteem.

http://www.larec.nl/

met werkwoord


  • geluidsarm stofzuigen
  • geluidsarm werken
  • geluidsarm zagen

Een systeem met aansluitingen op elke verdieping waarmee u schoon, geluidsarm en grondig kunt stofzuigen.

http://www.wel.nl/

Onze systemen verzorgen een perfecte harmonie tussen stralings- en convectiewarmte, eventueel uitgebreid met koeling, ontvochtiging, filtering en ventilatie. Ze zijn elegant, licht, esthetisch en sterk en hebben een universeel design. Ook zijn ze krachtig, flexibel, efficiënt, veilig door de oververhittingsbescherming, water- of luchtgekoeld en werken geluidsarm.

http://users.pandora.be/marc-everaert/service/verwarming/

De robuustheid van de machine komt tot zijn recht door toepassing van een frame van gelast en geribd kokerprofiel, waardoor een trillingsvrij, geluidsarm en precies zagen mogelijk wordt.

http://www.oudereimer.nl/beurzen.html#Nieuwe_horizontale_bandzaag_van_Ficep%202,

Deze innovatieve techniek, oorspronkelijk uit de marmer industrie, is ideaal voor het geluidsarm zagen van vrijwel onbeperkte dieptes.

http://www.interboor.nl/

  • iets geluidsarmer maken

Voor deze konvenanten is 360 miljoen uitgetrokken voor De Lijn en voor openbare werken die de mobiliteit moeten verbeteren. Daarbij moet men 1,8 miljard tellen voor de voortzetting van het "doortochtenbeleid", dat de woonkernen geluidsarmer, groener en veiliger maakt. Meer dan 800 miljoen zijn beschikbaar om het gebruik van de fiets te stimuleren.

De Standaard,

met eigennaam


  • een geluidsarm Schiphol

Burgers houden er tegenstrijdige gedachten op na: zo min mogelijk belasting betalen en toch eerste klas onderwijs en gezondheidszorg eisen; allemaal per vliegtuig op vakantie, liefst drie keer per jaar, en evenzogoed van een milieuvriendelijk en geluidsarm Schiphol willen vertrekken; asielzoekers een warm welkom heten, maar alleen als ze zich druppelsgewijs aandienen.

http://www.ver-thorbecke.nl/FPthorbecke.html

in voorzetselgroep


  • op een geluidsarme wijze

In gebieden met een bijzonder beschermingsniveau en in de directe nabijheid van geluidsgevoelige bestemmingen, zullen, afhankelijk van de omvang en de benodigde bouwtijd, funderingswerkzaamheden op een geluidsarme wijze worden uitgevoerd.

http://212.0.231.50/~hslzuid/algemeen/trace/tbnvt.pdf

met ander, nevengeschikt adjectief


  • geluidsarm en milieuvriendelijk
  • veilig en geluidsarm

Wat moet uw nieuwe hakselaar kunnen? Hij moet dikke takken snel versnipperen. Hij moet ook sterk vertakte takken met bladeren gemakkelijk naar binnen trekken. Hij moet tuin-, groenteafval en onkruid verwerken. Hij moet schoon werken. Hij moet veilig en geluidsarm zijn. Hij moet gemakkelijk getransporteerd kunnen worden.

http://www.scheppach.nl/

'De electromotoren zijn geluidsarm en milieuvriendelijk', aldus de wethouder.

Meppeler Courant,

Vaste verbindingen