gendercake


gendercake 1.0

(onderwijs en opvoeding; neologisme)

cake of taart waarvan de kleur binnenin, meestal roze of blauw, aangeeft welk geslacht een ongeboren baby heeft, vaak gebruikt op genderrevealparty's of bij andere gelegenheden waarbij het de bedoeling is dat het geslacht als een verrassing onthuld wordt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een gendercake…

is een cake; is een baksel; is een voedingsmiddel

  • [Kleur] is vanbinnen meestal roze of blauw van kleur
  • [Functie] dient om het geslacht van een ongeboren baby te onthullen
  • [Plaats van herkomst] is als gewoonte afkomstig uit Amerika
  • [Omstandigheid] wordt meestal aangesneden op een speciaal daartoe georganiseerd feestelijk evenement

Hoofdsemagram: cake


Algemene voorbeelden


Na de babyborrel en de babyshower is er nu de gendercake. Niet meer de echo, maar de kleur van de vulling van een biscuit verklapt het geslacht van de baby. De bakrage kent geen grenzen meer.

Gazet van Antwerpen,

'Ik heb al een aantal klanten over de vloer gehad die ingrediënten kwamen halen voor een gendercake', zegt Peggy Wouters van Cakexlcusive in Oostmalle. 'Sommigen vragen of zo'n taart wel lekker is, omdat ze vinden dat blauwe biscuit er wansmakelijk uitziet. Ook weten velen niet of roze nu een kleur voor een jongen of voor een meisje is.'

Het Nieuwsblad,

"Ze zoeken een originele manier om het aan hun ouders of familie te laten weten. In plaats van een roze sokje af te geven, laten ze een gendercake bakken. Het verrassingsmoment, als het mes het glazuur doorboort en de kleur zichtbaar wordt, is naar het schijnt heel plezant."

Gazet van Antwerpen,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Etymologie


Aard herkomst inheems of leenwoord
Vroegste datering 2011
Brontaal Engels
Vorm in brontaal gender cake
Betekenis in brontaal idem
Bijzonderheden In sommige gevallen krijgen de aanstaande ouders een gesloten envelop mee van de verloskundige of de gynaecoloog met daarin het geslacht van de baby. Vervolgens is het de bedoeling dat de aanstaande ouders deze envelop bij de bakker inleveren, die er vervolgens een bijpassende taart bij bakt. Op deze manier wordt het geslacht ook pas aan de ouders bekendgemaakt op het moment dat zij de taart aansnijden.
Samenhangende woorden (betekenis) babyborrel; babyshower; beschuit met muisjes; genderrevealparty