geodeet


geodeet 1.0

iemand die voor zijn beroep de geodesie beoefent; landmeetkundige

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een geodeet…

is een persoon

  • [Activiteit of handeling] beoefent de geodesie

    Algemene voorbeelden


    Stuur een korte, krachtige laserflits naar een satelliet voorzien van een reflector en meet hoe lang de puls doet over de heen- en terugweg. Als je de snelheid van het licht voldoende nauwkeurig kent, dan kan de afstand tot de satelliet worden bepaald. Dit is voor geodeten (landmeetkundigen) interessant. Als je namelijk dezelfde meting vanuit verschillende plaatsen op aarde doet, kun je, opnieuw na enig rekenwerk, afstanden en veranderingen daarin tussen ver verwijderde plaatsen op aarde met grote nauwkeurigheid vaststellen.

    http://www.tno.nl

    Eén van de onderwerpen waar het CLGE zich mee bezig houdt is de harmonisatie van geodetische opleidingen en kwalificaties. Het is van belang dat de Nederlandse geodeet binnen de EU de erkenning krijgt die recht doet aan zijn kwaliteiten.

    http://www.geodesia.nl/vvl/vvl02.htm,

    Tot op heden kon men zich, bij het gebruik van een kaart, een beetje laten leiden door zijn intuitie. Men moest geen geodeet zijn om een kaart te kunnen lezen, of zich te oriënteren met een kompas. Voor het gebruik van de nieuwe GPS-navigatieapparatuur is echter een beetje meer basiskennis vereist.

    http://www.ngi.be/NL/NL2-1-6.shtm