gesar


gesar 1.0

het voortdurend of herhaaldelijk sarren van iemand; het voortdurend of telkens weer plagen van iemand; getreiter

Semagram (extra betekenisinformatie)


Gesar…

is een handeling

  • [Activiteit of handeling] bestaat uit het voortdurend of telkens weer sarren van iemand

    Algemene voorbeelden


    Ze gaven hem geen kans op ontsnapping. Als dikke spinnen hielden ze hem gevangen in het web van zijn bedrog en stuurden hem, zonder met hun ogen te knipperen, iedere week de hel van modder en schoppen en gesar in. Totdat de trainer op een zaterdag in december opbelde om te zeggen dat Vermeer de meest hopeloze pupil was die hij ooit had meegemaakt, en hij had toch heel wat stekeblinde imbeciele invalide harken onder handen gehad.

    Zonder genade, Renate Dorrestein,

    Sinds de wijziging van de Arbowet in 1994 is het voor werkgevers overigens al verplicht hun werknemers te beschermen tegen vervelende omstandigheden op het werk, zoals seksuele intimidatie, agressie en pesten. De moeilijkheid is echter, dat veel gesar in het geniep gebeurt.

    https://www.intermediair.nl/carriere/doorgroeien/leiding-geven/pesten-op-de-werkvloer?utm_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl,

    Rivaliteit hoort bij sport, en gesar ook.

    https://www.volkskrant.nl/sport/rivaliteit-hoort-bij-sport-en-gesar-ook~a4497389/,

    Sagustume klaagt dat haar twee collega's in het huis zich "bedreigd" gevoeld zouden hebben "door haar hoge niveau" en daarom hun eigen klusjes op haar afwentelden. Dit leverde haar naar eigen zeggen fysieke klachten en verwondingen op. Het gesar deed haar zelfs in het ziekenhuis belanden.

    https://www.powned.tv/artikel/dikbetaalde-maid-klaagt-dr-dre-aan,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • het gesar beu worden
    • het gesar beu zijn
    • het gesar niet meer verdragen

    Kwartens werd het gesar, gedreig en geknok beu. Hij richtte zich tot de ouders van Karel Linsen. Die hoorden hem onbewogen aan. Karel vervelend? Hùn Karel? Komaan, Kwartens, overdrijf je nu niet een beetje?

    NRC,

    "Het is typisch dat er dit weekeinde diverse mensen zijn aangehouden, alleen maar omdat ze vonden dat ze zich met de arrestatie van iemand anders moesten bemoeien", zegt Willem-Jan Uytdehage. "Soms duiken ze uit het niets op en bemoeien zich overal mee", vervolgt hij. "Op een gegeven moment zijn agenten het gesar beu en grijpen in. Dan worden die jongens óók aangehouden."

    http://www.bndestem.nl/roosendaal/zwaar-weekend-voor-politie-agenten-krijgen-klappen~ade0735e/,

    Op een dag kan Manon het gesar op school niet meer verdragen en reageert doldriftig.

    http://users.pandora.be/jac/files/herentals%20boeken.pdf,

    • het gesar stoppen

    Om het gesar te stoppen stapte Maicke een aantal keren naar zijn mentor. Die gaf hem het advies de pesters te negeren, liet de klas de voorlichtingsfilm 'Help! Een homo in de klas' zien en ging tot twee keer toe in gesprek met de leerlingen. Maar het hielp niet, volgens Maicke bleven zijn klasgenoten hem jennen.

    https://www.trouw.nl/home/na-het-ingrijpen-van-de-mentor-ging-het-treiteren-gewoon-door~a0e8c32b/,

    met adjectief ervoor


    • onderling gesar
    • wederzijds gesar

    's Ochtends had Werder-manager Lemke namens de klub het ontslag geweigerd dat De Mos hem aanbood. Vandaag verschijnt de uitdagende Nederlander weer op de training in het Weserstadion. Pas als men de afloop van het onderling gesar kent, zal men weten hoe meesterlijk de 48-jarige De Mos dit machtsspel heeft gespeeld. "Honderd procent zeker: Duitsland is voorbij", sprak hij, toen Werder geen aanstalten maakte om hem na de Europese uitschakeling tegen PSV met een forse opzegvergoeding te lozen.

    De Standaard,

    Zeven jaar huwelijk en de kanker van hun wederzijds gesar hadden zijn greep op haar vergroot. Niemand, op haar vader na, had ooit zo'n greep op haar gehad.

    Het goddelijke monster, Tom Lanoye,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: door

    • het gesar door de autoriteiten
    • het gesar door Rusland

    De eerste omvangrijke groep joden die naar Palestina trok, eind vorige eeuw, was afkomstig uit Rusland. Daar waren de joden al eeuwenlang doelwit geweest van volkspesterijen en gesar door de autoriteiten.

    https://www.groene.nl/artikel/moskou-aan-de-woestijn,

    Het gesar door Rusland naar aanleiding van het MH17-onderzoek moeten voorlopig worden genegeerd. Dat vinden politieke partijen nu het stof neerdaalt van het diplomatieke steekspel van afgelopen week.

    http://www.telegraaf.nl/binnenland/26721840/___Pesterijen_door_Russen_negeren___.html,

    Voorzetsel: op

    • het gesar op school

    Op een dag kan Manon het gesar op school niet meer verdragen en reageert doldriftig.

    http://users.pandora.be/jac/files/herentals%20boeken.pdf,

    Voorzetsel: van

    • het gesar van de oppositie

    De oppositie zei dat de ratten uit het riool kwamen, maar Fini probeert dergelijke incidenten af te doen als stuiptrekkingen van een stervende partij, uitgelokt door het gesar van de oppositie.

    NRC,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • het gesar, gedreig en geknok

    Kwartens werd het gesar, gedreig en geknok beu. Hij richtte zich tot de ouders van Karel Linsen. Die hoorden hem onbewogen aan. Karel vervelend? Hùn Karel? Komaan, Kwartens, overdrijf je nu niet een beetje?

    NRC,

    • gesar en seksuele intimidatie

    De minister gaf in een open brief aan militairen maandag de legerleiding een veeg uit de pan. De krijgsmacht heeft een attitudeprobleem en leidingsproblemen op diverse niveaus, aldus de minister. "Deze zaak staat niet op zichzelf, ook gesar en seksuele intimidatie vereisen een evaluatie van het opleidingsconcept", aldus Von der Leyen.

    https://www.trouw.nl/home/schandaal-duits-leger-breidt-uit~a8923e77/,

    • gepest en gesar

    De gemeente legde de winkelierster dwangsommen op. "Ik moest alles afbreken en heb de winkel moeten verhuizen", vertelde de gedaagde. "U weet niet hoe ik mijn hoofd boven water heb moeten houden. En dan dat gepest en gesar van de buurvrouw, ze heeft 't mij zeer moeilijk gemaakt."

    https://www.emmen.nu/nieuws/regio/63570/woedende-vrouw-gooit-deur-van-rechtszaal-stuk.html,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen