gescheld


gescheld 1.0

het schelden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Gescheld…

is een uiting

  • [Duur] gaat aanhoudend door of vindt zeer frequent plaats
  • [Onstoffelijke inhoud] is schelden

    Algemene voorbeelden


    Anderson werkt toch duidelijk hard om verschillende lagen in zijn teksten aan te brengen. Streeft hij niet een zekere subversie na? "Ja, maar wel echte subversie. Niet dat gescheld dat de underground als subversie verkoopt. Echte subversie is Elton John, die in de mainstream dingen doet die na enige tijd hun dubbele bodem reveleren."

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met voorzetselgroep


    • gescheld op iemand
    • gescheld op iets

    'Ik vind jou wel verschrikkelijk rechts. En dat gescheld op links is wel heel erg.' 'O, dat moet je niet zo serieus nemen, hoor. Dat zijn allemaal maar grapjes.' Ze was daar ontdaan over. Van dat paranoïed gescheld op links in zijn brieven kun je de lijn wel terugtrekken naar vroeger, schreef ik in mijn dagboek.

    Requiem voor een vriend, J.J. Voskuil,

    Volgens Joost was het duidelijk dat de mensen rondom de groep Mak naar de pers hadden gelekt, maar ik riep dat het gescheld op zogenaamde hebzuchtige honorariumazers ons nooit bij de onderhandelingen kon helpen, en dat het dus in het voordeel van de uitgevers was om deze aanvallen te voeden.

    Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • gescheld en gesnik
    • gescheld en gevloek

    Albert Egberts, had ik in jeugdige overmoed besloten, was een soort Nederlandse Céline: iemand die zich uitdrukte in een staccato proza vol gescheld en gevloek – alles op z'n Hollands, dus met onevenredig veel gekanker op het weer en de waterstanden.

    Engelenplaque, A.F.Th. van der Heijden,

    Haar rechterhand bewoog driftig op en neer in haar kruis en aan haar mond ontsnapte gehijg dat werd afgewisseld met gevloek, gescheld en gesnik.

    Verdwaalde post, Walter van den Broeck,