geserreerd


geserreerd 1.0

strak en beknopt geformuleerd; het relaas en de hoeveelheid details tot het noodzakelijke beperkend en stilistisch eenvoudig of neutraal

Algemene voorbeelden


Kinderjaren was een bescheiden, geserreerd relaas, waarin zonder enig commentaar belevenissen werden beschreven van een klein jongetje dat met zijn ouders naar Westerbork en Bergen-Belsen wordt weggevoerd, in De ongenode gast is met veel omhaal van woorden een oudere man aan het woord die ooit beroemd is geworden met een boekje over een kind in de oorlog.

NRC,

De anders zo geserreerde Neue Zürcher Zeitung liet haar reserves even varen. De vangst op het vliegveld van München van een zwarte Delsey-koffer met 363,4 gram plutonium, klaarblijkelijk afkomstig uit Rusland, en in handen van professionele smokkelaars, betitelde de krant vorige zomer als een 'apocalyptische nachtmerrie'.

NRC,

geserreerd 2.0

afgebeeld in een stijl die versiering en opsmuk bewust mijdt; strak vormgegeven

Algemene voorbeelden


In het begin van de jaren dertig kwam hij met vrouwenportretten als Mercedes de Barcelona, De schiettent en Bertha van Antwerpen tot een eigen stijl. Met name op de twee laatstgenoemde doeken beeldde hij de dominante, canailleuze vrouwenfiguren af die als kenmerkend voor zijn werk worden beschouwd, hoewel Koch in zijn naoorlogse jaren minstens zoveel geserreerde, neo-renaissancistische vrouwenportretten heeft gemaakt van onder anderen Jonkvrouw J.C. van Boetzelaer.

NRC,

Op een okergele ondergrond schilderde hij eerst, heel geserreerd, een roze serpentine; vervolgens een wild krioelende zwarte, en ten slotte een voor adem zorgende grijze.

NRC,

De kunstwerken uit de verschillende periodes die de geschiedenis zijn ingegaan onder noemers als 'concept art', of 'fundamentele schilderkunst' wijzen op een uitgesproken voorkeur voor geserreerde kunst.

NRC,

geserreerd 3.0

gecomponeerd of ten gehore gebracht op een sobere, beheerste wijze

Algemene voorbeelden


Geserreerde emotionele kamermuziek over de platonische vriendschap tussen twee vioolbouwers (Daniel Auteuil en André Dussollier), die verstoord wordt door een beiden begerende violiste (Emmanuelle Béart).

NRC,

geserreerd 4.0

getuigend van, gekenmerkt door een strakke beheersing in houding en gedrag; gereserveerd

Algemene voorbeelden


De Britse media - zelfs de schandaalpers - zijn opmerkelijk geserreerd in hun beschrijving van wat zich in de rechtszaal afspeelt: de feiten spreken al genoeg voor zichzelf.

NRC,

Zo hartelijk en verbroederend als de meeste veteranen hun 50ste D-day beleefden, zo geserreerd ondergingen de twaalf staatshoofden hun aanwezigheid op deze zesde juni 1994. Voor hen waren halsbrekende logistieke verplichtingen vastgelegd, die alleen dank zij een druk helikopterparcours en afgezette wegen in half Normandië (150 kilometer dranghekken, meer dan 10.000 gendarmes) konden worden volbracht.

NRC,

'Godverdomme, wat doen we hier?' vraag Bert, slightly overdressed in rokkostuum, nadat we elkaar rustig en geserreerd een hand hebben gegeven (in tegenstelling tot de beautiful partypeople om ons heen, die van iedere ontmoeting een medley van Vera Lynn maken).

Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

Het literaire gedeelte was georganiseerd door de Vlaamse schrijver Jeroen Olyslaegers, die ik me had voorgesteld als een zwartgallige, contactgestoorde omnivoor, maar die meer leek op een geserreerde Franse intellectueel die net nog in een seance met het onstoffelijk overschot van Sartre had geluncht.

Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

geserreerd 5.0

in een strakke lijn geordend

Algemene voorbeelden


Aan de straatkant vormen de gevels een stevige rechte lijn, in het park erachter staan ze geserreerd achter elkaar in het groen.

NRC,

In Kassel stonden de paviljoens op een prachtige plek, in een park tussen grote oude bomen. Ze riepen associaties op met treinwagons, zoals ze daar op platforms hoog boven de grond stonden en door een ingenieus stelsel van overlopen en terrassen geserreerd met elkaar in verbinding stonden. Een lange hellingbaan voerde vanaf het park omhoog naar de ingang.

NRC,