geurloos


geurloos 1.0

zonder geur voort te brengen; zonder dat er geur voortgebracht wordt; geen geur verspreidend; zonder geur; reukloos

Algemene voorbeelden


Mensen vergeten hoe geurintolerantie ingrijpt in je leven. Familie en vrienden kunnen niet meer spontaan langskomen want bijna niemand is geurloos. Als mensen toch van plan zijn om op bezoek te komen, vraag ik of ze de week daarvoor geen parfum of after-shave willen gebruiken.

Metro,

Met walging schuift hij het blad met geprefabriceerd voedsel van zich af. Iedereen zit trouwens propvol, maar toch proberen ze allemaal nog wat rond te spitten in die geurloze lekkernijen om de tijd te doden.

De kus, Jan Wolkers,

Zweet is een geurloze, heldere, waterige vloeistof met verschillende bestanddelen.

http://www.voetverzorging.be/html/voetproblemen.asp

In de Chinese keuken wordt voornamelijk arachideolie gebruikt. Het is helder, lichtgekleurd en neutraal van smaak, wordt niet snel ranzig. Wordt wereldwijd toegepast als basis voor margarines en inblikken van vis. Het is geurloos en kan tegen hoge verhitting.

http://www.globetrotter.nl/productinfovetten.html,

Duron is soepeler, elastischer, sterker en dunner dan latex. De Durex Avanti condooms zijn hieruit vervaardigd. Deze condooms zijn transparant, geurloos en naadloos.

http://www.e-condooms.nl/

L. pileata is iets kleiner en heeft geurende, kleine witgroene bloempjes. L. nitida heeft ook witgroene bloempjes, maar deze zijn geurloos.

De Standaard,

Echter, zelfs een drogende koffiefilter heeft een lichte, wat weeë geur. Zoals eerder gezegd: bij drogen valt het mee. Hier blijft alles echter nat, en bij meerdere dingen is nat geurend, droog geurloos.

http://www.openheid.be/tuin/wormenbak.htm,

Hij is gelukkig met deze koe. Voor het afkalven verkiest ze het vrije veld. Ze laat haar kalf, geurloos, roerloos, op een beschut plekje achter en komt van tijd tot tijd terug om het te zogen.

De man op de Middenweg, Koos van Zomeren,

Het is januari, flets, geurloos en bitterkoud.

De vrouw die alles had, Kees van Beijnum,

Alken-Maes zuivert voortaan geurloos. Het waterzuiveringsstation van de brouwerij Alken-Maes beroert al vijf jaar de gemoederen. De direktie van de brouwerij geeft toe dat er mankementen aan de installatie waren, maar maakt zich sterk dat die tot het volstrekte minimum zullen herleid worden.

De Standaard,

Niemand wist waar dat wasmiddel te koop was. Het was een volstrekt merkloos, geurloos en schuimloos middel waar ze zakken vol van kocht voor, dat moet ik toegeven, bijna geen geld.

De dag van de jas, Nelleke Zandwijk,

Er is geen droogtijd of curing, dus de herstelde vloer kan onmiddellijk weer in gebruik genomen worden. Het proces is geurloos, stofvrij en milieuvriendelijk.

http://www.dryandgreen.com/Nederlands/Diensten

Zijn kamer: een bed, een kast, een tafel, een stoel, een verwarmingsradiator, een wastafel met een spiegel erboven, op die wastafel een waterglas, alle dingen geurloos en onberispelijk.

Winterlicht. Een vergeetboek, Jeroen Brouwers,

Pierre plette zijn gezicht tegen haar buik, kuste de binnenkant van haar dijen, de geurloze, weke gleuf, wijder, slapper dan hij zich herinnerde, wat had Gied gedaan? Hij wou zijdelings in haar dringen en zij kreunde luider dan hij zich kon herinneren, en hij dacht dat zij wilde bewijzen dat alles als vroeger was, kon zijn, en hij verschrompelde in haar.

Het jaar van de kreeft, Hugo Claus,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • geurloze adem
  • een geurloze lucht
  • geurloze extracten

Ze zeggen niets, ze hebben dit niet afgesproken, ze glunderen. Via wat sluizen en bruggetjes gaan ze onder in de structuren die donkerroze om hen heen hoog de schemering in steken. Er hangt de geurloze lucht van techniek.

Kriblijn, Barber van de Pol,

Op de kermis blijven ze urenlang bij de botsautootjes geplakt naar de meisjes kijken, die met hun satijnen benen, hun geurloze adem en porseleinen lichaam de autootjes instappen en zich aan alle kanten laten raken.

De langverwachte, Abdelkader Benali,

Monti-Bloch zag het hersengebied reageren op 'geurloze' extracten van huidklieren. Die extracten bleken veranderingen uit te lokken in hartritme, pupildiameter, huidtemperatuur.

De Standaard,

  • geurloze aanmaakblokjes
  • een geurloze olie
  • een geurloos drankje
  • geurloze producten

Arachideolie, ook wel aardnotenolie genoemd, is een heel heldere, lichtgekleurde olie, gewonnen uit pinda's, die voor 50% uit olie bestaat. De olie wordt industrieel gebruikt als basis voor margarine en voor het inblikken van vis. Het is een geurloze olie, die heel hoog kan worden verhit.

http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

Al sinds mensenheugnis werden citrussappen om hun reinigende werking aan schoonmaakmiddelen toegevoegd, de konsument is daaraan gewend geraakt. Geurloze produkten maken geen kans. Ze werden ooit gelanceerd, maar verdwenen meteen van de markt wegens gering sukses.

De Standaard,

Ghb werd lange tijd als narcosemiddel bij operaties en als slaapmiddel gebruikt, maar in verband met de bijwerkingen gebeurt dat niet meer. Nu is het middel volgens de politie illegaal te koop als poeder, tablet of als een helder, geurloos, zoutsmakend drankje.

Reformatorisch Dagblad,

De boodschappen voor een barbecue van 50 personen: 15 kilo houtskool-briketten, 3 kilo houtskool, 1 zak geurloze aanmaakblokjes, 8 kilo varkensfricandeau of hamlappen en spek voor de saté.

http://barbecue.selwerd.nl/bbq2.html,

met bijwoord


  • haast geurloos
  • nagenoeg geurloos
  • vrijwel geurloos
  • niet (bepaald) geurloos

Konijnenkeutels zijn hard, droog en nagenoeg geurloos.

http://www.konijnen.nl/indextot2.htm

Barnsteen uit zee is ongebrand vrijwel geurloos.

http://www.samhain.dds.nl/html/wichars.html

L.S.D. Dit is een synthetisch bewustzijns- en/of waarnemingsveranderend middel. Het is een wit, kristalachtig poeder. Opgelost in een vloeistof is het haast geurloos, kleurloos en smaakloos.

http://www.drugsbase.com/

Bij winderigheid word er een gas (dat niet bepaald geurloos is) uit de anus uitgescheiden.

http://members.lycos.nl/jackrussellweb/Informatie/ziektes.php

in voorzetselgroep


  • van nature geurloos

Transpiratievocht is van nature geurloos, maar kan onaangenaam worden als het in contact komt met bacteriën zoals die zich voordoen op de huid of in kleding.

http://www.gezondheidsnet.nl/

met ander, nevengeschikt adjectief


  • geurloos en rein
  • geurloos, kleurloos en smaakloos
  • geurloos, kleurloos, smaakloos
  • kleurloos en geurloos

Op het hakblok lag een varken in twee helften. Het verwonderde hem dat een zo toegetakeld dier geurloos en rein kon zijn.

De hangende man, Koos van Zomeren,

L.S.D. Dit is een synthetisch bewustzijns- en/of waarnemingsveranderend middel. Het is een wit, kristalachtig poeder. Opgelost in een vloeistof is het haast geurloos, kleurloos en smaakloos.

http://www.drugsbase.com/

IJs kan je niet ruiken, het is geurloos, kleurloos, smaakloos.

Alle verhalen, Manon Uphoff,

Suikers zijn goed oplosbaar in water, kleur- en geurloos, kristalliseerbaar en hebben over het algemeen een min of meer zoete smaak.

http://home.wxs.nl/~triple-w/frames2.htm

overig


  • geurloos als een steen
  • geurloos als een hertenjong

Elk kalfje op zijn beurt rolt zich op in het stro, geurloos en fragiel als een hertejong, in het natuurlijke vertrouwen dat de moeder, grazend in de kudde, op het juiste moment zal verschijnen om het te zogen.

NRC,

Ruiken is het opmerken en herkennen van vluchtige stoffen die zijn opgelost in de lucht. De maan is geurloos als een steen. Kan men dan de zon ruiken?

De Standaard,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding