gewonde


gewonde 1.0

iemand die gewond is; gewond persoon

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een gewonde…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is gewond

    Algemene voorbeelden


    Personeel van twee ambulances werd ingezet om de toestand van de gewonde te stabiliseren. De man werd in zorgwekkende toestand naar het ziekenhuis gebracht. Volgens de politie is de kans groot dat de man illegaal vuurwerk in zijn bezit had.

    De Telegraaf,

    Minstens drie Nederlanders en drie Belgen raakten zaterdagavond in dichte mist licht gewond bij een kettingbotsing op de E19 tussen Antwerpen en Breda. Twee Belgen hadden zwaarder letsel. De gewonden werden naar ziekenhuizen in Zwoersel, Turnhout en Brasschaat gebracht.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • overlijden
    • vallen
    • in levensgevaar verkeren

    Ondertussen heeft Israël gisteren de afsluiting van de westelijke Jordaanoever opgeheven. Vorige week werd daartoe besloten nadat twee Israëli's in een auto niet ver van Jeruzalem door schutters vanuit een Palestijnse auto werden gedood. Een derde gewonde overleed gisteren aan zijn verwondingen.

    De Standaard,

    In Merelbeke op de E40 viel een gewonde toen een camionette van de weg geraakte.

    De Standaard,

    Bij een autobomaanslag in Quetta, in de provincie Baluchistan in het zuidwesten van Pakistan, is dinsdag een gewonde gevallen.

    http://www.12move.nl/content/article/obuit/549415.htm,

    Enkele honderden betogers braken door de omheining van de Reichstag, het toekomstige parlementsgebouw, en bezetten bouwsteigers. De politie arresteerde acht demonstranten. Er vielen vijf gewonden.

    De Standaard,

    De laatste twee weken hebben zich rond Eindhoven vier ernstige ongelukken voorgedaan, waarbij twee doden en enkele gewonden zijn gevallen.

    Het Parool,

    Zes mensen stierven bij de zelfmoordaanslag; vijf gewonden verkeren nog in levensgevaar. De autoriteiten gaan er van uit dat nog één of twee vrouwelijke kamikazes aanwezig waren, maar volgens Loezjkov waren die niet zichtbaar op de video.

    Rotterdams Dagblad,

    als object bij een werkwoord


    • gewonden eisen

    Onmiddellijk dacht iedereen aan de aanslag die op 25 juli vorig jaar in het station St.-Michel, op dezelfde RER-lijn, zeven doden en meer dan honderd gewonden eiste.

    De Standaard,

    Supportersrellen eisten een dode en twaalf gewonden.

    NRC,

    Dankzij het vroege uur heeft de bomexplosie van gistermorgen in een voorstad van de Algerijnse hoofdstad Algiers alleen vele gewonden, maar geen doden geëist.

    NRC,

    met adjectief ervoor


    • ernstig gewonden

    Alcohol speelt een rol bij 40 procent van alle letselongevallen. In 10 procent van de ongevallen met doden en ernstig gewonden is alcohol de hoofdoorzaak.

    De Standaard,

    Het aantal ernstig gewonden ten gevolge van vuur of vlamverbrandingen dat op spoedeisende hulpafdelingen behandeld wordt, is in de periode 1994 - 1998 gestegen met maar liefst 31%.

    http://www.nibra.nl/linkto.php3?cur=nibrastart=nibrapersberichten008

    met infinitief met te


    • te betreuren zijn

    De jaarwisseling in ons land is, ondanks ongeregeldheden in het Rivierengebied, over het algemeen redelijk rustig verlopen. Wel viel er een dode en waren er talrijke gewonden te betreuren door ongelukken met vuurwerk.

    De Telegraaf,

    Vreemd is immers dat in ons land vuurwapenbezit verboden is maar autobezit niet terwijl je er toch zeker van kunt zijn dat, als alle autobezitters in ons land een revolver inplaats van een wagen hadden, er per jaar minder doden en gewonden te betreuren zouden zijn.

    Ongewenste zeereis, Maarten 't Hart,

    met onbepaald voornaamwoord


    • geen gewonden
    • veel gewonden

    Op de A2 bij Veldhoven, richting Tilburg, is maandagmiddag een tankauto in brand gevlogen. In de tank zit vermoedelijk LPG, aldus een woordvoerder van de politie. Er bestaat nog altijd ontploffingsgevaar. Er zijn geen gewonden.

    De Telegraaf,

    Eén dode, vele gewonden, voor miljoenen schade en een zwaar gehavend vredesproces. Dat is de balans van een week geweld in Noord-Ierland.

    De Standaard,

    met telwoord ervoor


    • 61 gewonden
    • (ruim) dertig gewonden
    • honderden gewonden
    • meer dan honderd gewonden

    De Palestijnse fundamentalistische organisaties Islamitische Jihad en Hamas hebben de verantwoordelijkheid opgeëist voor twee zelfmoordaanslagen in het Palestijnse zelfbestuur in Gaza, waarbij gisteren zes Israëlische militairen en een Palestijnse dader werden gedood. Er vielen 61 gewonden, onder wie 41 soldaten.

    NRC,

    Passagiers aan boord hoorden een zware klap gevolgd door een schurend geluid. De catamaran maakte daarna snel water, de passagiers moesten het schip verlaten. Daarbij vielen ruim dertig gewonden, van wie 21 nog in het ziekenhuis liggen.

    NRC,

    De blauwgehelmde politiemacht drong zich tussen de mensenmenigte en sloeg straffeloos in op demonstranten en toeschouwers, met honderden gewonden als resultaat.

    De necrologieschrijver: een obsessieve zoektocht, Porter Shreve,

    Het was voorspelbaar dat er schermutselingen zouden volgen toen de moskee uitliep. Door de Palestijnen werd met stenen gegooid en van Israëlische kant werd er met scherp geschoten, waarbij 7 Palestijnse doden vielen en meer dan honderd gewonden.

    http://www.autonoomcentrum.nl/

    met ander, nevengeschikt substantief


    • een dode en gewonden
    • doden en gewonden

    Bij een autobomaanslag vielen gisteren in San Sebastian een dode en twee gewonden. Volgens de Spaanse radio was de bomauto geparkeerd in een buurt waar veel legerofficieren wonen.

    http://www.standaard.be/archief/dag/index.asp?snel=0=27/01/2001=DST27012001_039,

    Allereerst hebben we vastgesteld dat het draagvlak in de samenleving voor nieuwe militaire missies behoorlijk breed is; 'pragmatisch-meelevend' was onze kwalificatie. Tegelijkertijd blijft het onzeker hoeveel publieke spankracht er bestaat wanneer missies tot doden en gewonden leiden onder de eigen militairen.

    http://www.bestuurskunde.nl/bestuurskunde/jg4/nr7/1995,,4,7,5.php,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen