gezagvol


gezagvol 1.0

veel gezag hebbend; met veel gezag; vol gezag; gezaghebbend; ook: getuigend van veel gezag

Algemene voorbeelden


Veel vertrouwen krijgen die instellingen waarvan wordt aangenomen dat zij gezagvol boven de mêlee, de kloven en de verdeeldheid staan.

De dramademocratie, Mark Elchardus,

Tenslotte doet zelfs de onderwijzer iets, het streelt hem wellicht dat hij vooraan in de kerk met een gezagvolle arm een tros kinderen mag doen zingen.

Ach, mijn dal, Jan Veulemans,

Niemand van de Belgische overheid, noch enige gezagsvolle organizatie als het Hoog Kommissariaat voor de Vluchtelingen of het Rode Kruis of de Internationale Organizatie voor Migratie heeft u ooit de kans gegeven om uw bekommernis te uiten.

De Standaard,

Dat het reorganiseren en opfrissen van het Groeningemuseum, zoals het een paar jaar geleden werd ondernomen, een mislukking is en in de eerstkomende jaren grondig zal moeten worden herzien, dat hebben al bekwamer en op dit gebied gezagvoller pennen dan de mijne geschreven.

http://users.skynet.be/sb176943/AndriesVandenAbeele/AVDA381.htm,

De stilte is tenslotte ook de stilte van het oordeel: we stellen ons onder de uitspraak van God en we zwijgen. Hier wordt gezagvol gesproken, geoordeeld.

http://www.st-norbertus.be/

Dit Nar-rapport is vergelijkbaar met de gezagvolle rapporten-Jadot over de uitgavenverschillen in de gezondheidszorg.

De Standaard,

Toch ontbindt hij in het orkest net niet het volume en de Slavische koorts om in de enkele opwellingen die Tsjaikovsky het gunt even gezagvol en gedreven naar voren te komen als de soliste.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een gezagvol pleitbezorger
  • een gezagvolle criticus
  • een gezagvolle figuur
  • gezagvolle economen
  • gezagvolle figuren
  • gezagvolle vrouwen
  • de gezagvolste kenners

Patrick Davin leidde het Symfonisch Orkest van de Vlaamse Opera door de nieuwe partituur. Hij leek een geëngageerd en gezagvol pleitbezorger.

De Standaard,

In 1941, 150 jaar na Mozarts dood, werd die Süssmayr-versie op enkele punten verbeterd door de vorig jaar overleden Marius Flothuis, die later uitgroeide tot een van de gezagvolste Mozartkenners ter wereld.

http://vorige.nrc.nl/kunst/article1607003.ece/Mozart_Requiem,

Ik was het met Wolfe eens en dacht dat ik een gezagvolle criticus van hedendaagse kunst zou kunnen zijn.

Mise-en-scène, Axel Bouts,

Die samenwerking moet verlopen via netwerken rond gezagvolle, oudere vrouwen: moeders die in een cité of regio handel drijven, een kerk of een vrouwenbeweging onder zich hebben.

De Standaard,

De nieuwe truc van zondag bestond in het "steunen" van gezagvolle figuren uit de Vlaamse Beweging, om te doen alsof zij het Vlaams Blok steunen.

De Standaard,

Maar met een aantal gezagvolle vervoerseconomen moeten wij, tegen elke populistische ideologie in, ook eerlijk de vraag onderzoeken of inderdaad niet alle vormen van gemotoriseerde mobiliteit in onze samenleving te goedkoop zijn.

De Standaard,

De voorzitter van de POC moet een gezagvolle figuur zijn met een door ervaring en/of vorming verworven visie op het onderwijs in het curriculum.

http://www.kuleuven.ac.be/kuleuven/

Welke gezagvolle figuur nam de uitdaging van dergelijke zware verantwoordelijkheid aan? Haar verlangen naar zekerheid en haar aanhankelijkheid gingen uit naar de buldogachtige majordomus die met een witgesteven servet over de rechterarm, in de breedgehouden middengang heen en weer liep.

Het blauwe meisje en de andere kleuren van de verschrikking, Greta Seghers,

  • een gezagvolle behandeling
  • een gezagvolle inbreng
  • een gezagvolle leiding

Muti's gezagvolle behandeling van de partituur slaat Levines oppervlakkige benadering op alle fronten.

De Standaard,

Schutte zorgde als fractieleider van de tweemansfractie van het GPV in de Tweede Kamer vaak voor een gezagvolle inbreng, maar kon onwenselijke besluitvorming desondanks ook niet voorkomen.

NRC,

Supraphon bracht recent een oudere opname uit van de Janacek Opera uit Brno onder de gezagvolle en precieze leiding van Frantisek Jilek.

De Standaard,

  • een gezagvol woord

Niet door een gezagsvol woord van een ambtsdrager, maar door een breed beraad in de kerk zoekt men naar de juiste weg.

http://www.okkn.nl/,