gijzelvirus


gijzelvirus 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; ICT; neologisme)

computervirus dat computerbestanden onherstelbaar vernietigt tenzij er voor een bepaalde tijd een bedrag wordt betaald; computervirus dat computergegevens als het ware in gijzeling houdt totdat er losgeld betaald is; computervirus dat bestanden gijzelt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een gijzelvirus…

is een computervirus; is een virus

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een computervirus dat toegang tot computerbestanden onmogelijk maakt of de bestanden vaak onherstelbaar vernietigt tenzij er voor een bepaalde tijd een bedrag, meestal in bitcoins, wordt betaald
  • [Medium] wordt meestal verspreid via ransomware

    Hoofdsemagram: virus


    Algemene voorbeelden


    Een paar honderd euro. Zoveel kost het om ransomware, de officiële verzamelnaam van zo'n gijzelvirus, van je computer te halen. De criminelen vragen het losgeld in bitcoin en leggen stap voor stap uit hoe je die digitale munt koopt. Zodra de bitcoinbetaling is overgeboekt, krijg je in het de meeste gevallen weer toegang tot je bestanden.

    https://www.rtlnieuws.nl/economie/home/opgepast-nieuw-gijzelvirus-onmogelijk-te-verwijderen,

    De programmaatjes van Europol werken enkel bij gijzelvirussen waarvan onderzoekers de zogenoemde encryptiesleutels hebben kunnen achterhalen. Op dit moment gaat het om vier verschillende ransomware-virussen die onschadelijk kunnen worden gemaakt, waaronder de Shade-, TeslaCrypt- en CoinVault-virussen.

    http://nos.nl/artikel/2119524-politie-gaat-slachtoffers-gijzelvirussen-helpen.html,

    Heel goed, als je een oude Macbook hebt. Met een nieuwe Macbook ziet de batterij eruit halen er zo uit: [...]. Niet iets wat je doet in 2 seconden en zeker niet iets wat je doet als je het slachtoffer bent van een gijzelvirus.

    https://www.security.nl/posting/37489/%27Politievirus%27+voorkomt+uitzetten+computer,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2012