gluurverhoging


gluurverhoging 1.0

(bouw, gebouwen en huisvesting; (vooral) in Nederland; pejoratief; neologisme)

(voorgenomen) boete voor het scheefwonen; extra huurverhoging voor scheefwoners, met name scheefhuurders; scheefwoonboete

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een gluurverhoging…

is een verhoging

      Algemene voorbeelden


      De Woonbond roept huurders op om de 5% extra huurverhoging te weigeren. Veel huurders ontvangen in deze periode aanzeggingen voor een huurverhoging boven het inflatiepercentage van 2,3%. Omdat deze gluurverhoging is gebaseerd op onwettig verstrekte gegevens, zijn deze aanzeggingen onrechtmatig.

      http://www.woonbond.nl/nieuws/2774,

      De huren voor huishoudens tussen de € 33.000,- en € 43.000,- extra te verhogen, en wel met 1 procent boven inflatie. Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft inmiddels bezwaar geuit tegen dit wetsvoorstel en er een negatief advies over uitgebracht. Aan deze 'kleine gluurverhoging' van 1 procent kleven dezelfde bezwaren als tegen de 'grote gluurverhoging' van 5 procent, waaronder schending van de privacy.

      http://www.gluurverhoging.nl/,

      Gluurverhoging uitgesteld, mogelijk nieuw debat. Op verzoek van SP-Kamerlid Sadet Karabulut is vandaag niet gestemd over huurverhoging in de sociale huursector. Karabulut: 'Dit wetsvoorstel lost niks op en jaagt middeninkomens op extra kosten. Bovendien rammelt de wet aan alle kanten en mag de verhuurder van een woning meegluren op het loonstrookje van de huurder. Eerst moeten al die dingen maar eens opgelost worden. Wat mij betreft bekijken we de wet dan opnieuw.'

      http://www.sp.nl/wonen/nieuwsberichten/11731/120410-stemming_gluurverhoging_uitgesteld_mogelijk_nieuw_debat.html,

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2012
      Benoemingsmotief Zo genoemd omdat het doorspelen van inkomstensgegevens van huurders aan huurbazen als onrechtmatig, als gluren, wordt beschouwd.
      Bijzonderheden In een poging de extra huurverhoging voor bewoners van een sociale huurwoning met een gezinsinkomen boven de 43.000 euro per 1 juli 2012 in te voeren, stond minister Spies toe dat de inkomensgegevens van circa twee miljoen huurders aan de huisbazen verstrekt werden. Na eerdere kritiek van onder meer de Raad van State en het College Bescherming Persoonsgegevens, verbood de rechter dit en is de scheefwoonboete voorlopig van de baan. Er zijn plannen om de huurverhoging alsnog per 1 juli 2013 in te voeren. Gluurverhoging is een spottende woordspeling met huurverhoging en de stam van het werkwoord gluren. Genomineerd door Van Dale als Woord van het Jaar 2012 in de categorie politiek.