goedgevuld


goedgevuld 1.0

( Gezegd van concrete zaken)
rijkelijk voorzien van iets; vol
Gebruikelijker dan het synoniem welgevuld.

Algemene voorbeelden


In de gloed van het gedempte licht zijn de goedgevulde broodmanden te zien.

Meppeler Courant,

De thematiek is eenvoudig: de auteur beschermt in zijn verzen het milieu. Hij doet dit aan de hand van een goedgevulde kooi vogels en met heel wat speelse capriolen en wendingen in het natuurlijk kader dat hem omgeeft.

De Standaard,

Wanneer hij dan dinsdagavond een goedgevulde vuilniszak buitenzette was hij zeer voldaan.

De zaak vuilniszak, Peter Eijgenhuijsen,

De eterische oliën bevinden zich in de bloemblaadjes van de roos. Bij sommige rassen bezitten ook de meeldraden deze geurstoffen. Dubbele of goedgevulde rozen geven daarom vaak meer rozegeur vrij dan enkelbloemige rassen.

De Standaard,

Een goedgevulde auto zwenkte de plaats van afspraak op, en meteen zag Nieke dat haar ex-man niet achter het stuur zat.

Dwarskijker, Rudy Vandendaele,

Ik nam ontspannen plaats op een grote zwerfkei, een goedgevulde fles 'Paddy' in de hand en hieruit van tijd tot tijd een slokje nemend om de optrekkende kilte te bestrijden.

Een zwervend bestaan, Bob den Uyl,

Vaste verbindingen


goedgevuld 2.0

( Gezegd van zowel abstracte als concrete zaken)
rijk en gevarieerd; rijkelijk voorzien met kwalitatief goede zaken

Algemene voorbeelden


De Dienst Fictie van de BRTN-televisie verheugt zich intussen op een goedgevuld komend seizoen.

De Standaard,

In de vlucht ontmoette ik de Ware, en bracht vervolgens mijn dagen in goedgevulde ledigheid door, altijd platzak maar niet ongelukkig, want er gaat niets boven la vie de bohème.

Dwarskijker, Rudy Vandendaele,

Een goedgevulde en gevarieerde (liefst rookvrije) vakantie spreekt u aan, neem dan snel contact op met Marc Hollevoet.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een goedgevuld archief

Zo verscheen onlangs haar dichtbundel The Coral Sea (bij W.W. Norton) en mogen we straks een stevige duik verwachten in de goedgevulde Smith-archieven vol songs en poëzie.

De Standaard,

  • een goedgevulde bar

Beide salonboten zijn ingericht met een goedgevulde bar, toilet, muziekinstallatie, verwarming en bij mooi weer kunnen voor- en achtergedeeltes open.

http://www.welvaren.nl/tarieven.htm

Telefoonvoorzieningen, een ruimte voor 'jonge moeders', een goedgevulde bar en een vergaderruimte, uitgevoerd in dieprood. Zo stellen de Nederlandse Spoorwegen en de Hogesnelheidstrein Vervoersexploitatiemaatschappij HST-VEM de nieuwste aanwinst op spoorgebied voor.

Meppeler Courant,

  • een goedgevulde bijlage
  • een goedgevulde rubriek

Rock, folk, oude muziek, wereldmuziek, blues en techno: het zijn allemaal stijlen die op hun eigen eiland leven en daar een bekend publiek vergasten. Met een goedgevulde bijlage van 24 pagina's wil De Standaard tussen deze eilanden bruggen bouwen.

De Standaard,

En niet eerder werd er op zo'n schaal gebouwd en verbouwd in museumland, zoveel zelfs dat Museumvisie er een aparte, goedgevulde rubriek aan kon wijden.

http://www.museumvereniging.nl/nmv/publicaties/index.html,

  • een goedgevulde boekenkast

Het standbeeld dat ooit voor Remco Campert zal worden opgericht stelt een jongen voor. Wedden om de goedgevulde boekenkast van Guus Luijters? Een standbeeld van de jongen met het mes.

De bierkaai. Kladboek 2, Jeroen Brouwers,

  • een goedgevulde dag
  • een goedgevulde schooldag

Vertrekkende vanuit Tabarka kan u eveneens opteren voor een goedgevulde dag waarin u de medina van Tunis bezoekt en het antieke Carthago, of althans wat ervan overblijft.

http://www.eldersanders.be/reportage/tunisie/tabarka.html,

Sommige kinderen uit de oudste graden van het basisonderwijs besteden meer dan twee uur per dag aan huiswerk, wat dan bovenop een goedgevulde schooldag komt.

http://www.notelaar.be/huiswerk.htm

  • een goedgevulde etalage

Een oriënterend bezoek aan de echte huizenwinkels is niet meer nodig: makelaars hebben een goedgevulde etalage ingericht op hun eigen site.

De Limburger,

  • een goedgevulde ijskast

Van regeringszijde werd dit weekeinde geprobeerd de schuld voor een deel af te wentelen op vakantievierders die hun ouders en grootouders achterlieten met een telefoon en een goedgevulde ijskast.

Rotterdams Dagblad,

  • een goedgevuld seksleven

Mensen die er jonger uitzien dan hun leeftijd hebben dat te danken aan een goedgevuld seksleven.

De Standaard,

  • een goedgevulde tafel

Vandaag gaat de wandeling naar de glooiende vallei van de Dordogne. Een goedgevulde tafel staat jullie in Vitrac op te wachten. Na de lunch vertrekken jullie weer richting Village de Montmarsis in jullie eigen tempo.

http://www.montmarsis.com/WellnessWandelweek.html

Tijdens elke cursusdag wordt een lunch geserveerd, bij mooi weer aan een goedgevulde tafel in de tuin.

http://www.hibouxx.nl/weekendworkshop.html

De invulling van het BAT is niet altijd precies hetzelfde, omdat we dit ook enigzins overlaten aan de creativiteit van de kok. Het is wel altijd zo dat u een zeer goed gevulde tafel zult zien! U kunt van tevoren bijvoorbeeld ook aangeven of u meer vis en minder vlees wilt hebben, of juist veel vegetarisch.

http://www.eethuisdestoeterij.nl/BAT.htm

  • een goedgevulde wijnkelder

Volgens een van hen werd door een van die gangen de goedgevulde wijnkelder van Hotel Falligan - het huis van de Société Littéraire of club des nobles - naar de Generale Bank gesmokkeld.

De Standaard,

goedgevuld 3.0

( Gezegd van stadions, theaters, tribunes, zalen e.d.)
rijkelijk voorzien van mensen, vooral toeschouwers, bezoekers, klanten, supporters e.d.; vol

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een goedgevuld stadion

Een bijkomend positief feit is dat we voor een goedgevuld stadion zullen spelen.

De Standaard,

  • een goedgevuld amfitheater
  • een goedgevuld theater

Maar de man had serieuze relaties en in 1993 zat ik op de scène van het goedgevulde amfitheater. Ik dacht: ze kennen me hier niet, dus komen ze voor de muziek. Maar de volgende keer zat de zaal weer vol.

De Standaard,

John Prine zien en sterven, dat leek zo'n beetje de slogan van een goedgevuld Luna-theater dat dinsdagavond present gaf om de man aan het werk te zien.

De Standaard,

  • goedgevulde tribunes

Dit seizoen wordt daar nog viermaal 't Olde Iezer opgevoerd. Met Brink voor de zoveelste maal in de hoofdrol en voor zelfs de kleinste rolletjes een sterke rolbezetting. En voor goedgevulde tribunes. Want liefhebbers van openluchttoneel kijken blijkbaar niet op een buitje.

Meppeler Courant,

  • een goedgevulde zaal

In een goedgevulde grote zaal van schouwburg Ogterop toonde het Meppeler gemengde zangkoor de Melody Singers zowel met klassieke als met moderne werken zeer wel uit de voeten te kunnen.

Meppeler Courant,

met eigennaam


  • het goedgevulde Astridpark
  • een goedgevulde Gelredome
  • het goedgevulde Staaien

Harelbeke solliciteerde in het goedgevulde Astridpark niet nadrukkelijk naar een schoonheidsprijs. In theorie stuurde Henk Houwaart een erg offensieve ploeg de wei in, met het spitsenduo Origi-Verschelde en De Tollenaere daar achter. Maar in praktijk speelden de bezoekers doorlopend met zeven-acht man achter de bal en loerden ze uitsluitend op de counter.

De Standaard,

Beroemdheid is een kwaliteit op zich: veel Idols-kandidaten hebben overduidelijk geen talent. Toch doen ze auditie. Waarom? Omdat ze hebben begrepen dat talent niet doorslaggevend is om bekend te worden. Denk aan het groepje Idols-afvallers dat toch maar mooi in een goedgevuld Gelredome heel vals een liedje mocht komen zingen.

http://www.digischool.nl/ckv2/massa/idols/idols.htm

Club Brugge kon zich na de zege van Anderlecht in Charleroi geen puntenverlies permitteren in het ijzige Sint-Truiden. Na amper een kwartiertje zag het er nochtans vrij belabberd uit. Van Houdt en Coenen hadden het goedgevulde Staaien al snel doen daveren.

De Standaard,

goedgevuld 3.1

met veel publiek; met veel bezoekers
In combinaties als een goedgevuld café en een goedgevulde zaal.

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 2.0 : 2.1

Algemene voorbeelden


Vooral UP Wilson maakte indruk op een goedgevulde zaal.

De Standaard,

Twee aantrekkelijke stemmen die elkaar op bijzondere wijze aanvullen en een gitaar die aangewend wordt voor de basnoten, slagwerk en solo's blijken ruim voldoende om een goedgevuld café aan je voeten te krijgen.

Meppeler Courant,

goedgevuld 4.0

(eufemistisch)

( Gezegd van personen, hun lichaam of hun lichaamsdelen)
"rijkelijk voorzien van vlees"; dik; corpulent; gezet; volslank

Algemene voorbeelden


Men vond een klein besneden twijgje onder de goedgevulde paarse dij van het meisje.

Het veenlijk, Bob Van Damme,

De lange legerjas stond eerder stijf van het vuil dan gespannen om een goedgevuld lichaam.

Franklin, Thomas Lieske,

Na de soep gingen goedgevulde meisjes in een soort folkloristische klederdracht - de zaken waren grondig aangepakt - rond met platte manden waarop de broodjes lagen opgetast.

Een zwervend bestaan, Bob den Uyl,

Want Stefan, die denkt iedere vrouw te kunnen versieren, maar keer op keer het lid op de neus krijgt, ontsnapte bij de laatste mannenronde nipt aan uitwijzing, omdat de 23-jarige goedgevulde lekkerbek Bo net ietsje minder popi bij de kijkers was.

De Telegraaf,

Vaste verbindingen