gordijnairbag


gordijnairbag 1.0

afbeelding

Bron: Brandweer Dodewaard, NL
( CC licensed )

(transport, verkeer en reizen; neologisme)

airbag die boven de zijruiten van een auto is aangebracht op de plaats waar ook de autogordijnen zitten en die de inzittenden van een auto in geval van een aanrijding beschermt tegen het met het hoofd tegen de zijruiten klappen; airbag boven de zijruiten die beschermt tegen hoofdletsel

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een gordijnairbag…

is een airbag

  • [Plaats] bevindt zich boven de zijruiten van een auto op de plaats waar ook de autogordijnen zitten

    Algemene voorbeelden


    Volvo ontwikkelde de gordijnairbag om bescherming te bieden aan het hoofd van zowel de bestuurder en de voorpassagier als dat van de mensen op de buitenste zitplaatsen op de achterbank. En in sommige modellen helpen de gordijnairbags de inzittenden te beschermen wanneer de auto een koprol maakt.

    http://www.volvocars.com/nl/top/about/news-events/pages/default.aspx?itemid=141,

    Honda heeft een gordijnairbag ontwikkelt die is bedoeld om zwaar letsel bij zijwaartse botsingen te voorkomen. Volgens het bedrijf dekt de airbag zowel de voorste als de achterste zitplaats af. Om een zo groot mogelijk oppervlak te beslaan, maakt Honda gebruik van een lage temperatuur gaspomp die een opblaassnelheid heeft van ongeveer 0.015 seconden. Door de hoge snelheid kan een dikkere airbag worden gebruikt die minder belastend is voor het hoofd. Vijf sensoren moeten ervoor zorgen dat de airbag adequaat reageert.

    http://www.nu.nl/auto/3840/honda-ontwikkelt-gordijnairbag.html,

    De zijairbags vóór bevinden zich in beide voorstoelen en worden, bij een impact vanaf de zijkant, opgeblazen om passagiers te beschermen. Gordijnairbags zijn aangebracht boven de ruiten, om achterpassagiers tegen botsing van opzij te beschermen.

    http://www.chevrolet.nl/begrippenlijst/begrippenlijst-v.html#

    Etymologie


    Aard herkomst leenvertaling
    Vroegste datering 2002
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal curtain airbag
    Betekenis in brontaal idem