gossip


gossip 1.0

(informeel)

roddel, vooral als onderwerp voor berichtgeving in geschriften en de media

Semagram (extra betekenisinformatie)


Gossip…

is een vorm van informatie

      Hoofdsemagram: roddel


      Algemene voorbeelden


      Zo vertelt een lid van de Leidse schrijverscôterie [...] rond dat 't Hart zich bij de Arbeiderspers romans van hemzelf aanschaft tegen een korting van 40 procent, om die op de Leidse universiteit aan collega's door te verkopen voor een bedrag dat tien procent beneden de winkelwaarde ligt [...]. En dit wordt gepresenteerd als literaire kritiek. En deze uiteraard indirect weergegeven, uit een of andere ik weet niet bron? beerput? riool? opgediepte en 'niet goed te praten' roddel, deze gossip, deze laster [...] is perfide, achterbaks en schijnheilig.

      De bierkaai. Kladboek 2. Schotschriften en beschouwingen, Jeroen Brouwers,

      Als aanvulling op het tijdschrift heeft Glamour een website waar je je aan kunt melden om dagelijks een nieuwsbrief te ontvangen met de nieuwste gossip en trends.

      http://www.journalism.fcj.hvu.nl/index.php?id=5465,

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • gossip rondstrooien

      Best mogelijk dat hij de avonturen van Nestor en zijn kompanen enkel via mondelinge overlevering kende [...]. Dat wij, hoe jong ook, het origineel hadden gelezen, hadden we toch maar mooi aan Zorba te danken. Hoeveel gossip er tijdens deze reis ook over hem rondgestrooid was, er kon niet worden beweerd dat we niks van hem opgestoken hadden.

      In liefdes naam, Gretha Seghers,

      met adjectief ervoor


      • amusante gossip
      • smerige gossip
      • verrukkelijke gossip

      Met de pocketuitgave ontdekte een breed publiek dat de dagboeken van deze Franse aristocraten niet alleen rake observaties bevatten, haarfijne portretten, frappante beschrijvingen van het Parijse leven in de tweede helft van de 19de eeuw, maar ook dat ze vol amusante gossip zaten over de literaire confrérie van die dagen: Daudet, Zola, Flaubert, Hugo, Sainte-Beuve.

      De Standaard,

      Suetonius lijkt bij momenten de moderne schandaalpers moeiteloos te overtreffen. Je kunt je voorstellen dat ook tijdens het leven van zijn dode keizers fluistercampagnes een gevaarlijke rol gespeeld zullen hebben en dat die intussen oude roddelverhalen ook deel uitmaakten van Suetonius' bronnen. Maar is deze bij momenten smerige gossip voor een biograaf relevant?

      De Standaard,

      De formule die ze in La Putain du Diable heeft aangewend, kun je bezwaarlijk innoverend noemen maar het laat de schrijfster wel toe, naast een uiteenzetting over de prestaties van het Parijse mandarijnendom, ook verrukkelijke gossip te vertellen. Het boek is namelijk het verslag van een tv-opname.

      De Standaard,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen