granaatwurger


granaatwurger 1.0

(politiek en bestuur; geschiedenis; oorlogvoering en defensie; (vooral) in Nederland; neologisme)

van supervezel vervaardigd net, dat bevestigd wordt aan of opgesteld wordt in de buurt van een militair object met de bedoeling afgeschoten granaten van een bepaald type op te vangen en onschadelijk te maken; constrictor, wurgnet
Oorsponkelijk ontwikkeld ter bescherming van observatieposten.

Algemene voorbeelden


Onderzoekers van TNO hebben een speciaal visnet ontwikkeld dat antitankgranaten opvangt en onschadelijk maakt. De zogeheten granaatwurger is naar Uruzgan verstuurd om daar observatieposten extra te beschermen tegen de onder Talibanstrijders populaire RPG7-granaat. Het net van supervezel wordt door een visnetproducent in IJmuiden zó geknoopt dat de brede kop van de granaat wordt verwrongen. Daardoor komt de lading meestal niet meer tot ontploffing. En als dat toch gebeurt, dan is de afstand tot de wachtpost te groot voor een effectieve uitwerking.

de Volkskrant,

Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 2007
Omstandigheden opkomst Ontwikkeld door TNO Defensie & Veiligheid, ter bescherming van de observatieposten die bij de Nederlandse militairen in Zuid-Afghanistan in gebruik zijn.
Bijzonderheden De oorspronkelijk naam van de granaatwurger is constrictor. De naam constrictor werd spoedig ook als soortnaam gebruikt.