grasparkiet


grasparkiet 1.0

afbeelding

Bron: Anna Saccheri
( CC BY-SA 2.0 )

kleine, levendige, in Australië in het wild levende, papegaaiachtige vogel die van nature vaak een groen of groengeel verenkleed heeft, en als kooivogel en volièrevogel in verschillende kleuren, vooral blauw, paars en geel, wordt gekweekt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een grasparkiet…

is een vogel; is een dier

  • [Afmeting] is 20 cm lang
  • [Kleur] is van nature groengeel van kleur en wordt in verschillende kleurvariaties gekweekt, vooral blauw, paars en geel
  • [Woongebied] komt vooral voor in Australië in steppeachtige gebieden

    Hoofdsemagram: parkiet


    Wetenschappelijke naam: Melopsittacus undulatus

    Rijk Animalia; Dieren
    Stam Chordata; Chordadieren
    Klasse Aves; Vogels
    Orde Psittaciformes; Papegaaiachtigen
    Familie Psittaculidae; Papegaaien van de Oude Wereld
    Geslacht Melopsittacus
    Soort Melopsittacus undulatus

    Algemene voorbeelden


    Bush budgies [...] of doodgewoon wildvorm grasparkieten, het zijn allemaal benamingen voor de oorspronkelijke grasparkiet, zoals ze bij miljoenen in het binnenland van Australië voorkomen. Helaas is deze ongetwijfeld meest voorkomende parkiet van Australië met zijn lichtgroene kleur, gele masker en karakteristieke zwarte golftekening vandaag de dag bij de grasparkietliefhebber nauwelijks nog in tel. Immers, ruim 160 jaar domesticatie heeft de grasparkiet extreem veranderd. In 1864 ontstaat de eerste kleurmutatie: de overgoten grasparkiet. In hetzelfde jaar verschijnt ook de bonte grasparkiet, [...] en in 1910 worden vanuit Frankrijk de eerste blauwen gemeld [...]. In 1921 zitten we al middenin de kleurfok of anders gezegd: het fokken van grasparkieten op kleur.

    http://www.volierevogels.nl/Artikel/Bushbudgies.htm

    De grasparkiet is een van de meest gefokte vogels; de in het wild levende soort komt nog steeds veel voor in Midden-Australië. Zijn groengele kleur, met zwarte golfjes, harmonieert perfect met de kleur van de grassen in de steppen. Buiten de voortplantingsperiode verplaatst de grasparkiet zich van het ene naar het andere gebied, in enorm grote groepen, op zoek naar voedsel.

    http://www.dessie.be/vogels/lijst.htm

    In 1840 beschreef de beroemde schilder en vogelkenner John Gould, die de vogel meenam vanuit Australië, de grasparkiet met de volgende woorden: "Deze parkieten zijn onvoorstelbaar interessant en boeiend, niet alleen vanwege hun sierwaarde, maar ook vanwege hun voortdurende gestoei en getortel". De grasparkiet legt zijn nest in boomholtes aan. Bij de geboorte zijn de jonge grasparkieten roze gekleurd, kaal en blind.

    http://www.dessie.be/vogels/lijst.htm

    De grasparkiet is wereldwijd het meest gehouden gezelschapsvogeltje. Grasparkieten zijn sociaal. Houd ze als paartje en ze zullen heel gelukkig zijn. Naast graanvoer, trosgierst is als voeding een mineralenblokje of sepiaschelp geen overbodige luxe. Ze zorgt voor voldoende calcium.

    http://www.proximedia.com/web/dierenwinkel.html