grauwe klauwier


grauwe klauwier 1.0

klauwier met een grijze kop die voorkomt in Europa en Azië, waarbij het mannetje een roodbruine rug en een zwarte oogstreep heeft en het vrouwtje een bruin verenkleed heeft

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een grauwe klauwier…

is een vogel; is een dier

  • [Afmeting] is 16 tot 18 cm lang
  • [Kleur] heeft een grijze kop; heeft als mannetje een een roodbruine rug en een zwarte oogstreep en als vrouwtje een bruin verenkleed
  • [Woongebied] komt voor in Europa en Azië en soms ook bij ons
  • [Tijd] kan 8 jaar oud worden

Wetenschappelijke naam: Lanius collurio

Rijk Animalia; Dieren
Stam Chordata; Chordadieren
Klasse Aves; Vogels
Orde Passeriformes; Zangvogels
Familie Laniidae; Klauwieren
Geslacht Lanius
Soort Lanius collurio

Algemene voorbeelden


De gelijkenis tussen het mannetje van de grauwe klauwier (Lanius collurio) en een valk is groot. Hij houdt van beboste zandgronden en duinen. De haaksnavel geeft deze zangvogel een roofvogelachtige allure. Zijn rug is kastanjebruin opgloeiend tot rood, de heen en weer zwaaiende staart heeft witte randen. Hij gaat in glijvlucht, bidt en jaagt om zijn prooi te verschalken, vaak insecten als bijen en kevers. Die prikt hij vast aan prikkeldraad of de scherpe stekels van doornstruiken. Het bezorgt hem de bijnaam rode wurger. De klauwier moet wel want hij mist, zoals echte roofvogels, de klauwen om een prooi vast te houden.

https://www.nrc.nl/nieuws/2004/04/10/grauwe-klauwier-7681783-a1337039,

Afgelopen zomer ben ik in het Bargerveen geweest, het laatste (of op heden in elk geval enige) bolwerk van de grauwe klauwier in Nederland.

NRC,

Minder goed vergaat het de grauwe klauwier. De laatste Vlaamse populatie van deze sterk bedreigde vogelsoort leeft in Bree. Oorzaak van de achteruitgang is het verloren gaan van 'oude' landschappen en de verruiging en aanplanting van de wateringen in Noord-Limburg.

De Standaard,