groepsgericht


groepsgericht 1.0

gericht op een groep personen; in het onderwijs: afgestemd op een groep leerlingen of studenten; in de zorg: afgestemd op een groep cliënten of patiënten

Algemene voorbeelden


De begeleiding van de KIJ speelt zich af in de directe omgeving van de jongeren (de supporters). In en om (of op weg naar) het stadion, in buurten waar de supportersgroepjes samenkomen, bij gezamenlijke activiteiten. De begeleiding is vrijwel altijd groepsgericht.

http://home.wxs.nl/~slats003/

Voordelen van groepsgericht graffiteren. Jongeren groeperen zich ook in posses omwille van praktische redenen. In groep kan men veel efficiënter naambekendheid bereiken en handhaven.

http://users.pandora.be/graffiti/graffiti/FAQ.htm

De methodisch gestuurde activiteiten, groepsblokken en gestuurde vrije tijd worden door groepsleiders gegeven en de aanpak is gestructureerd en groepsgericht.

http://www.heyacker.nl/

De aanpak van scouting oriënteert zich zowel op de individuele ontplooiing als op groepsgerichte vaardigheden en attitudes.

http://www.scoutsshop.be/kos/index.asp

Scheidingen zijn in het Japan van vandaag eigenlijk nog steeds uit den boze doordat het in een groepsgerichte maatschappij simpelweg niet geaccepteerd wordt.

NRC,

De tweedegraadstrategie. In deze strategie vindt groepsgerichte differentiatie plaats op grond van hulpvragen en hulpverleningsmethoden.

http://www. centrum45. nl/downldnl. htm

Jaarlijks aan het begin van het schooljaar wordt er in elke groep een groepsgerichte informatieavond gehouden.

http://www.aloysiusschool.nl/,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • groepsgerichte activiteiten

De aangewende middelen en energie moeten een proces in gang zetten dat gericht is op zelfwerkzaamheid van allochtone jongeren. Inhoudelijk staat het aanbieden van groepsgerichte spelactiviteiten bij kinderen en de rol van de begeleider hierin centraal.

http://www.provant.be/jeugd/JWBPlan/jeugdwerkbeleidsplan_2002.htm,

Kinderen en jongeren die nieuwe groepsgerichte activiteiten willen organiseren of projecten willen opstarten, kunnen hiervoor ondersteund worden.

http://www.leuven.be/servlet/genweb.servlet.MainServlet?toDo=open=4101

Naast de groepsgerichte activiteiten hebben ze ook een duidelijke ontmoetingsfunctie en bieden ze jongeren experimenteerruimte om zelf initiatieven te nemen, om te oefenen in stijlen, cultuuruitingen, sociale vaardigheden en maatschappelijke participatie.

http://www.provant.be/jeugd/JWBPlan/jeugdwerkbeleidsplan_2002.htm,

Sociaal-medische begeleiding omvat zowel individugerichte als groepsgerichte activiteiten en vereist vooral de wil om met andere deskundigen op voet van gelijkwaardigheid samen te werken.

http://www.health.tno.nl/homepage_pg.html

Patiënten die een relatief kortdurend residentieel zorgtraject vragen, worden nadien georiënteerd naar het kortdurend behandelprogramma in deze unit. Dit houdt o.a. in: een therapeutisch behandelplan met deels groepsgerichte activiteiten zoals aangepaste afdelingswerken.

http://www.opzrekem.be/

  • een groepsgerichte benadering

De auteurs geven veel bruikbare informatie maar de vraag blijft of er bij deze sterk groepsgerichte benadering voldoende aandacht gegeven kan worden aan de fouten en tekortkomingen van het individu.

http://www.ivnnl.com/

  • een groepsgerichte begeleiding
  • een groepsgerichte behandeling

Na het voorzorgprogramma kan de cliënt deelnemen aan de methadongroep, de behandelgroep of een individueel behandelprogramma volgen. Zowel de groepsgerichte behandeling als de individuele wordt afgesloten met nazorg of een verwijzing.

http://www.drugtext.nl/mirror/jellinek/prof/pro_dt.htm

De dagbehandeling van Centrum '45 is een groepsgerichte behandeling.

http://www. centrum45. nl/downldnl. htm

Blijf van m'n lijf heeft 43 bedden, na opname start de individuele en groepsgerichte begeleiding.

http://www.vrouwenopvang-nbr.nl/BVML.htm

  • groepsgericht beleid

Ten behoeve van bepaalde groepen allochtone werklozen, gehandicapte werklozen en ouderen, waarvoor geldt dat zij ook bij gelijke aanbodkenmerken een aantoonbaar lagere kans hebben op betaald werk, blijft er behoefte bestaan aan aanvullend, groepsgericht specifiek beleid.

http://www.ser.nl/publicaties/default.asp?desc=publicaties_rapporten_9709,

  • groepsgericht onderwijs
  • groepsgericht (individueel) onderricht
  • een groepsgerichte onderwijsvorm

Heel wat leerkrachten in het deeltijds kunstonderwijs geven les volgens de methode van het groepsgericht individueel onderricht.

http://jsp.vlaamsparlement.be/htmldocs/htm-vrg/315357.html,

Daarnaast bleken allochtone leerlingen veel beter aansluiting te vinden door deze groepsgerichte onderwijsvorm die volgens de onderzoeker nauwer aansluit bij hun eigen cultuur.

NRC,

Daarnaast is er de zorgklas, waar enkele kinderen uit de groepen 3 tot en met 7 dagelijks, met uitzondering van de woensdagmorgen, worden begeleid (zie ook hfdst. 4) met een speciaal programma [...]. In de groepen wordt veel waarde gehecht aan groepsgericht onderwijs. Dit geeft ordelijkheid en overzicht.

http://www.jvanstolbergschool.org/index2.htm

Omdat het groepsgericht individueel onderricht een relatief recente methode in het muziekonderwijs is, bestaat hierover echter nog geen wetenschappelijk onderzoek.

http://jsp.vlaamsparlement.be/htmldocs/htm-vrg/315357.html,

  • een groepsgericht programma

Een groep jongeren (15-30 jaar), vooral vrouwen, die zich laten opnemen op onze afdeling voor behandeling van hun eetproblemen (zowel anorexia als boulimia nervosa) [...]. Ze verblijven op onze afdeling voor maximum 6 maanden, en starten onmiddellijk in een vrij directief en groepsgericht programma.

http://www.eetstoornis.be/pr_belastende%20ervaringen.htm

Groepspsychotherapie. Wanneer de cliënt deelneemt aan een groepsgericht programma, komt hij wekelijks met een groep op een vast tijdstip bijeen met daarbij één of twee psychotherapeuten.

http://www. centrum45. nl/downldnl. htm

met bijwoord


  • sterk groepsgericht

De auteurs geven veel bruikbare informatie maar de vraag blijft of er bij deze sterk groepsgerichte benadering voldoende aandacht gegeven kan worden aan de fouten en tekortkomingen van het individu.

http://www.ivnnl.com/

met werkwoord


  • groepsgericht denken

Margo knikt, het tema interesseert haar: "Je hoort wel eens dat wij meer bescheiden zijn, meer groepsgericht denken dan de inwoners van de VS, het land waarmee we steeds vergeleken worden."

De Standaard,

  • groepsgericht lesgeven

In het K.I. spenderen leerkrachten meer tijd aan een zelfde hoeveelheid leerstof terwijl er in het gewoon onderwijs vlugger overheen wordt gegaan [...]. In een klas van dertig leerlingen is dat niet zo vanzelfsprekend en wordt er meer groepsgericht lesgegeven.

http://www.respectra.be/artikels/002.html

  • groepsgericht werken

Gegroepeerd in een posse is het ruimtelijk bereik van de eigen tag veel groter dan op individuele basis. Bovendien verhoogt groepsgericht werken de veiligheid. Afwisselend kunnen de leden voor de ordediensten op de uitkijk staan terwijl de andere posseleden de graffiti aanbrengen.

http://users.pandora.be/graffiti/graffiti/FAQ.htm

met ander, nevengeschikt adjectief


  • individueel en groepsgericht
  • zowel individueel als groepsgericht

Leren omgaan met de pijn die door de moeilijke herinneringen wordt veroorzaakt. De behandeling is zowel individueel als groepsgericht. De gemiddelde duur van de opname in de kliniek bedraagt 4 tot 6 maanden.

http://www. centrum45. nl/downldnl. htm

De stam probeerde nl. een selectie ('survival of the fittest') door te voeren. De proeven werden aangepast aan de bijdrage, die elk individu afzonderlijk kon leveren. De totemisatie was dus tegelijkertijd individueel en groepsgericht: aanvaarding van het individu in de groep (opname) en erkenning van de persoonlijke eigenheid van elk lid afzonderlijk.

http://www.student.kuleuven.ac.be/~m9917169/gulyckers3/totems.htm

Woordfamilie


Als deel van een afleiding