haatdragend


haatdragend 1.0

vervuld met haat jegens iemand of iets; haat koesterend

Algemene voorbeelden


Ondanks zijn zware uitstraling is een Nat-m doorgaans een erg aardig persoon. Hij houdt er hoge morele waarden op na en zal anderen niet zo snel kwetsen. Alhoewel hij ook verrassend haatdragend kan zijn ten opzichte van anderen die hem iets hebben aangedaan.

http://home.wish.net/~homeopat/inhoud-2.htm

Ik keek uit naar de verstoorde stemmen van mijn slachtoffers als een leeuwin naar het bloed van haar prooi. Mijn achterhoofd wist dat het zichzelf aan het verliezen was, al verloren was waarschijnlijk. Dat het alleen een haatdragende zottin kon zijn die mensen hun rust niet gunde, hun geluk niet wou omdat ze het zelf niet had.

Slaap!, Annelies Verbeke,

Als er iemand was die haatdragend mocht zijn, was hij het wel, en toch was hij het in wezen niet.

Arend, Stefan Brijs,

Het Stiertype laat zich moeilijk verzoenen en is achteraf haatdragend. Ook blijkt een zekere gereserveerdheid in het uiten van gevoelens.

http://www.spiritueelmagazineonline.com/astrologie/astrologie.htm

Hij vergelijkt haar met Werther Nieland, maar zij is "minder passief, onhandelbaarder, haatdragender, giftiger en in laatste instantie intelligenter."

Alles moet over, Carel Peeters,

Sinds de dood van mijn vader was ik van haar gespaard gebleven maar waar zat ze intussen? Zekerheid had ik daaromtrent niet. Wel dat ze haatdragend was en op revanche belust.

Het blauwe meisje en de andere kleuren van de verschrikking, Greta Seghers,

Van gesloten kunnen wij plotseling open worden, van haatdragend mild, van bot delicaat, van gewelddadig irenisch.

Voel maar, Jan Brokken,

Mirjam Meijer probeert eerlijk en rustig op hun verleden terug te kijken, zonder haatdragend of tranerig-vergevensgezind te zijn.

De Standaard,

'Ik ben gematigd, heb nooit zo'n last van grote gevoelens. Haatdragend ben ik niet. Verbitterd over gemiste kansen of gemaakte fouten evenmin. Dingen gaan zoals ze moeten gaan.'

http://www.filmtijger.nl/,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een haatdragende nicht
  • een haatdragende potentaat
  • een haatdragende vrouw
  • haatdragende bandieten
  • haatdragende mensen
  • haatdragende tegenstanders
  • haatdragende vrouwen

Mijn zoektocht zou uitmonden in een vuistdikke biografie, hét standaardwerk over Viktor Tristan, die komeetachtige verschijning aan het firmament van de poëzie, die het stof van de woorden had geblazen, de poëzie ontmantelde en haar eigenhandig weer in elkaar had gezet. Het leverde hem aanvankelijk felle, haatdragende tegenstanders op, maar op de lange duur vele dichters die schatplichtig aan hem waren.

Alles over Tristan, Tommy Wieringa,

Er komt een zielige geldschraper voor de dag, een jaloerse baantjesjager, een verwaande kwast, een rokkenjager of erger nog: een haatdragende potentaat.

http://home.tiscali.be/credo/Woorden/Paastijd6A.htm,

"Offermans was een gefrustreerde, haatdragende, gedegenereerde nicht, dat wist iedereen in het milieu."

Cargo, Patrick Conrad,

Voortwandelend over straat, langs de villa's in de kille namiddag, overwoog ik hoe weinig ik te weten was gekomen. Een pijltje, een spiegeltje, een haatdragende vrouw en een slappe naam.

De biograaf, Willem Brakman,

Worden nu zijn slachtoffers ziek? Wat een haatdragende mensen toch, die antifascisten, zij zijn zelf geen haar beter.

De aanslag, Harry Mulisch,

Waarom zou S.K.P. van der Loge niet vermoord zijn door een van de talloos vele, toevallige, haatdragende bandieten uit Pracha?

Pagadders, Leo Geerts,

Het grote verschil tussen French' incestslachtoffers en die van Smiley is dat de laatsten getraumatiseerde persoonlijkheden zijn, voor het leven getekende, haatdragende vrouwen, met wie het begrijpelijkerwijs nooit meer goed komt.

NRC,

  • een haatdragende samenleving

Het Forum heeft geen macht, geen bevoegdheden. Het is niet meer dan een "praatbarak". Maar praten is in een diepverdeelde en haatdragende samenleving als Noord-Ierland al een hele stap.

De Standaard,

met bijwoord


  • altijd haatdragend
  • bijzonder haatdragend
  • echt haatdragend
  • even haatdragend
  • niet haatdragend
  • weinig haatdragend

We kunnen soms zien dat een eerder overledene die op aarde altijd haatdragend is geweest, ons nu liefdevol tegemoet komt.

http://www.stervensbegeleiding.nl/boek/index.html,

Ze had hun eieren rot verklaard, hun paprika's uitgelachen, ze had tegen haar visuele belager gezegd: 'Krab jij nog maar eens lekker in je kruis', en tegen een ander: 'Zo boeiend is Van Gogh nou ook weer niet, dat je meent zijn Nuenense periode tot leven te moeten brengen, die verheerlijking van het landelijke en onverzorgde, bah', en nog steeds begreep Lilly niet waarom ze die middag verder en verder was gegaan tot ze echt haatdragend was geworden, zoals ze ook nooit had begrepen waarom kinderen het leuk vonden om vliegen de pootjes uit te trekken of regenwormen doormidden te hakken.

Mensen met een hobby, Désanne van Brederode,

Saint-Simon wilde de geschiedenis ingaan als historicus. Naar eigen zeggen betrachtte deze edelman in zijn memoires de waarheid, niets dan de waarheid en werd hij door de nobelste gevoelens bezield. Objectiviteit is evenwel het laatste waar de hertog van kan worden verdacht. Daarvoor speelden zijn hebbelijkheden en rancunes hem te veel parten. Bovendien was hij bijzonder haatdragend, cynisch en gelijkhebberig van aard, net als zijn tijdgenoot Voltaire.

De Standaard,

De Amerikanen verbazen zich er vooral over hoe weinig haatdragend de Vietnamezen zijn.

NRC,

Moeder had een hekel aan vaders anarchistische vrienden. Ze zijn even haatdragend en bekrompen als de gereformeerden, zei ze.

Twee vorstinnen en een vorst, R.J. Peskens,

Een paar dagen later heeft Van den Broek in de Tweede Kamer zijn amende honorable gedaan. Ik ben niet haatdragend, dus daarmee was de kous af.

NRC,

'Een olifant is niet haatdragend. Een olifant kan heel goed vergeven.'

Oprechter trouw, Henk Romijn Meijer,

Ik ben niet haatdragend, maar alles wat we hierin gestopt hebben, dat gaat er nu ook weer uit.

Meppeler Courant,

met ander, nevengeschikt adjectief


  • haatdragend en bekrompen

Moeder had een hekel aan vaders anarchistische vrienden. Ze zijn even haatdragend en bekrompen als de gereformeerden, zei ze.

Twee vorstinnen en een vorst, R.J. Peskens,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


haatdragend 2.0

blijk gevend van haat jegens iemand of iets; blijk gevend van haatgevoelens

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Algemene voorbeelden


Zolang haatdragend propagandamateriaal ongestoord de publieke opinie overspoelt, zullen de Europese politici met verantwoordelijkheidszin hun nek niet durven uitsteken.

De Standaard,

Ongevraagde e-mail is een van de meest voorkomende vormen van lastig vallen, inclusief haatdragende, obscene of bedreigende post.

http://www2.fmg.uva.nl/sociosite/websoc/cyberstalking.html,

Er is al eerder geschreven over de formele en informele machtsnetwerken van de Old Boys uit deze elite universiteiten, maar zelden zal het zo verbeten en haatdragend zijn gebeurd.

NRC,

Hij dartelde wat in het rond, zong met hoge falsetstem, deed de koddigste dingen, maar voor mij (wij zaten op kostbare plaatsen, op de eerste rij), voor mij bleef hij herhaaldelijk staan en deed overdreven mijn norse gezicht na, mijn over de borst gekruiste armen, en hij staarde mij vanuit de diepte van zijn hormonale verwarring giftig en haatdragend aan.

De biograaf, Willem Brakman,

De bijzondere senaatscommissie over Rwanda vormt zich om tot een onderzoekscommissie om "alle informatie" te verkrijgen over een Belgische rekening van Radio Mille Collines die in 1994 haatdragende uitzendingen verzorgde.

De Standaard,

De mensen kijken naar de bloemen, praten even, lezen de teksten, die soms haatdragend zijn, maar meestal vertwijfeld - en de mensen gaan huns weegs, om een woord te wisselen met een dierbare of een collega, of om een stukje te schrijven.

http://www.villamedia.nl/journalist/n/2004_21vangogh.shtm,

De meubels waren glanzend en wit, van een calvinistische, haatdragende moderniteit.

Rituelen, Cees Nooteboom,

Straks wordt hij fijn professor (f 120 000 per jaar) in het verre van de worstelende volkeren gelegen Groningen. Goed gesalarieerd door een "antidemocratische maatschappij" - en zonder met al zijn haatdragende gekrijs, ook maar ooit in zijn hele leven iets ten gunste van een enkele underdog te hebben bewerkstelligd.

Ik draag geen helm met vederbos, W.F. Hermans,

Beklaagd had ze zich over de geluiden buiten, de vogels piepten te hard, een haatdragende, hese stem ergens ver in een radio hinderde haar, een vliegtuig ronkte onnodig in de lucht en natuurlijk was er iemand aan het hameren, traag en nadrukkelijk.

Een weekend in Oostende, Willem Brakman,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • haatdragende berichten
  • haatdragende uitspraken
  • haatdragende woorden

Haatdragende uitspraken over joden dienen ook als middel om blanken te choqueren en om slachtoffers van vroegere vervolging onder de onderdrukkers te scharen.

NRC,

Je geeft verder aan dat je geen kwetsende, obsene, vulgaire, lasterlijke, haatdragende, bedreigende, sexueel-georienteerde berichten plaatst.

http://forum.afsvlaanderen.be/profile.php?mode=register

De laatste tijd bekten hij en zijn vrouw elkaar voortdurend met haatdragende woorden af.

De verdwazing, Andreas Roels,

met ander, nevengeschikt adjectief


  • giftig en haatdragend
  • verbeten en haatdragend

Er is al eerder geschreven over de formele en informele machtsnetwerken van de Old Boys uit deze elite universiteiten, maar zelden zal het zo verbeten en haatdragend zijn gebeurd.

NRC,

Hij dartelde wat in het rond, zong met hoge falsetstem, deed de koddigste dingen, maar voor mij (wij zaten op kostbare plaatsen, op de eerste rij), voor mij bleef hij herhaaldelijk staan en deed overdreven mijn norse gezicht na, mijn over de borst gekruiste armen, en hij staarde mij vanuit de diepte van zijn hormonale verwarring giftig en haatdragend aan.

De biograaf, Willem Brakman,