heisessie


heisessie 1.0

(wetenschap; politiek en bestuur; neologisme)

bijeenkomst voor medewerkers van een bedrijf, vaak leidinggevenden, op een externe, vaak afgelegen locatie om in alle rust te plannen, te vergaderen, zich op de toekomst te bezinnen en om aan teambuilding te werken

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een heisessie…

is een bijeenkomst

  • [Functie] wordt gehouden om te vergaderen, te plannen, zich op de toekomst te bezinnen en om aan teambuilding te werken
  • [Plaats] wordt gehouden in een afgelegen, prikkelarme omgeving, bijvoorbeeld op de hei

    Hoofdsemagram: sessie


    Algemene voorbeelden


    Een heisessie is een brainstorm en/of discussiemoment voor iedere groep, die waar dan ook oplossingen voor zoekt. Dit kan zijn een nieuwe visie/structuur in een bedrijf, maar ook een nieuwe koers die gevaren gaat worden. Een heisessie speelt zich altijd af in een natuurlijke en inspirerende omgeving [...]. Na ontvangst met een heerlijke lunch volgt er een korte inleiding. Vervolgens zult u in groepjes het bos in gaan om alvast een aantal goede ideeën/suggesties/oplossingen te bedenken. Dit vormt het eerste deel van de heisessie. Hierna wordt dit deel afgesloten met een ontspannen activiteit. Alle ideeën die in de eerste fase zijn bedacht, worden besproken en toegelicht. Na het 2e deel volgt weer een leuke activiteit met een drankje. Zo begint iedereen volledig ontspannen aan deel 3 van de heisessie. Tijdens dit derde deel wordt door middel van de ideeënlijst een oplossing gevonden.

    http://www.taribush.nl/PHP/Admin/Show_Page.php?code=489127964,

    De heisessie wordt opgebouwd rond een aantal visueel sterke methoden. Dat heeft een aantal voordelen: weinig theorie, een gezamenlijke taal en een visueel verslag met concrete ideeën op een poster.

    http://www.de-innovator.nl/heisessie/

    Wat dacht u bijvoorbeeld van De Efteling in Kaatsheuvel als locatie voor uw heisessie? Deze locatie staat toch niet bekend als een "hutje op de hei". Toch is het wel degelijk mogelijk om hier uw heisessies te organiseren.

    http://www.dnls.nl/blogs/heisessie-met-zijn-allen-vergaderen-op-de-hei-1.html

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2007
    Benoemingsmotief Heisessies vonden oorspronkelijk op afgelegen, landelijke locaties plaats, 'op de hei', maar worden inmiddels in allerlei soorten omgevingen gehouden met als voornaamste criterium dat deze locaties buiten de dagelijkse werkomgeving liggen zodat letterlijk en figuurlijkafstand kan worden genomen van het werk.