herfsttrek


herfsttrek 1.0

afbeelding

Bron: Thermos
( CC BY-SA 3.0 )

(dieren. Meervoud niet aangetroffen.)

het gezamenlijk weggaan van trekvogels in de herfst, wanneer zij over vaak grote afstand een overwinteringsgebied met meer voedsel of gunstiger weersomstandigheden opzoeken; ook: het betreffende verschijnsel dat jaarlijks in de herfst plaatsvindt; najaarsmigratie van vogels

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een herfsttrek…

is een verschijnsel; is een handeling

  • [Afstand] vindt meestal plaats over grote afstand
  • [Tijd] vindt jaarlijks plaats in de herfst
  • [Handelende persoon] wordt verricht door sommige vogelsoorten

    Hoofdsemagram: trek


    Algemene voorbeelden


    Maltese jagers schieten prille herfsttrek aan flarden. Het is bijna niet te geloven; de najaarstrek van miljoenen vogels is nog maar net op gang gekomen en het regent al meldingen van Maltese jagers die beschermde vogels afschieten.

    http://www.vogelbescherming.be/site/index.php?option=com_content&view=article&id=215:maltese-jagers-schieten-prille-herfsttrek-aan-flarden&catid=59:jacht-op-malta&Itemid=153,

    Herfsttrek niet noordwaarts. Het vogelgriepvirus zou overgebracht kunnen worden door trekvogels. Voor West-Europa is er nog geen gevaar, omdat vogels niet noordwaarts trekken.

    http://vorige.nrc.nl/dossiers/vogelpest_griep/achtergrond/article1639462.ece,

    Gemiddeld is het Bokje steeds talrijker dan de Watersnip. Het record voor het Bokje is 32 exemplaren op 5 oktober 1989 [...]. In Friesland zijn grotere aantallen aangetroffen in marginaal riet. Op Terschelling heb ik de volgende varianten vastgesteld tijdens de herfsttrek: droog duinzand, drasse zeekraalveldjes en drasse weilandjes.

    http://www.xs4all.nl/~meek/birds/bokjes.htm

    herfsttrek 2.0

    (dieren. Meervoud niet aangetroffen.)

    ( Gezegd van van amfibieën of reptielen e.d.)
    het zich gezamenlijk of omstreeks dezelfde tijd begeven naar een voortplantingsgebied of schuilplaats in de herfst; ook: het betreffende verschijnsel dat jaarlijks in de herfst plaatsvindt

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een herfsttrek…

    is een verschijnsel; is een handeling

    • [Afstand] vindt meestal plaats over korte afstand
    • [Tijd] vindt jaarlijks plaats in de herfst
    • [Handelende persoon] wordt verricht door sommige amfibieën en reptielen

      Hoofdsemagram: trek


      Algemene voorbeelden


      In de herfst begint de nieuwe trek van de dieren die het volgende voorjaar aan de voortplanting deel zullen nemen in de richting van het voortplantingswater. De overige dieren blijven in hun zomerkwartier en graven zich daar in voor de winterrust. De herfsttrek vindt plaats tussen eind augustus en begin oktober [...]. Padden waarvan het zomerkwartier verder van het water verwijderd is, beginnen in het najaar eerder met hun herfsttrek.

      http://www.vdweijde.nl/amfibie/Algemeen/amfibieentrek.html

      Gladde slangen kennen in Nederland een tweejaarlijkse voortplantingscyclus. Vanaf midden september tot midden oktober vindt de herfsttrek richting de overwinteringsplaatsen (hibernacula) plaats. Afstanden naar overwinteringsplaatsen (tot 400 meter) worden in korte tijd afgelegd en de slangen lijken de locaties dan ook goed te kennen.

      http://www.ravon.nl/Portals/0/Pdf/gladdeslangLR.pdf,

      RAVON heeft de laatste jaren vanuit verschillende locaties uit het land klachten gekregen over amfibieën die in [...] trottoirkolken [...] terechtkomen. De amfibieën kunnen de straatkolken niet meer uitkomen en zijn gedoemd te sterven [...]. Een Zwitsers onderzoek [...] vermeldt in 1992 dat de trek in vier verschillende fases is verdeeld, namelijk; voorjaarstrek, terugtrek, juveniele trek en herfsttrek. Hierbij bestaat ruim 53% van de dieren die de weg oversteken uit juveniele dieren. Deze dieren werden tijdens de juveniele trek van juni t/m november aangetroffen.

      http://www.riool.net/riool/binary/retrieveFile?itemid=6427,