heronderhandelen


heronderhandelen 1.0

na eerder onderhandeld te hebben opnieuw onderhandelen (over iets); opnieuw onderhandelen over iets wat eerder overeengekomen is

Semagram (extra betekenisinformatie)


Heronderhadelen…

is onderhandelen; is een handeling

      Algemene voorbeelden


      Tegelijk kan een nieuw landbouwbeleid op Gemeentelijk, Provinciaal, Vlaams, Belgisch en Europees niveau dit proces ondersteunen. Op wereldvlak moet één en ander heronderhandeld worden in de Wereldhandelsorganisatie, een WTO die op de eerste plaats democratisch dient te worden.

      http://www.wervel.be/prijs_van_bio.htm,

      Combinatiemogelijkheden


      met object


      • de arbeidsclausule heronderhandelen
      • de cao heronderhandelen
      • contracten heronderhandelen

      Jean Chrétien, nu ruim een jaar in het zadel, was toen hij voor Liberal Democratic Party in de oppositie zat tegen Nafta maar nadat Clinton de arbeidsclausule heronderhandelde en Chrétien de verkiezingen won was Canada de VS zelfs voor bij het ratificeren ervan.

      NRC,

      Vanochtend zei een woordvoerder van het ministerie overigens desgevraagd dat er geen sprake van kan zijn dat de CAO heronderhandeld zou kunnen worden. "De CAO-maatregelen vormen een pakket en daaruit kunnen geen maatregelen worden gelicht."

      NRC,

      De eerste mogelijkheid bestaat erin dat de federale wet aangepast wordt en de intercommunales vroeger vrijmaakt. [...]. De centrale vraag is dan of de intercommunales na die wetswijziging hun lopende contracten zouden kunnen opzeggen of heronderhandelen.

      http://www.acw.be/standpunten/werknota's/elektriciteitsmarkt.html,

      Qua prijsbeleid wordt ernaar gestreefd om in alle marktsegmenten een prijsniveau te handhaven dat in Europees opzicht competitief is. Daartoe heronderhandelt Distrigas periodiek haar gasinkoopcontracten en wordt in alle geledingen van de onderneming aan een strikte kostenbeheersing gedaan.

      http://www.tractebel.com/download/rapport/nl-pdf/1998/Activito.pdf,

      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: over

      ( Zeer frequent aangetroffen.)
      • heronderhandelen over iets

      We moeten heronderhandelen over onze publieke schuld, onze sociale zekerheid versterken, mensen weer aan het werk krijgen, ons bankstelsel weer opbouwen en de problemen oplossen die voortvloeien uit de gedwongen omvorming van contracten in dollars tot contracten in pesos.

      http://www.google.nl/search?q=cache:uwE8XgArz1EJ:www.nrc.nl/dossiers/latino-crisis/artikel/1025590134217.html+faillissementswetten=nl=lang_nl,

      Ook over alle contracten met toeleveranciers, waaronder die met Dasa-dochter Deutsche Airbus die de rompen voor de Fokker 70 en 100 levert, zal worden heronderhandeld.

      NRC,

      Hoewel dat verdrag door de Sovjet-Unie is ondertekend, wil Rusland erover heronderhandelen omdat Moskou meer troepen in het zuiden van het land wil houden dan de tekst toestaat.

      NRC,

      De popzanger George Michael en de platenmaatschappij Sony hebben een midlife crisis. Partijen hadden afgesproken tot ten minste het jaar 2003 bij elkaar te blijven, maar George Michael wil nu scheiden. Gisteren verscheen hij voor een rechtbank in Londen, vergezeld van vier advocaten. Daar gaat Mr. Justice Parker twaalf weken de tijd nemen om te beslissen of Sony George Michael in een wurgcontract heeft beknot. De internationale muziekwereld houdt de adem in: als Michael wint, wordt een stortvloed van rechtszaken verwacht waarbij ook andere populaire artiesten zullen willen heronderhandelen over hun banden met de platenmaatschappijen.

      NRC,

      Behalve de Russische overheid hebben ook de Russische partners een lastig-lakonieke houding tegenover juridische teksten: over de inhoud van contracten beginnen zij tot onsteltenis van Westerse ondernemers soms al daags na ondertekening te heronderhandelen.

      NRC,

      De onderhandelingen met de vakbonden zullen nog veel problemen opleveren, want Schisano zet de hele CAO op de helling. Hij wil heronderhandelen over de dagvergoedingen, de voorgeschreven rustdagen, de vergoeding van overuren.

      NRC,

      Ondanks ernstige vertragingen en verzet van de milieuorganisaties, zal de OCP binnen de voorziene termijn afgewerkt worden en midden 2003 operationeel worden. Maar de nieuwe regering van Gutiérrez is van plan te heronderhandelen over het contract.

      http://www.ecuador-esmeraldas.be/maart_2003.htm,

      Voorzetsel: van

      • heronderhandelen van contracten

      Niettemin bereikt SIC een overeenkomst met de schuldeisers en dient het op 18 december een nieuwe aanvraag in voor een gerechtelijk akkoord en dus bescherming tegen de schuldeisers. Op basis van een nieuw herstelplan: een combinatie van kwijtschelding van de schulden van DAT, een schuldomzetting in aandelen van DAT en een heronderhandelen van de leasingcontracten van de DAT-vloot.

      http://www.gva.be/dossiers/-s/sn/dossier.asp

      met ander, nevengeschikt werkwoord


      • opzeggen of heronderhandelen

      De eerste mogelijkheid bestaat erin dat de federale wet aangepast wordt en de intercommunales vroeger vrijmaakt. [...]. De centrale vraag is dan of de intercommunales na die wetswijziging hun lopende contracten zouden kunnen opzeggen of heronderhandelen.

      http://www.acw.be/standpunten/werknota's/elektriciteitsmarkt.html,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding