hersenspoeling


hersenspoeling 1.0

methode waarbij geprobeerd wordt iemands gedachten, ideeën en opvattingen te beïnvloeden of te veranderen en soms ook om iemands normen en waarden als het ware uit te wissen, vaak onder dwang of onder een bepaalde psychische druk; systematische poging tot verandering van iemands ideeën en opvattingen, vaak onder psychische druk; het gehersenspoeld worden; het gehersenspoeld zijn

Semagram (extra betekenisinformatie)


Hersenspoeling…

is een methode

  • [Doel of bestemming] wordt gedaan om iemands gedachten te veranderen of te beïnvloeden of om iemands normen en waarden uit te wissen
  • [Wijze] wordt vaak gedaan door het uitoefenen van een bepaalde, vaak psychische druk en wordt soms onder dwang gedaan
  • [Handelende persoon] wordt gedaan door een of meerdere personen, vaak vanuit een groep met een bepaalde overtuiging
  • [Waardering] wordt meestal als iets negatiefs gezien
  • [Legitimiteit] heeft geen officiële, wetenschappelijk erkende status en het gedachtegoed achter het begrip is verworpen door de American Psychological Association

Algemene voorbeelden


Aan de multiculturele indoctrinatie in het onderwijs dient onmiddellijk een einde te worden gemaakt: geen hersenspoeling meer in onze scholen.

http://www.vbj.org/

De rechter achtte het rechtstreekse verband tussen de hersenspoeling en de psychische ineenstorting van Paul Van den Wijngaert bewezen.

De Standaard,

Al spoedig was ze een onbezoldigde meid voor alle werk, die, door middel van hersenspoeling, langzaam maar zeker van haar persoonlijkheid werd ontdaan: zij die Het Werk moesten opknappen, mochten elkaar niet aanspreken, zij kenden alleen elkaars voornaam, mochten geen vriendschapsbetrekkingen aanknopen, enzovoorts.

Dwarskijker, Rudy Vandendaele,

Hij verdiepte zich in de literatuur over de hersenspoelingen in communistisch China en Noord-Korea, en bestudeerde de resultaten van het Amerikaans onderzoek daarover.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een hersenspoeling geven
  • een hersenspoeling ondergaan

Is de commercie bezig deze vrouwen een hersenspoeling te geven?

NRC,

Elisabeth onderging mogelijk een hersenspoeling in de sekte waar ze verbleef.

De Standaard,

met adjectief ervoor


  • acute hersenspoeling

Zo bijvoorbeeld dus kan je hen zich gebeurtenissen, of gedachten, of uitspraken, of wat dan ook, laten herinneren die nooit hebben plaatsgevonden, op voorwaarde dat je hun pilgebruik combineert met een vorm van hoe zal ik het noemen, een vorm van acute hersenspoeling kan je wel zeggen.

Uitgeverij Guggenheimer, Herman Brusselmans,

met ander, nevengeschikt substantief


  • hersenspoeling en deprogrammering

In zijn 'uitgangspunten voor behandeling van sekteslachtoffers' vallen de woorden hersenspoeling en deprogrammering niet, wel stelt hij daarin dat tegenover de 'systematische indoctrinatie' binnen de sekte 'met evenveel kracht de-indoctrinatie ingezet moet worden'.

http://www.empty-memories.nl/artikel_7.html,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen