het spoor bijster raken


het spoor bijster raken 1.0

niet langer weten waarheen iemand of iets is gegaan of waar iemand of iets is terechtgekomen; iemand of iets niet langer kunnen traceren

Algemene voorbeelden


Ik wilde er vroeg bij zijn om te zien of mijn vriend Reinaert, die ik op paasdag voor het laatst zag toen hij een jonge haas ontfutselde aan vier kraaien, nog in het achterdijkse land van de Nete verbleef. Na tien minuten ontdekte ik zijn spoor: een snoer (in rechte lijn) van klauwafdrukken waarvan de verbindingslijn van de beide achterste tenen achter de voortenen doorloopt [...]. Ditmaal volgde ik het vossenspoor in de tegengestelde richting. In een weide had hij zeker tienmaal iets, wellicht muizen, beslopen en dan verwoed gedabd [...]. Bij een houtwal van Gelderse rozen, waarvan de rode bessen fonkelden in de zonneschijn, raakte ik zijn spoor bijster.

De Standaard,

Waarom de Duitsers hun splijtstoffen via een Belgische luchthaven verschepen, is Greenpeace een raadsel. In Duitsland werd het transport militair begeleid. Aan de Belgische grens werd Greenpeace opgehouden door de rijkswacht, waardoor men het spoor bijster is. Gezien de machtsontplooiing van de rijkswacht bij Belgoprocess in Dessel, denkt Vande Putte dat de vrachtwagen daar staat en morgen verder zal rijden naar "een" luchthaven.

De Standaard,

het spoor bijster raken 2.0

een weg die is gevolgd niet meer kunnen traceren aan de hand van het achtergelaten geurspoor; het geurspoor verliezen

Algemene voorbeelden


De kinderen waren spoorloos. Rijkswacht, politie, civiele bescherming en brandweer zochten de omgeving af. Tevergeefs. Een speurhond raakte het spoor van de kindjes bijster op een brug over de E-42, de snelweg Luik-Namen. Daarna ontbrak elk nieuws over de meisjes.

De Standaard,

Anders dan Thomans Mann, die altijd hoopte dat zijn hond Bauschan die haas nou eens zou pakken, was ik opgelucht als ik Molly het spoor bijster zag raken.

https://books.google.nl/books?id=2l63DAAAQBAJ&pg=PT31&lpg=PT31&dq=hond+raakt+het+spoor+bijster&source=bl&ots=fti9ZZHy3c&sig=cS0ygamZToIBaBzJfnxa_kzfXJ0&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwj0pImv3ezSAhXGwBQKHRZjBBg4ChDoAQgyMAc#v=onepage&q=hond%20raakt%20het%20spoor%20bijster&f=false,

het spoor bijster raken 3.0

geen aanwijzing of aanwijzingen meer hebben die toelaten iemand of iets te traceren

Algemene voorbeelden


De failliete BV werd enkele malen verhuisd en kwam via Amersfoort en Almere in Gorinchem terecht. Een schuldeiser raakt zo gauw het spoor bijster.

NRC,

De generaal, zei hij, was vrijdag op een feestje in een motel in Biha in conflict geraakt met enkele soldaten van het regeringsleger. De ruziënde militairen verlieten het motel. Sindsdien zijn we het spoor bijster.

NRC,